• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 načina na koje mačke pokazuju da su bolesne: Najnovija studija otkriva da su ovo najpouzdaniji znaci

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako vam se učini da je mačka "van sebe" i malo drugačija nego inače, nemojte to shvatiti olako i pomisliti da je samo razigranija nego inače

  • 0
Znaci bolesti kod mačke Foto: Shutterstock/Julia Cherk

Mačke su poznate kao veliki stoici što veoma otežava prepoznavanje bolesti kod njih. Evolucija ih je naučila da vešto kriju svoje tegobe i bol, jer bi u suprotnom postale plen predatora. Stoga je urađena studija o tome kako se mačke ponašaju kad osete da im nije dobro, a vlasnici mačaka pažljivim posmatranjem mogu da prepoznaju ove promene.

Studija o tome kako mačke pokazuju da im nije dobro objavljena je u časopisu Journal of Veterinary Behavior a prenosi Nypost.com.

Istraživači sa Univerziteta Kordoba u Španiji otkrili su kako mačke reaguju da bi ukazale vlasnicima na to da se ne osećaju dobro. Vlasnik bi trebalo da zna kako se ponaša mačka koja je "normalna", a šta pokazuje ako ima zdravstvene tegobe. Shvatanje "normalnog ponašanja" pomaže u poboljšanju dobrobiti mačke čije je ponašanje često nepredvidivo i dvosmisleno, izjavio je glavni autor studije Dejvid Minor-Kampos.

Kada vlasnici shvate šta je kod mačaka normalno, a šta neobično, lako će prepoznati znake upozorenja i pozabaviti se problemima u ponašanju ili zdravstvenim tegobama pre nego što eskaliraju.

Ako vam se učini da je mačka "van sebe", nemojte to shvatiti olako i odmah pomisliti da se malo razigrala. Istraživači su otkrili da sledećih sedam načina ponašanja može da ukaže na bolesnu mačku: uriniranje u domu, mahnito lizanje krzna, izbegavanje korišćenja posude sa posipom, samopovređivanje, "napadi" na vaše noge i stopala, žvakanje predmeta i režanje odnosno šištanje kada pokušate da je pomazite.

Studijom je bilo obuhvaćeno 816 vlasnika mačaka koji su se izjasnili o tome koliko često njihove mačke pokazuju različito "zdravo" i "nezdravo" ponašanje i ocenjivali su svako na skali u rasponu od "nikada" do "uvek". Najneobičnije i retko pokazivano ponašanje, zaključili su istraživači, verovatno bi bilo znak da je mačka mentalno ili fizički veoma bolesna.

Znaci bolesti kod mačke Foto: Shutterstock/kitirinya

Otkriveno je da je najmanje uobičajeno "bolesno" mačije ponašanje uriniranje van posude sa posipom. Preko 90 posto vlasnika je reklo da njihova mačka nikada nije ovo radila kad je imala zdravstvene tegobe.

Sledeće najmanje uobičajeno ponašanje je mahnito lizanje ili grizenje i žvakanje predmeta: 83 posto vlasnika izjavilo je da to njihove mačke nikad nisu pokazale.

Studija je otkrila i to da su ženke agresivnije od mužjaka i da su češće veoma uplašene. "Bolesni" mužjaci su glasniji od ženki i prijateljski raspoloženi prema ljudima.

Mačke koje imaju zdravstvene tegobe pokazaće da ih nešto boli u onoj meri koju im dopušta rasa kojoj pripadaju, pol, reproduktivni status, starost i okruženje u kome žive", dodali su autori studije. Drugi faktori koji mogu uticati na ponašanje mačaka koje osećaju tegobe su tip doma odnosno smeštaj, navike koje se odnose na spavanje, kako se ponašaju kad ostanu same i prisustvo drugih kućnih ljubimaca u domaćinstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari