• 0
 ≫ 

Serval kao kućni ljubimac: Poznat i po nadimku "mačka žirafa"

 ≫ 

On je inteligentan i hirovit, nezavisan i povučen, ne voli maženje, uživa u lutanju, veoma je neuredan kad jede, uporno obeležava teritoriju u domu i živi više od 20 godina u zarobljeništvu

  • 0
Serval kućni ljubimac Foto: Shutterstock

Pegava afrička divlja mačka, dugonogi serval u nekim zemljama može se gajiti ili držati kao egzotičan kućni ljubimac.

Ipak, on zahteva mnogo prostora, a njegova ishrana je specifična i podrazumeva davanje celog plena. Da bi bio zdrav i srećan, vlasnik mora da mu obezbedi veliki ograđeni prostor, a podrazumeva se da živi u regiji sa toplom klimom tokom cele godine.

Vlasništvo nad servalom je nezakonito u mnogim državama. Ukoliko živite u zemlji u kojoj je dozvoljeno držanje servala kao kućnog ljubimca, biće vam potrebne licence, dozvole i inspekcijske potvrde. Zato se informišite o tome šta zakon kaže o držanju ovih divljih životinja u domu. Ne zaboravite da pronađete renomiranog odgajivača, kao i veterinara koji bi lečio vašeg egzotičnog ljubimca.

Karakteristke

Serval je nezavisan, povučen, inteligentan i atletski građen. Viši je i veći od domaće mačke, prestiže metar i po kad se uspravi i teži do dvadesetak kilograma. Elegantan je i vitak i ima malu glavu sa velikim, zaobljenim ušima. Zahvaljujući dugom vratu dobio je nadimak "mačka žirafa". Rep mu je kratak u odnosu na telo. Dlaka mu je kratka i glatka, zlatno-žute boje sa crnim mrljama i prugama. Stomak mu je beo, a oči boje ćilibara. Ova divlja maca pegavog kaputa u zarobljeništvu živi čak 22 godine. Prirodno, bolje je prilagođen životu u divljini nego u ljudskom domu. Iako nije previše glasan, proizvodi zvuke koji mogu da iritiraju komšiluk, od visokih tonova, do režanja i šištanja, pa i siktanja.

Ima veoma duge noge, okretan je skakač i strastveni kopač. On će skočiti metar i po uvis kako bi uhvatio pticu, a da bi pronašao plen, kopaće vešto poput veverice. Ovom visokom, aktivnom lovcu treba više prostora za lutanje nego što većina domaćinstava može da mu ponudi. I izazov ispunjavanja njegovih potreba u pogledu ishrane je veliki.

Serval ne voli da se mazi, niti da sedi u krilu. Ne preporučuje se za domove sa decom ili drugim kućnim ljubimcima. Može se dobro povezati sa jednom osobom i emotivno se vezati do te mere da bi odvajanje i ponovno udomljavanje životinje izazvalo njenu duboku depresiju. Ipak, servala nije moguće potpuno pripitomiti.

Serval kućni ljubimac Foto: Shutterstock

U SAD je iz Afrike stigao pre više od veka, gde su geni njegovih potomaka gotovo sasvim deafrikanizovani. Međutim, čak i domaći servali podležu ograničenjima vlasništva. prema zakonima o egzotičnim životinjama. Odgajivači su ukrstili servala sa domaćom mačkom da bi proizveli hibride, kao što je mačka savana. Ona je bolja opcija od servala ako volite divlji izgled mačke, ali želite pitomiju rasu o kojoj je lakše brinuti.

Veliki, bezbedni ograđeni prostori na otvorenom su neophodni za ove aktivne mačke koje lutaju i po nekoliko stotina kilometara dnevno kad su u divljini. Serval je poznat po tome što iskače iz ograđenog područja ili kopa ispod ograde da bi se provukao. Njegov prostor mora biti čvrsto ograđen sa svih strana, uključujući i gornji deo koji je obično slobodan. Ograda treba da se proteže nekoliko desetina centimetara ispod zemlje. Obezbedite servalu bazen sa vodom za piće i plivanje; a možda ćete mu dozvoliti da lovi ribu u ribnjaku!

Serval nije dobar kućni ljubimac zbog veličine, visokog nivoa aktivnosti i sklonosti skakanju. Ne samo da će ugroziti lomljive predmete i poderati slabije ograde, već može da nanese materijalnu štetu. Uriniranje po predmetima je njegov način obeležavanja teritorije, pa čak i nameštaja i zidova, ukoliko ga držite u domu. Nemojte ga izlagati susretima sa drugim životinjama, pogotovo psima: obično se završavaju ranjavanjem i povredama koje prerastaju u infekcije.

Zdravlje

Uobičajena veterinarska hitna situacija specifična za servale odnosi se na problem sa gutanjem stranih predmeta. Ovo su izuzetno proždrljive mačke i hrana im se redovno zapreči u grlu, što ih podstiče da povraćaju i ponovo jedu to što izbace. Ako je regurgitacija neuspešna, serval će biti u opasnosti od gušenja.

Ako baš želite servala za kućnog ljubimca, nemojte ga nabavljati ako pre toga niste saznali da li u vašem gradu postoji veterinar koji se bavi bolestima i lečenjem egzotičnih divljih mačaka. Osim toga, servalu su potrebne iste godišnje imunizacije i dehelmintizacije kao i domaćim mačkama, ali obični veterinari neće pristati da se bave servalom, jer su oni tehnički divlje životinje.

Ishrana

Serval kućni ljubimac Foto: Shutterstock

U idealnom slučaju, ishrana servala je raznovrsni životinjski plen, po mogućnosti živ, koji može da juri i proždire kao što bi radio u divljini. Glodari, zečevi, ptice, ribe, insekti, gmizavci i žabe su obično na njegovom jelovniku. Serval se igra sa hranom pre nego što je pojede. Balansirana formulisana komercijalna hrana je prihvatljiv dodatak ishrani servala, ali ne sme da čini većinu obroka: u suprotnom će mu se zdravlje pogoršati.

Nabavka

Bez obzira na to da li je uhvaćen u divljini ili uzgojen u zatočeništvu, serval je divlja životinja i zahteva veštog, odgovornog vlasnika koji može da ispuni njegove zahtevne potrebe. Legalno je posedovati servala u 16 ​​država u SAD. Ako živite u Americi, u državi gde je dozvoljeno uzeti servala za ljubimca, a tražite renomiranog odgajivača ili legalni izvor kupovine, kontaktirajte Fondaciju za očuvanje mačaka.

Ako ste zainteresovani za rase mačaka slične servalu, razmislite o bengalskoj mački ili egipatskoj mau.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari