Deset vrsta povrća koje papagaji obožavaju: Među njima su i drške "zlatnog delikatesa"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Raznolikost je začin života, a dodavanje povrća u nutricionistički “arsenal” papagaja doprinosi zdravlju i sveukupnoj blagodeti ptica

Foto: Pixabay

Raznovsrna ishrana ptica kućnih ljubimaca od vitalnog je značaja za njihov dug i zdrav život.

Pred vama je 10 vrsta povrća koje papagaji obožavaju da jedu.

Zahvaljujući raznovrsnosti povrća, ptice će uživati u namirnicama punim vitamina i drugih neophodnih hranljivih sastojaka.

Raznolikost je začin života, a dodavanje povrća u nutricionistički “arsenal” papagaja donosi značajnu korist ne samo ptici.

I vlasnici će imati veliku dobrobit ukoliko konzumiraju ovo zdravo povrće zajedno sa svojim pernatim ljubimcima.

1 Superzdravi kelj, poklon s juga

Foto: Pixabay/un0jp4jlq

Sirov, blanširan ili baren, kelj je odličan obrok za papagaja i savršen dodatak vašem ručku!

Zdravstvene koristi kelja su izuzetne, a jedna od mnogih je i prevencija kancera zahvaljujući blagotvornom uticaju na sistem za detoksikaciju, antioksidativni i antiinflamatorni sistem.

2. Hrskava rimska zelena salata

Foto: Pixabay/Black17bg

Ovo zeleno lisnato povrće ima u sebi solidnu količinu folne kiseline (oblik vitamina B koji je rastvorljiv u vodi). Ova vrsta zelene salate je blagog ukusa i veoma je hrskava što veoma prija papagajima. Osim toga, sadrži 17 posto proteina i sve esencijalne aminokiseline. Ona ima više vitamina A od šargarepe: u porciji ove salate sadržano je 182 posto preporučene dnevne doze vitamina A, dok šargarepa sadrži samo 40 procenata.

3. Peršun: kovrdžavi ili običan, iseckan ili kao buketić

Foto: Pixabay/Kathas Photos

Nekad se verovalo da je peršun toksičan za ptice, ali se ispostavilo da je prepun vitamina K i ima respektabilnu količinu vitamina A, odličan je antioksidans i u njemu nema ničeš otrovnog za ptice. Možete ga sitno iseckati i on će se zalepiti za svaku namirnicu koju date papagaju, pa će morati da ga pojede.

4 Kristalka salata za jače kosti

Foto: Pixabay/k-e-k-u-l-e

Zelena salata odgovorna je za održavanje gustine kostiju, jer je puna vitamina K. U staračkim domovima obavljena su istraživanja koja su otkrila da nekoliko šoljica kristal salate dnevno umanjuje rizik od preloma kostiju. Kad je dobra za ljude, zašto ne bi bila sjajna i za papagaje? Vlasnici žele da njihovi pernati drugari imaju jake i zdrave kosti, a kristalka je idealna kao njihov čuvar.

5 Radič, šareniš pun polifenola

Foto: Pixabay/Lebensmittelfotos

Oštar gorak ukus i privlačna boja idealna su kombinacija u ovoj salati minijaturnih glavica. Ljubičasto-crveno-beli listovi radiča (cikorije) prepuni su polifenola, mikronutrijenata koji se bore protiv raznih bolesti.

6. Spanać dajte samo ponekad

Foto: Pixabay/Shingo No

Prevelike količine spanaća mogu uticati na smanjenje nivoa kalcijuma kod čoveka ali i u organizmu ptice. Osim toga, spanać je prepun gvožđa pa i zbog te činjenice ne bi trebalo davati ga često.

Poslužite ga kao svež list, ili ga iseckajte i pospite preko hrane. Afrički sivi papagaji uživaju u mekoj teksturi i ukusu spanaća.

7. I drške cvekle su cenjene i ukusne

Foto: Pixabay/Jill Wellington

Razne vrste ovog povrća dostupne su na našim pijacama i u marketima, a u zapadnim zemljama posebno je cenjena zlatna cvekla: ona ne "krvari" i viđa se u divnoj jarkožutoj nijansi. Drške ovog povrća takođe su veoma hranljive, a mnogi restorani ih promovišu kao delikates.

8. Blitva, kraljica vitamina K

Foto: Pixabay/Mabel Amber

Blitva je veoma privlačna papagajima zbog divnih kontrasnih boja. Ujedno, ona je moćno povrće koje štiti od dijabetesa i sadrži više od deset različitih polifenola, prirodnih hemikalija koje imaju antioksidantno svojstvo. Ovaj ukusan i hrskav dodatak vašoj ishrani i izuzetna poslastica za vaše papagaje sadrži 300 posto preporučene dnevne doze vitamina K.

9. Protivupalni kineski kupus

Foto: Pixabay/Lebensmittelfotos

Kineski kupus blagog ukusa prepun je kalcijuma i gvožđa i sprečava upale u organizmu, a ovo hrskavo povrće ptice prosto obožavaju!

10. Potočarka: Nova kraljica ishrane

Foto: Pixabay/Pixel Raw

Najcenjenije povrće koje je postalo pravi hit u svetu je potočarka. Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje dve šoljice ovog povrća dnevno može da utiče na smanjenje oštećenja vaše DNK koje je povezano sa nekim oblikom tumora, za oko 17 posto. Potočarka je puna vitamina A i K i papagaji je rado jedu, u svežem obliku. Ovu pomalo gorku namirnicu, ukusa nalik rukoli, možete iseckati makazama i posuti po hrani za ptice.

(Telegraf.rs)