• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

One su unapred nepravedno osuđene: Rase pasa koje se smatraju agresivnim, ali to zapravo nisu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovi psi dospeli su na listu "opasnih" i "nepoželjnih" zahvaljujući nedovoljnoj informisanosti i neadekvatnoj socijalizaciji, a ono što je za njih najpogubnije je zanemarivanje i dosađivanje

  • 0
Pas Rotvajler Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Svi smo čuli zloglasne priče o određenim rasama pasa kojih bi trebalo obavezno da se klonimo, bilo da su na povocu, pušteni ili iza ograde. Zbog istih rasa obavezno se diže uzbuna ukoliko dođe do agresivnog ispada psa.

Razlozi ovom strahu su najčešće istorijski (svrha kojoj je nekada taj pas služio), veličina određene rase, kao i problematično ponašanje tih pasa u prošlosti (izazvano nekvalitetnom dresurom).

Postoje rase pasa slabog karaktera, privržene agresiji, koje ne treba da držimo u blizini dece, nepoznatih ljudi, ni puštene da slobodno šetaju među drugima. Međutim, rase koje navodi Apetit.rs, zahvaljujući nedovoljnoj informisanosti su stigle na listu ,"opasnih pasa".

Rotvajler

Pas Rotvajler Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Ovo je veliki, veoma inteligentan i pojedncima zastrašujući pas kome je potrebno mnogo fizičke aktivnosti i pažnje s obzirom na to da ne voli da bude sam. Mesto na listi opasnih pasa dobio je zbog statistike - najvećeg broja ujeda. "Caka" je u tome što ume da bude temperamentan ukoliko mu se ne pokaže ko je gazda. Važna je njegova rana socijalizacija, a sem toga, ne sme da bude zapušten, odnosno prepušten samom sebi. Ukoliko predugo ostaje sam, rotvajler će pokazati destruktivno ponašanje koje, uz njegovu veličinu, karakter i snagu, nije nimalo poželjno.

Rotvajler se preporučuje iskusnim i izuzetno požrtvovanim vlasnicima.

Nemački ovčar

Pas Nemački ovčar Foto: Pixabay/117271

Nemački ovčar je jedan od najinteligentnijih pasa na svetu, a mnogi će tvrditi i da su na samom vrhu ove liste. Upravo zbog svojih sposobnosti, nemački ovčari se najčešće koriste kao policijski i vojni psi, što mnogim ljudima stvara pogrešnu sliku o njima. Ova rasa je neverovatno privržena svojoj porodici, voli decu i uz to je sjajan čuvar doma. Ono što može "poći po zlu" kada je odgajanje ovog psa u pitanju, to je nedovoljan trening i socijalizacija. Naime, ovi psi zahtevaju mnogo fizičke, ali i mentalne aktivnosti. Drugim rečima, vole da budu "zaposleni", odnosno okupirani nečim.

Doberman

Pas Doberman Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Zbog svoje nimalo naivne veličine, ali i istorijske upotrebe psa čuvara, doberman uliva strah u kosti mnogim ljudima. Međutim, reč je o psu veoma privrženom svojoj porodici, koji voli pažnju i "učešće" u životu svojih vlasnika. On ne podnosi samoću i nije pas koga možete držati samog napolju. Veoma je inteligentan, ali mu je potrebna socijalizacija od najranijeg uzrasta. Ukoliko se s njim ne radi konstantno - ako ga u nekom trenutku života zapostavite - on će razviti agresivno ponašanje za koje je, budite sigurni, i te kako sposoban.

Ukoliko niste iskusni i spremni da se maksimalno posvetite ovom psu, nemojte ga uzimati za kućnog ljubimca.

Nemačka doga

Pas Nemačka doga Foto: Pixabay/riam7474

Za ljude koji se ne razumeju toliko u pse, sam pomen nemačke doge izaziva jezu; isključivo zbog toga što su džinovske i izgledaju strašno. Međutim, u psećem svetu je poznato da ova rasa nije agresivna. Nemačke doge su verne porodici i izvanredni su čuvari (što je i u istoriji bila njihova svrha). Nije zabeleženo da ova rasa ima agresivne izlive, niti tome naginje. Jedino što je važno je da im je, zbog neverovatne veličine, potrebno mnogo fizičke aktivnosti, posvećenosti i prostora.

Bul terijer

Pas Bul terijer Foto: Pixabay/TC-TORRES

Bul terijeri su prvi na ovoj neslavnoj listi, a da lošu reputaciju nisu dobili zbog veličine, već zato što su stvoreni za pseće borbe (zgražavajuću razonodu surovih ljudi), što navodi mnoge da pomisle da su generalno agresivni psi. U stvarnom životu je sasvim suprotno: uz ranu socijalizaciju, bul terijer će pokazivati druželjubivost prema strancima, deci i drugim psima. Ključno u odgajanju ovog psa je da mu se pruži izuzetno mnogo aktivnosti, jer u trenucima dosade, zbog svoje tvrdoglavosti, može da napravi veliku štetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari