• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnovija naučna studija otkriva tajnu sposobnosti mačke da sa velike visine "sleti" na sve četiri noge

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekoliko faktora utiče na način na koji se mačka čvrsto dočekuje šapama na zemlji, a u "igri" su dve glavne sile: fizika i neurologija

  • 0
Mačka prevrtanje Foto: Shutterstock/Vikafoto33

Mačke su majstori savijanja i ovu veštinu kombinuju sa zakonima fizike što im pomaže da se bezbedno "prizemlje" kad padaju sa neke visine. Dok mačka pada, ona se okreće na desnu stranu nagore, uz vrlo malo napora, i to je ono što decenijama zbunjuje naučnike. Čini se da naši mačiji prijatelji prkose zakonima fizike tako što se "rekonfigurišu" u vazduhu bez intervencije druge sile. Kako one to rade, pita se Livescience.

Nekoliko faktora utiče na način na koji se mačka dočekuje na sve četiri noge, ali, jednostavno rečeno, u igri su dve glavne sile: fizika i neurologija.

"Jedan od razloga zbog koga mačke mogu da rotiraju da bi se dočekale na sve četiri noge je očuvanje ugaonog momenta što je oduvek zbunjivalo fizičare", kaže Greg Gbur, fizičar sa Univerziteta Severne Karoline u Šarlotu. U praksi to znači da ako se nešto okreće u smeru kazaljke na satu, nešto drugo mora da se obrće u suprotnom smeru. Zamislite mačku koja pada iz nepokretne naopake pozicije: savijanjem u struku, mačka izvrće prednju polovinu tela u jednom smeru, a zadnju u suprotnom smeru. Dok se "lomi" u struku, mačka se okreće desno nagore i tu pozu Gbur naziva modelom "savijanja i uvijanja". Postoje i druge tehnike koje pomažu mački da se ispravi u vazduhu, kao što je poza "ispruži i okreni", kad mačka ispruži prednje noge i uvuče zadnje ekstremitete, omogućavajući nižu inerciju donjoj strani tela, što znači manji otpor promenama prilikom rotiranja. Mačka potom uvlači prednje noge i ispruži zadnje, što nalikuje okretanju osobe na klizaljkama čije široko ispružene ruke povećavaju moment inercije, dok ga privlačenje ruku uz telo smanjuje, što stvara obrnutu korelaciju sa brzinom. Kako inercija raste, brzina opada, i obrnuto.

Mačke koriste i ono što Gbur naziva "repom propelera" koji funkcioniše slično: kako se rep okreće u jednom pravcu, telo rotira u drugom, zahvaljujući fleksibilnom lumbalnom delu mačke - prostoru između njene karlice i grudnog koša. Mačke imaju fleksibilnije pršljenove od ostalih četvoronožnih kičmenjaka. Sposobnost "sletanja" na sve četiri noge ima i neuroanatomsko objašnjenje: refleks ispravljanja ili odgovor. Za razliku od jednostavnog refleksa, poput trzaja kolena, ispravljanje koje primenjuju životinje je složen refleks, što znači da je vezan za svesni deo mozga. Ispravljanje je bihejvioralni odgovor na gravitaciju i u vezi je sa kontrolom ravnoteže. Polukružni kanali i senzori zvani otoliti u unutrašnjem uhu mačke otkrivaju promene u njenom ubrzanju i položaju u odnosu na tlo, podstičući njene mišiće da se kreću tako da stane na šape.

Mačka prevrtanje Foto: Shutterstock/Yordanka Caridad Almaguer

Zanimljivo je da su eksperimenti iz 50-ih godina prošlog veka pokazali da ovakav refleksni odgovor tela nije ukorenjen u mačkama od rođenja. Kada su odrasle mačke i novorođeni mačići leteli avionima u uslovima nulte gravitacije, mačići nisu mogli da se isprave, ali odrasle mačke jesu. I visina je važna prilikom padanja mačke i dočekivanja na noge: istraživanja su pokazala da mačke "sleću" sa manjim udarom kada padaju sa visine veće od sedmog sprata, nego kad skaču sa niže visine. To se objašnjava otporom vazduha koji usporava telo mačke dovoljno da joj dozvoli da se okrene.

Ponašanje mačaka koje je smatrano instinktivnim objašnjava se jednostavno: priroda nalaže upražnjavanje svih tehnika koje pomažu životinji da što pre i bezbednije stane na noge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari