• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Budući vlasnici mačaka, birajte: 9 rasa koje se smatraju najmirnijim i idealnim kućnim ljubimcima

Vreme čitanja: oko 7 min.

Želite mačku, ali se užasavate od pomisli na pocepane zavese, razlupano posuđe, ogrebotine i ujede i "teritorijalne" tragove. Ne brinite: ima maca koje ne mrdnu ni prstom na šapi, jer im karakter to ne dozvoljava

  • 0
Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Rasne mačke mogu biti različitih veličina, boja, šara, sa kratkom ili dugom dlakom, ali i sa posebnim temperamentom.

Pojedine mačije rase su "kao navijene" i imaju beskrajnu energiju, dok se o drugima zna da su mirne i opuštene.

Predstavljamo devet maca poznatih po mirnom i ujednačenom karakteru.

Karakteristike rasa

Najmirnije rase mačaka razlikuju se po izgledu i veličini. Neke su velike, dok su druge srednje veličine, mogu imati dugu i kratku dlaku, a neke su i kovrdžave (poput selkirk reksa), dok temperament mačaka varira od jedinke do jedinke. Pojedine rase su konstantno manje aktivne.

Čak i mirne mačke se svakodnevno zabavljaju, vežbaju, penju, grebu, istražuju... Nekim mirnim mačkama su potrebne podsticajne i kreativne igre kako bi se pokrenule. To je od vitalnog značaja za njihovo dobro zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

1. Sveta birmanska mačka

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Birmanka je srednje veličine i čvrste građe, sa dugom, svilenkastom dlakom. Sve četiri njihove šape su bele, oči plave i oivičene crnim, a svetlo obojeno telo ima tamnije "tačke" na licu, ušima, nogama i repu. Birmanci su opušteni i mirni, obožavaju ljude i to ih čini idealnim kućnim ljubimcima za mirne porodice. One se dobro salžu sa nežnom decom i drugim kućnim ljubimcima, čak i sa dobrodušnim psima.

Težina birmanke je od tri do 6, 3 kg, mužjaci su krupniji, a njihova dužina je oko 38 do 45 centimetara.

Srednje duga do duga dlaka svilenkaste teksture, sa teškim naborima oko vrata, postoji u više point varijanti – crna (seal point), čokoladna, plava (blue), lila (lilac), crvena, krem, tigrasta (tabby) i kornjačevina (tortie).

Očekivani životni vek birmanske mačke je od 12 do 16 godina.

2. Britanska kratkodlaka mačka

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Britanska kratkodlaka mačka je prva debeljuca, prosečne težine 7 kg koja varira u zavisnosti od pola. Njeno telo je masivno i snažno, glava okrugla, sa punačkim obrazima.

Britanke su poznate po velikim okruglim očima toplozlatne do bakarne boje, dok srebrni i zlatni varijetei - srebrna tabi, srebrno osenčena, zlatno osenčena, činčila imaju oči zlatne, zelene i tirkizne boje.

Najstarija priznata boja krzna kod britanki je plava. S vremenom i ukrštanjem nastale su i druge boje - crna, narandžasta, krem, čokoladna, cimet, lilak i kombinacije i šare, od jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, tigrastih do zlatno ili srebrno osenčenih. Jedna od najpopularnijih šara je silver tabby, popularno nazvana "viskas maca“.

Britanka sporo sazreva, ali je dugo u odličnoj formi i izvanredan je lovac, bez obzira na bucmastost. Njen životni vek je dosta duži od uobičajenog trajanja života mnogih rasa.

Ova maca je vesela i uvek spremna za igru, a ako baš nemate vremena za nju, igraće se i sama. Mirna je i dobra, druželjubiva i tolerantna.

3. Kartuzijanska mačka

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Šartre ili kartuzijanska mačka je srednje velika maca, sa kratkom dvostrukom dlakom jedinstvene teksture: blago je vunasta i lomi se na vratu, grudima i bokovima kao ovčija vuna. Njeno krzno je uvek jednobojno, plavo-sive boje, a vrhovi su srebrni što daje krznu lep sjaj. Ovo su nežne, tihe i druželjubive mačke bakarno-narandžastih očiju, teške do 7 kg i dugačke oko 60 centimetara.

Njihov životni vek je od 11 do 15 godina.

4. Egzotična kratkodlaka mačka

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Egzotična kratkodlaka je blisko povezana sa persijskom mačkom, a glavna razlika je u njenom kratkom, plišanom "kaputu" koji je čini nalik malom medvedu. Pošto je egzotičnu macu lakše negovati nego persijanku sa bogatom dlakom, neki ljubitelji ovu macu zovu "persijankom lenjih vlasnika". Egzotične kratkodlake mace imaju narav persijanke, nežne su, umiljate i tihe.

Njihova težina je do sedam kilograma, a narastu do oko 60 centimetara. Privržene su vlasniku, opuštene i sa niskim nivoom energije. Dlaka im je oštra, uzorka tabi i kornjačevine, a mogu biti crne, bele, zlatne, srebrne, boje dima, dvobojne i himalaja varijanti. Ova maca koja živi od 8 do 15 godina ima zlataste, zelene ili plave oči.

