10 rasa pasa sa kojima bez brige možete na put: Veterinari otkrivaju najbolje četvoronožne saputnike

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Mali rast ljubimca nije uvek prednost prilikom letenja avionom, putovanja vozom ili autom, jer i veliki psi mogu da budu izvanredni saputnici

Foto: Shutterstock/LightField Studios

Ko kaže da putovanja i kućni ljubimci ne idu jedno sa drugim? Ipak, vlasnici kućnih ljubimaca moraju da preduzmu dodatne mere predostrožnosti kako ne bi imali loše iskustvo i da bi uživali u putovanju sa svojim dobrim i poslušnim krznenim prijateljem.

Međutim, neki psi su bolje prilagođeni putovanjima.

Koje rase pasa su poznate kao najbolji saputnici?

Evo šta o tome kažu veterinarski stručnjaci.

1. Labrador retriver

Foto: Shutterstock/Srdjan Randjelovic

Labrador retriveri su preveliki saputnici ako planirate da letite širom zemlje ili sveta, ali ako putujete automobilom, nećete naći boljeg kompanjona. On se odlično slaže sa strancima i drugim psima koje ćete susretati i ne smeta mu da provede neko vreme sedeći u autu i gledajući kroz prozor dok se vozite. Ova rasa je veoma prijateljski raspoložena i odlično podnosi promene.

2. Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišon Foto: Shutterstock/Eudyptula

Mali, hipoalergeni kovrdžavi bišon dovoljno je mali da leti u kabini aviona i odlično se snalazi pri dužim vožnjama automobilom. Još jedna prednost njihove veličine je da se udobno smeštaju u manjim hotelskim sobama, pa ne morate da ih iznosite dok ste odsutni. Kovrdžavi bišon se ne linja mnogo, što ima brojne prednosti, uključujući automobil koji neće biti pun pseće dlake nakon duge vožnje!

3. Čivava

Čivava Foto: Shutterstock/Eelena Yakimova

Malo koji pas je manji od čivave: iako nije uvek najbolji izbor za vlasnike početnike i može da bude pomalo veseo i razigran u hotelu, pravilna obuka i socijalizacija će ih obuzdati u dovoljnoj meri. Čivava se jako vezuje za vlasnika, čak će se sklupčati u krilu tokom dužih vožnji automobilom. Njegova veličina je prednost broj jedan za putovanja.

4. Patuljasta pudla

Foto: Shutterstock/GoodFocused

Inteligencija patuljaste pudle, mala veličina i hipoalergena priroda su odlične osobine za saputnika. Ova rasa se odlično slažu sa svima, savršena je za putovanja avionom, vožnje automobilom i zabavu, a njihova izloženost novom okruženju i nepoznatim ljudima neće doneti probleme, jer patuljasta pudla voli izazove upoznavanja sa novim ljudima i zabavama.

5. Zlatni retriver

Foto: Pixabay

Ako želite velikog psa, a da se ne odreknete putovanja, zlatni retriver je pun podogak: iako nije idealan za putovanje avionom, ne smeta mu da se sklupča na zadnjem sedištu za duže vožnje automobilom. Zlatni retriver se odlično slaže sa strancima i drugim psima i nikad neće napraviti eksces na putovanju.

6. Jorkširski terijer

Pixabay.com

Kada tražite rase pasa pogodne za putovanja, njihova veličina je rpesudna u izboru, pa je jorkširski terijer još jedan manji pas sa kojim je lako putovati. Može da leti u kabini aviona i odličan je saputnik u kolima. Sjajan je u okruženju drugih ljudi, ali može da bude glasan. Pravilna socijalizacija može da pomogne, ali lajanje mu je u krvi, što može smetati u hotelima.

7. Maltezer

Foto: Pixabay.com

Malteški psi su sićušni psi i savršeni saputnici koji mogu da putuju bilo čime i bilo kuda, pod uslovom da se povremeno sklupčaju u vašem krilu. Nije uvek dobar u ophođenju sa drugim psima i decom, ali ako se rano zajedno vaspitavaju, neće praviti probleme. Maltezer nije glasan kao drugi psi, ali će povremeno lanuti iz čista mira, što može da zasmeta osoblju ili gostima.

8. Korgi

Foto: Pixabay

Korgi je dovoljno mali da putuje avionom, ali ga ponekad karakter "uvaljuje" u nevolje. Korgi je glasan pas kome je potrebno izvesno vreme da se sprijatelji sa nepoznatim ljudima. Pravilna socijalizacija će dati dobre rezultate, ali korgi je čuvar i ima viši nivo energije od većine pasa malih rasa. A s tim se nije lako nositi prilikom putovanja.

9. Australijski terijer

Foto: Shutterstock/Lisjatina

Australijski terijer je odličan saputnik za većinu vlasnika koji vole da putuju: dovoljno je mali da leti avionom i ne zauzima mnogo prostora u automobilu. Nije uvek najbolji u susretima sa drugim psima, ali se obično slaže sa ljudima. Ovaj pas nije glasan i obično nije energičan što dobro dođe na putovanju.

10. Francuski buldog

Foto: Shutterstock

Francuski buldog ima mnogo pozitivnih karakteristika za putovanje: mali je idlično se slaže sa svim ljudima i životinjama. On nije energičan, pa ne treba da brinete da li će iskočiti iz automobila. Francuski buldog je tih pas, pa vas neće dovoditi u nevolju u hotelu ili u drugim skučenim prostorima.

(Dogster/Telegraf.rs)