• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto se neke mačke kriju u ormanu ili spavaju u komodi, posteljini, na policama i među cipelama

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Neke mačke biraju topla, tamna i tiha mesta za odmor, ali ako se kriju češće nego obično, verovatno doživljavaju strah, stres, bol ili su se razbolele

  • 1
Mačka u ormanu Mačka u ormanu Foto: Shutterstock//Varavin88

Svi vlasnici mačaka mogu se pohvaliti činjenicom da su pronalazili svoje kućne ljubimce skrivene na najčudnijim mestima: na vrhu police za knjige, ispod kreveta ili čak iza zavesa. Mnogim mačkama skrivanje je deo prirodnih nagona, ali znate li da skrivanje može da bude signal problema sa mačkom?

Neke mačke biraju topla, tamna, tiha mesta da bi se sakrile dok spavaju. Ako se mačka krije češće nego obično, verovatno doživljava strah, stres, bol ili se razbolela. Svaka promena u ponašanju mačke, uključujući skrivanje, znak je da joj je potreban pregled kod veterinara, piše Cats.com.

Šta pokreće mačku da se skriva

Kada pomislite na divlju mačku, verovatno zamišljate predatora sa istančanim lovačkim instinktom. Ovo može da se kaže i za domaću mačku, koja je fantastičan lovac, jer na ovaj način može da pronađe hranu u divljini.

Međutim, da li znate da mačke mogu da budu nečiji plen? To znači da mačke instinktivno iznalaze načine samoodržanja kako bi bile sigurni da neće postati plen lisica ili vukova.

Zato je ključno evoluciono ponašanje mačaka upravo traženje skrovišta.

Zašto se krije kućna mačka kojoj ne preti opasnost od predatora

Postoji mnogo različitih razloga zbog kojih mačka može da traži skrovište.

1. Toplota

Mačke prirodno vole topla mesta: sati provedeni u sunčanju ili u nečijem krilu svedoče o tome. Potraga za toplim mestom potrebna je mačkama jer su male i brzo gube toplotu od većih životinja, iako su prekrivene krznom. Mačke takođe traže toplinu jer vole da uživaju u udobnosti.

Mačka u ormanu Mačka u ormanu Foto: Shutterstock/Tom Penpark

2. Sigurnost

Pošto su mačke nečiji prirodni plen, pronalaženje skrivenih mesta za spavanje daje im osećaj sigurnosti, omogućavajući da budu opuštenije. Potreba pronalaženja skrovišta zavisi od karaktera mačke: ako izlaze napolje ili borave u kućnom okruženju i u oba slučaja se druže sa drugim životinjama i ljudima, često će se ušuškati i zaspati pred "publikom", jer su sigurne da im se neće desiti ništa loše.

3. Strah

Mačke mogu pokazati strah iz mnogo razloga, od kojih nam se neki čine nerazumni, poput zvuka usisivača ili mašine za pranje veša. Buka ili neuobičajeno ponašanje u domu će naterati mačku da potraži prostor u kome će se osećati bezbednije.

4. Stres

Mačke su prirodno veoma osetljive na stres i anksioznost. Stres kod mačke se može manifestovati na mnogo načina, uključujući promene u ponašanju, prekomerno lickanje, neprikladno ponašanje u toaletu i skrivanje. Uzrok stresa za mačku ponekad može biti izuzetno suptilan, kao što je manja promena u društvenoj dinamici između više mačaka u domaćinstvu, renoviranje kuće ili čak samo viđenje neke mačke kroz prozor. Čak i osnovne promene na njihovoj teritoriji, poput novog nameštaja ili drugog mirisa, mogu biti stresne.

Znaci bolesti kod mačke Foto: Shutterstock/Julia Cherk

5. Bol

Pošto su mačke po prirodi nečiji plen, kada doživljavaju bol, one moraju da se sakriju. Bol kod mačaka možda ćete teško prepoznati, jer su sklone da ga dobro maskiraju sve dok ne budu u stanju da ga podnesu. Mnoga stanja su bolna za mačke, ali uobičajeno oboljenje je artritis ili upala zglobova. Mačke obično neće otvoreno hramati, ali će biti manje aktivne, nevoljne da skaču na visoke površine ili će se skrivati.

I bolesti zuba mogu da nateraju mačke na skrivanje. Mačke neće prestati da jedu, iako imaju bolove, ali će to odbolovati u tami nekog kutka, sve dok patnja ne postane nepodnošljiva. Ako primetite da se mačka krije ili spava više nego obično, to može biti znak bola, pa je odnesite na pregled.

6. Bolest

Kao i mačke koje pate od bolova, bolesna mačka će se verovatno skrivati umesto da pokazuje znake bolesti. Slično kao kod bolnih stanja, ako se mačka oseća loše, mogla bi početi da se krije od vas više nego obično. Uobičajene tegobe uključuju bolesti jetre, bubrega, srca, pluća... Znaci bolesti kod mačke mogu biti različiti, ali je skrivanje najčešći faktor.

Mačka u ormanu Mačka u ormanu Foto: Shutterstock/Pukhov K

Zašto mačke posebno vole skrivanje u ormanu

Orman sa garderobom ili komoda sa posteljinom je čudno mesto za skrivanje, ali su to omiljenja mačija mesta, jer su topla, tiha i mračna i zbog toga su im veoma atraktivna.

Treba li biti zabrinut zbog mačke koja se krije

Ako kod mačke uočite iznenadnu promenu ponašanja, to može da znači da se s njom nešto dešava. Promene kod mačaka mogu biti posledica bola, bolesti ili problema u ponašanju.

Posavetujte se sa veterinarom ako primetite znake promena u ponašanju: u slučaju negiranja medicinskih stanja, veterinar vam može dati preporuke o ponašanju mačke ili vas uputiti na veterinara bihevioristu koji će dati konkretan savet.

Nemojte pomagati mački tako što ćete samo čitati savete na mreži ili razgovarati sa prijateljima, jer pogrešan savet i loš pristup često pogoršaju problem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Motte

    28. februar 2024. | 15:18

    Sve je to lepo samo u manjim gradovima nema pravih veterinara za male zivotinje.Mi imamo jedng veterinara za male zivotinje ali on moze da da inekciju i to je to.Nas macak je imao zstvor i to sam ja videla i rekla mu a on ga stavio na rengen i pogledao ultra zvukom i ustanovio da mu je besika puna.Posle dva dana smo mu rekli da on piski ali nema stolicu tek onda je na snimku video da su mu creva puna.Tako da ako vi neznate sta fali kucnom ljubimcu slabe vajde od veterinara.Ali sve uredno naplati.