• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koje rase mačaka se smatraju najzdravijim? Upoznajte osam maca najčeličnijeg zdravlja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najpopularnije rase mačaka nisu nužno i najzdravije, ali neke mace iz "visokog društva", pogotovo "hibridi" ne boluju često, a samim tim im je i životni vek veoma dug

  • 1
Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Znate li koje su rase mačaka najzdravije, a samim tim i najdugovečnije?

Činjenica je da su mešovite rase među najzdravijima, ali je ipak svaka mačka jedinka za sebe. Isto tako, postoji mnogo načina da produžite životni vek vašoj mezimici, uključujući njen boravak u domu i obaveznu sterilizaciju ili kastraciju.

Najpopularnije rase mačaka obično nisu najzdravije. Ipak, ovo ne mora da bude pravilo. Kad dobijete mačku od uzgajivača, on će vam reći koje osobine su dobri pokazatelji opšteg zdravlja mačke.

Sve mačke mogu imati genetske probleme, ali se zna da rasne mace imaju više zdravstvenih problema od mešanaca.

Bez obzira na sve to, uvek postoji šansa da se kućna ljubimica razboli, ali se neki problem mogu sprečiti ili barem ublažiti, pogotovo kad je reč o izboru rase.

Koje rase mačaka se smatraju najzdravijima?

Sijamska mačka

Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Sijamka se smatra najzdravijom od svih rasnih mačaka, jer ima nisku stopu hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak. Osetljiva je na sunčeve zrake i zahteva češće kupanje. Poznata je po inteligenciji, oglašavanju, prijateljskom i razigranom temperamentu, druželjubiva je, ali ponekad i “zloća”, a poznato je da se ekstremno vezuje za jednu osobu u porodici.

Životni vek sijamke je između 15 i 20 godina.

Bengalska mačka

Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Bengalka voli vodu, inteligentna je i radoznala, razigrana i druželjubiva. Ona je mešanac azijske leopard mačke i domaće mačke. Ima pegavi kaput poput svojih divljih predaka, ali je manja rastom, čak i od drugih kućnih mačaka, kao što su mejn kun i regdol.

Životni vek bengalca je između 10 i 16 godina.

Devon reks

Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Ova mala mačka kovrdžave dlake veoma je zdrava, razigrana i energična, pametna je i brzo uči trikove. Iako postoje određeni genetski zdravstveni problemi rase, devon reks živi od 9 do 13 godina i uglavnom je zdrava tokom života.

Sfinks

Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Sfinks, poznata i kao mačka bez dlake je prilično zdrava maca, sa životnim vekom od oko osam do 14 godina. Lako se neguje, najčistija je i nije joj potrebno četkanje i često kupanje. Sfinks ima mnogo energije, pa se pobrinite da ima dovoljno prostora za trčanje, jer će tako istrošiti višak energije. Time ćete sprečiti nastanak problema u ponašanju izazvane dosađivanjem.

Abisinska mačka

Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Abisinska mačka je odličan izbor za porodice sa decom. Veoma je aktivna, razigrana i energična, dobro se snalazi u stanu, ali voli da uživa i na otvorenom. Sveukupno gledano je zdrava rasa i prosečan životni vek joj je od 9 do 15 godina, mada se spominju i abisinci koji su živeli duže od 15 godina.

Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka Foto: Pixabay

Britanske kratkodlake mačke su poznate po tihoj, nežnoj prirodi: sjajni su životni saputnici, ne grebu niti ujedaju, pa su poželjne kao kućni ljubimci.

To je jedna od najzdravijih rasa životnog veka od 14 do 20 godina. Ipak, sklona je gojaznosti, pa povedite računa o tome koliko jede.

Ona je prijateljski raspoložena, ali neće stalno sedeti u vašem krilu, jer je poprilično nezavisna.

Regdol

Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Ako tražite mačku koju je lako dresirati, onda je regdol najbolji izbor. Nastala iz "miksa" persijske, sijamske i domaće kratkodlake mačke, regdol je mazna, nema ni trunke agresije u sebi i ne reaguje naglo. Možda je upravo ta opuštenost odgovorna za njen dug životni vek, koji iznosi od 15 do čak 25 godina. Idealna je za porodice sa decom, kao i za starije osobe. Ova mirna maca se može razboleti tokom hladne sezone, a neki regdoli mogu imati predispoziciju za respiratorne probleme, i samo ponekad srčane tegobe.

Persijska mačka

Najzdravije rase mačaka Foto: Pixabay

Ako tražite mačku o čijim bolestima nećete mnogo razmišljati, persijanka je upravo ta, jer živi od 15 do dvadesetak godina! Njeno gusto, plišano krzno treba često negovati, a i sama maca to radi, što može smetati vlasnicima alergičnim na perut iz njene dlake i protein iz pljuvačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarra

    17. maj 2023. | 16:45

    ,TIFANI'RASA-IMALA SAM MACHKAzvao se ,SHMRLJA' ZIVEO JE 15 GOD.JAKO ZDRAVE I DOBRE MACE!!IMATE DIVNE I KORISNE SAVETE..SAMO TAKO NASTAVITE!POZDRAV!S.SH!