• 1

Zašto se mačke stalno "šunjaju" i skrivaju?

Prirodni nagoni ne dozvoljavaju macama nimalo opuštanja: one su stalno pod tenzijom, bez obzira na to da li izbegavaju opasne situacije ili love

  • 1
Mačke skrivanje i prikradanje Foto: Pixabay

Mačiji osećaj za skrivanje je instinktivan i veoma jak.

Zahvaljujući njemu, mačka je zaštićena od predatora i ujedno lakše lovi, piše Catster. Njen cilj je “videti a ne biti viđen”. Zbog toga mačke veoma vole zaštićena mesta na visini, gde sede i posmatraju svet oko sebe, uživajući u nedodirljivosti kad je reč o predatorima i osećajući nadmoć kad je reč o lovu.

Ako kućna mačka ne nosi zvonce na ogrlici, garantovano je nećemo čuti kad nam se približi. Koliko puta smo se sapleli o mačku koja nam se volšebno našla pored noge, jer nismo znali da se prišunjala? Iz tog razloga, mačkama koje izlaze iz doma stavlja se zvonce kako bi bila onemogućena da se prikrada pticama i da ih lovi. Bez upozorenja u vidu zvonca, mačke imaju prednost nad plenom.

Izvanredno čulo mirisa

Mačka se oslanja na čulo mirisa kao što se čovek oslanja na vid. Mačke mirisom identifikuju sve i svakoga i uspešno skrivaju sopstveni miris od predatora. Zbog toga one zakopavaju svoj feces, a ženke odmah po koćenju čiste novorođene mačiće.

Studija iz 2008. sa Univerziteta “Djuk” smatra da mačke ne dobijaju mnogo od svoje taktike. Sugeriše se da je nihovo “šunjanje” kontraintuitivno u odnosu na evoluciju, jer crpi velike količine energije. U studiji je zapisano da psi efikasno “jurcaju”, ali se mačke skrivaju kontraintuitivno.

„Dok psi zavise od energetski efikasnog stila trčanja na velike udaljenosti, da bi uhvatili plen, čini se da su mačke razvile neefikasan hod, skrojen za usporeno kretanje kako bi uhvatile miša ili pticu.”

U studiji se navodi da je trošenje minimalne količine energije zarad maksimalne efikasnosti princip evolucije. Ali, da bi bile uspešni lovci, mačke moraju da se prišunjaju plenu što zahteva angažovanje svih čula i čitavog tela.

Tehnika mačijeg hodanja

Ipak, iako je, prema studiji, mačiji hod neefikasan, on je svakako graciozan.

„Ako mačka puzi, pokreće noge, podiže ih i spušta, i sve to ravnomerno čini. Ljudi i psi štede energiju dok hodaju”, navodi se u studiji.

Mačke koriste i nalete “eksplozivne energije” da bi pratile plen i lovile. S druge strane, da bi nadoknadile neefikasnu upotrebu energije, mačke spavaju dve trećine života i podmlađuju se, a u budnom stanju vežbaju i igraju se, oponašajući lov. Tako one usavršavaju urođene sposobnosti uhođenja i lova.

Uoči “šunjanja”, mačke strpljivo čekaju pravu priliku. Dok iščekuju, one posmatraju okolinu, stapaju se s njom i tiho se kreću. One zakopavaju svoj telesni otpad da ne bi bile otkrivene kroz miris, skrivaju se kad su bolesne ili povređene i rade sve na način koji ne dozvoljava da ih plen i grabljivci vide, čuju ili osete.

Opasnosti koje donosi skrivanje

Mačka skrivanje i prikradanje Foto: Shutterstock

Koliko je šunjanje i prikrivanje značajno za mačku, toliko može biti i opasno. To se naročito odnosi na navike kućnih mačaka da se skrivaju na najneobičnijim mestima u domu. Pošto su zatvoreni, uski prostori pravi magnet za njih, uvek proverite karakteristična mesta na kojima se kriju. To su: delovi ispod haube automobila, neposredna blizina vaših nogu, mašina za veš, otvoreni ormani, podignuti kreveti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    1. februar 2023. | 18:25

    Moj crni mačak mi je ulovio malog mršavog vrapca, i nije hteo da ga pusti. Jedva sam ga primorala da ga pusti, pohvalila sam ga da je uspešan i na kraju je popustio.