5. Himalajska mačka

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Takođe "u vezi" sa persijankom, himalajska plavooka maca ima dugu, tešku dlaku u bojama koje su tipične za sijamsku mačku. Iako felinološka udruženja priznaju različite tipove, himalajska mačka je u svakom slučaju privržena, tiha i blage naravi. Voli opušteno maženje i harmonični život sa porodicom i drugim kućnim ljubimcima.

Njena težina je oko tri do 5,4 kg, a dužina od 30 do 40 centimetara. Njena dugačka dlaka koja prekriva telo je bela do krem sa osenčenim delovima u čokoladnoj, pečatnoj, plavoj, lila i crvenoj boji.

Očekivani životni vek himalajske mačke je 10 do 12 godina.

6. Mejn kun

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Ne dozvolite da vas zavara veličina mejn kuna, jer je ovaj džin sa dugom, svilenkastom dlakom nežan, opušten i prava dobričina. Čini se da ništa ne može da ga uznemiri. On se odlično slaže sa decom koja ga poštuju i mirno žive sa drugim životinjama u domu, uključujući druge mačke i dobrodušne pse. Radoznao i otvoren, mejn kun uživa u čarima porodičnog života.

Težina ovog diva je od 4 do 8kg, dok su mužjaci i teži, a dužina mačke je oko 50 do čak 75 centimetara.

Njegova duga, teška i čupava, svilenkasta dlaka može da bude: jednobojna (bela, crna, plava, crvena i krem), tabi (klasična, boje skuše i "tik"), dvobojna (crno-bela, plavo-bela, crveno-bela, krem-bela), dvobojna (kornjačevina i plavo-krem), kaliko, kornjačevina i bela, plavo-krem i bela), osenčena i boje dima..., a boja očiju se razlikuje u zavisnosti od dlake i može da bude zelena, zlatna, zeleno-zlatna, bakarna, plava...

Mejn kun živi od 12 do 15 godina.

7. Persijska mačka

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Persijska mačka je srednja ili velika mačka sa okruglim, pljosnatim licem i dugačkom, svilenkastom dlakom. To je najpopularnija rasa rasnih maca u SAD zbog mirnog, privrženog i nežnog karaktera. Čak je i mjaukanje persijanca milo i slatko. On voli maženje, druge kućne ljubimce i uživa u izležavanju i posmatranju svakodnevnih aktivnosti članova porodice.

Njegova težina je od oko 3 do 5, 4 kg, a dužina oko 35 do 43 centimetra.

Divna duga slaka persijanke, sa ogromnim naborom oko vrata koji se proteže između prednjih nogu, sa punim repom dolazi u jednoj boji (plava, crna, bela, crvena, krem, čokoladna ili lila), a može biti i srebrna i zlatna (činčila i osenčena), osenčena i dim (uključujući šare kameje i kornjačevine), tabi, partikolor, kaliko i bikolor, i himalajsku varijantu (boja škriljlca). Boja očiju može biti bakarna, plava, zelena, plavo-zelena, lešnika i različitih boja.

Očekivano trajanje života persijanke je od 15 do 20 godina.

8. Regdol mačka

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Regdol je jedna od najmirnijih i najmaznijih mačaka. U stvari, rasa je dobila svoje ime zahvaljujući simpatičnoj navici ovih mačaka da se opuste u vašem naručju kao krpene lutke. Regdol su veoma nežne sa decom, a dobro se slažu i sa drugim ljubimcima. Težina im je oko četiri kilograma, a dužina do metar od njuškice do repa.

Regdol se gaje u tri osnovne kombinacije boja – colorpoint ima tipičnu "sijamsku masku, pa su uši, šape i rep u tamnijoj boji, a telo je svetlije. "Mitted regdol" imaju tamne noge, uši, rep i masku na licu, sem brade koja je bela, kao i šape, a moraju imati i belu štraftu na stomaku koja se proteže od brade do zadnjih nogu. Dozvoljen je i mali beli "plamičak” na nosu, to jest belina u obliku plamena ili peščanog sata. Bikolor macama su uši, maska i rep tamniji od osnovne boje krzna. Maska mora imati obrnuto "V" bele boje, a grudni koš, stomak i noge su takođe beli. Uzgajaju se u seal (tamnobraon), čokoladnoj, plavoj, lilac (veoma svetla, topla sivkasta), crvenoj i krem boji. Oči su plave.

Očekivani životni vek regdola je od 12 do 17 godina.

9. Selkirk reks

Najmirnije rase mačaka

Foto: Shutterstock

Selkirk reks je čvrste građe, sa jakim kostima i punim mišićima. Jedinstveno kovrdžavo krzno selkirka daje mu naborani izgled. Dlaka može biti duga ili kratka i iznenađujuće je mekana i luksuzna. Selkirk je izuzetno opušten, privržen i tolerantan ljubimac. Ova maca se odlično slaže sa svim ljudima, uključujući i decu koja je poštuju, i mirno žive u krugu porodice.

Dužina ove mace je do 75 cm, oči su joj u svim mogućim bojama, a boja dlake je bilo koja genetska kombinacija ili boja: jednobojna, tabi, osenčena, kornjačevina, činčila, dim, kaliko, dvobojna, trobojna, špic, mink, sepija...

Selkirk reks živi od 10 do 15 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari