• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni se suočavaju sa najjezivijim mirisima na svetu: Posao pasa tragača za telima umrlih je užasan i nezamenjiv

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kadaveri se obučavaju za pronalaženje ljudskih ostataka u sertifikovanim ustanovama gde se koriste posebne hemikalije za oponašanje mirisa raspadnutog ljudskog tela

  • 0
Pas tragač Foto: Shutterstock/DTeibe Photography

Kao i drugi radni psi, kadaver - pas tragač - posebno je obučen za veoma važnu ulogu u društvu: njegov posao daleko je od prijatnog, jer ima ključnu ulogu u rešavanju slučajeva nestalih ili preminulih osoba, često služeći kao "karika koja nedostaje" i obezbeđuje zatvaranje nerešenih slučajeva i pravdu ožalošćenim porodicama.

Evo šta treba da se zna o ovom često pogrešno shvaćenom tipu radnog psa: šta rade i zašto su baš psi pogodni za ovu vrstu zadatka, piše Thesprucepets.

Poznati i kao "mrtvački" psi, ovi tragači za telima umrlih obučeni su da uhvate miris ljudskih ostataka koji su posle zločina, nesreća i drugih nesrećnih okolnosti ostali nedostupni policiji. Njihov rad liči na onaj koji obavljaju psi tragači i spasioci, ali je nihova uloga mnogo drugačija.

Dok su psi tragači obučeni da nanjuše opšti miris ljudi, psi koji tragaju za telima specijalizovani su za otkrivanje raspadnutih tela.

Obučeni pas koji otkriva preminule ljude je 95 posto efikasan u hvatanju mirisa raspadanja, uključujući tela koja su zakopana do 4, 5 m dubine.

Psi tragači za mrtvima nanjuše mirise u zemlji do dubine 4. 5 metara

Institucije i službe za sprovođenje zakona oslanjaju se na ove pse kako bi pomogli u rešavanju zločina u kojima se sumnja na ubistvo. Ovo ne samo da pruža više dokaza, već može obezbediti preko potrebno zatvaranje u slučajevima kada se nestala osoba smatra mrtvom, ali ne i definitivno. Psi koji pronalaze preminule se često koriste u kombinaciji sa psima tragačima i spasiocima, i ta saradnja omogućava da se ljudi pronađu i živi i mrtvi.

Obuka pasa za pronalaženje preminulih podrazumeva praćenje (veština koja omogućava psima da "pokupe" mirise koji su pali na zemlju, u slučajevima kad je telo vučeno) i razvijanje osećaja mirisa (veština uočavanja mirisa u vazduhu što uključuje otkrivanje ostataka koji se raspadaju u vazduhu i praćenje mirisa do njegovog izvora).

Psi se obučavaju za pronalaženje ljudskih ostataka u sertifikovanim ustanovama gde se koriste posebne hemikalije za oponašanje mirisa raspadnutog ljudskog tela pre nego što pas pređe na obuku u realnim situacijama. Svaki pas ima oko 1.000 sati obuke pre nego što bude spreman za rad na terenu, što ga čini veoma vrednom investicijom za policiju i druge vrste grupa za pretragu.

Psi tragači Foto: Shutterstzock/DTeibe Photography

Zašto su psi tako dobri u pronalaženju leševa

Možda nikada nećemo razumeti punu moć psećeg nosa, ali znamo da je on izuzetno sposoban da pronađe i razlikuje mirise – uključujući one koje ljudski nos nikada ne bi mogao da pronađe sam.

Psi imaju oko 200 miliona olfaktornih receptora u nosu, što čini njihov njuh oko 40 puta jačim od čovekovog. Njuh omogućava psima da nanjuše sve, od bombi, droge, živog i mrtvog ljudskog mesa do određenih bolesti. Psi čak mogu da namirišu emocije svojih vlasnika.

Upotreba pasa za pronalaženje ljudskih ostataka nije nikakva novost, jer su ovi psi pomagali u pronalaženju preminulih od oko 700. godine pre nove ere, a tokom mnogih vekova od tada su pokazali izuzetnu sposobnost da prepoznaju miris tela koje se raspada, bez obzira na to da li je leš star nekoliko sati ili decenija.

Pas tragač Foto: Shutterstock/Iulia_C

Šokantni detalji obučavanja kadavera

Nemaju svi pseći nosevi jednako čulo mirisa: nemački ovčar, uobičajeni pas tragač za preminulima, ima neverovatnih 225 miliona mirisnih receptora, dok jazavičar ima blizu 125 miliona. I što više mirisnih receptora pas ima, to je bolje prilagođen za težak zadatak pronalaženja ljudskih ostataka.

Ovi psi su u stanju da razlikuju ljudske i životinjske ostatke što znači da će odmah znati da li miris koji osećaju potiče od čoveka ili raspadnute divljači. Pošto su obučeni da osete mirise na zemlji i u vazduhu, ovi psi mogu da identifikuju mesta zločina čak i ako je telo pomereno. U zavisnosti od okolnosti, oni mogu da odvedu timove za potragu do mesta gde je telo premešteno.

Psi "kadaveri" mogu da identifikuju stotine različitih mirisa povezanih sa razgradnjom mrtvog tela, u poređenju sa šačicom mirisa koje nanjuši pas specijalizovan za pronalaženje droge ili eksploziva.

Tokom treninga, oni uče da razlikuju tipove raspadnutog tela, od nedavno preminulih žrtvi, davno umrlih i utopljenika.

Od 2019. godine, međunarodna organizacija spasilačkih pasa (IRO) i međunarodna kinološka federacija (FCI) imaju zajednički program sertifikacije pasa za različite spasilačke misije, piše Mondo i dodaje da je Srbija prvi put dobila instruktora, a ujedno i vodiča službenog psa za otkrivanje ljudskih posmrtnih ostataka - kadaver psa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svratio da se podmladi među decom: Penzionisani paz Zigi bio sa vatrogascima u školi u Vinči

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari