• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kolugo, leteći lemur koji ne leti i jede kao krava: U svetu ih ima 100.000 i ne zna se koliko dugo žive

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije ugrožena vrsta, a njegova uloga u lokalnom ekosistemu nije poznata

  • 0
Kolugo - leteći lemur Foto: Printskrin/TikTok/@eatplantsmovemore

Filipinski leteći lemur, popularni kolugo, poznat u "lokalu" kao kagvang, pripada porodici letećih lemura, ali ne leti, već klizi i skakuće među drvećem i po tlu, kad se na njemu nađe. Ova životinjica čudnog izgleda ima patagijum - klizeću opnu koja se proteže od vrata do krajeva prstiju na rukama i nogama i do vrha repa i ona je veća nego kod bilo kog drugog "klizećeg" sisara.

Filipinski kolugo je potpuno arborealan i skoro ceo život provede u krošnji, graciozno klizeći s jednog drveta na drugo, putujući na taj način najmanje 100 metara.

Životni vek koluga nije poznat, ali najstariji poznati leteći lemur srodne vrste u zatočeništvu bio je star 17,5 godina.

Mali kolugo živi na ostrvima Mindanao, Basilan, Lejte, Samar, Bohol i drugim ostrvima u južnim Filipinima, u šumama, na plantažama kaučuka i u kokosovim šumama, u ravničarskim i planinskim predelima. Njegovo doba je noć, dok dnevne sate provodi u rupama drveća ili udubljenjima oko 25-50 m od zemlje. Ponekad se na plantažama kokosa "smota" u klupko ili se okači o palmino lišće, na sve četiri noge. U sumrak se penje na drveće da bi klizio u potrazi za hranom, koju pronalazi na udaljenosti i do 1,5 km, i svake noći odlazi na isto mesto na istom drvetu.

@eatplantsmovemore A colugo is an arboreal gliding mammal native to Southeast Asia and they are more closely related to humans and other primates than they are bats, squirrels, or sugar gliders. If you’re hearing about this interesting animal for the first time count them as one more reason on a list of many to protect the forests, preserve biodiversity, and save the planet. #colugo #wildlife #wildanimals #southeastasia #forests #biodiversity #savetheplanet ♬ original sound - Eat Plants Move More

O društvenom životu koluga se ne zna mnogo. Nekoliko jedinki može deliti isto mesto za odmor danju, a primećene su prijateljska međusobna doterivanja, između odraslih koluga različitih polova, mladih i odraslih, iako su odrasli mužjaci ponekad neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima.

Ženke se pare u sezoni koja traje od januara do marta, trudnoća traje 60 dana i na svet stiže samo jedna beba koja sa majkom provodi pola godine. Majka ponekad nosi mladunče sa sobom kada traži hranu ili ga ostavi u gnezdu. Ponekad majka presavije patagijum blizu repa u toplu, meku ležaljku u kojoj nosi bebu. Polnu zrelost ove životinjice dostižu između dve i tri godine.

Filipinskom letećem lemuru preti gubitak šumskog staništa, seča i razvoj zemljišta za poljoprivredu. Preostali pripadnici vrste naseljavaju izolovane delove šume, a love ih zbog mekog krzna i mesa, koje se smatra lokalnom poslasticom.

Prema podacima Evolutionary Distinct and Globally Endangered (EDGE), ukupna veličina populacije filipinskog letećeg lemura je oko 100.000 jedinki i trenutno je najmanje ugrožena.

Nema mnogo informacija o ulozi koluga u lokalnom ekosistemu.

Kolugo je na zemlji praktično bespomoćan: ne može da stoji uspravno, ali je vešt na drvetu, iako spor, i kreće se nizom dugotrajnih skokova. Kolugo jede cveće, pupoljke, mlado lišće, izdanke, voće, i pije nektar i sokove plodova. Interesantno je da koristi svoj dugačak jezik i specijalizovane donje zube da bere lišće na način na koji to rade krave.

(Animalia/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Maleni lemur ima samo 108 grama i ime koje u ljudima budi užaš

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari