• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se mačke uvek dočekaju na noge kad padaju: Neki vlasnici su proverili ovaj mit i evo šta se događa

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačke su neverovatno sposobne da se orijentišu u vazduhu, ali imaju manje od sekunde da izvedu ovu akrobaciju

  • 0
Mačka koja pada Foto: Shutterstock/Vikafoto33

Da li se mačke zaista uvek dočekaju na noge kad padaju sa bilo koje visine? Ovaj mit, nastao sa istom idejom kao i onaj da mačke imaju devet života, predstavlja posledicu našeg divljenja spretnosti mačaka, pogotovo divljih.

Kako mačke imaju neverovatno dobru sposobnost orijentacije u vazduhu, vrlo često se dočekaju na noge. Međutim, kako to rade i da li je to zaista tačno za svaku mačku i u svakom slučaju?

Kako se mačke dočekuju na noge

Slika pod nazivom "Falling cat", koju je stvorio francuski naučnik, fiziolog i hronofotograf Ejten-Žil Mare 1894. godine sjajno prikazuje ovaj fenomen.

Kako se na slici vidi, mačka puštena da leđima pada nadole, prvo rotira svoju glavu i skupljenih prednjih šapa (kao kada klizačica skupi ruke kako bi se brže okretala), a ispruženih zadnjih (kako bi donji deo tela ostao nepomičan) rotira ceo gornji deo tela. Nakon toga, radi suprotnu stvar: skuplja zadnje noge, a pruža prednje i time rotira i zadnji deo tela što je čini spremnom da se na sve četiri dočeka na zemlju.

Mačke imaju sposobnost da ovu akrobaciju izvedu za manje od sekunde (studije su, korišćenjem brzih kamera, pokazale da se mačka može okrenuti u vazduhu u roku od 0,3 sekunde), a najmanja visina koja mački dozvoljava da se okrene pri padu je oko 45 centimetara.

Da li se sve mačke dočekuju na noge

Mnogi vlasnici mačaka su počeli da testiraju da li će se njihov ljubimac uvek dočekati na noge, ali su dobijali negativan odgovor. U mnogim slučajevima, mačke padaju na glavu, leđa ili bok što se dešava iz nekoliko razloga.

Prvo, starost mačke igra ulogu u kvalitetu njihovih refleksa. Mačići tek u periodu 3-4 nedelje starosti dobijaju ovu sposobnost koja se usavršava u periodu od 6. do 9. nedelje njihovog života.

Gojazne mačke neće moći da se okrenu pravilno kad padaju i time će zemlju osetiti celim telom, a ne samo šapama. Nedovoljno prostora i vremena za okret mačku može koštati povrede.

Iako spretne u vazduhu, mačke su ipak najbezbednije na zemlji!

(Apetit.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li neko više uživa u tuširanju od ove mačke: Ona je opsednuta brčkanjem

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari