• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegova "kaka" je u obliku kocke, zubi mu neprekidno rastu, brani se zadnjim delom tela i trči kao Jusein Bolt

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vombat, torbar iz Australije čiji se Svetski dan obeležava 22. oktobra, rođak je koale, kengura i tasmanijskog đavola i ima sijaset neobičnih osobina, a jedna od njih tiče se njegovih creva

  • 0

U svetu se 22. oktobar svake godine obeležava kao Međunarodni dan vombata, torbara iz Australije, rođaka koale, kengura i tasmanijskog đavola, čiji mladunci ostaju u majčinoj torbi prvih pet meseci života.

Iako populacija vombata nije ugrožena, oni se suočavaju sa gubitkom prirodnog prebivališta, a uvođenje alohtonih životinjskih vrsta u Australiju dovelo je do velike konkurencije oko hrane. Vombati se takmiče sa neautohtonim biljojedima kao što su zečevi, goveda, ovce i koze. Vombate su ugrožene i izlovljavanjem zbog krzna, a desetkuju ih i zbog toga što prave štetu poljoprivrednicima.

Od mnoštva neverovatnih činjenica o vombatama, izdvajaju se one koje se odnose na pražnjenje creva, odbranu i zube.

Vombat (Lasiorhinus latifrons) može da se pohvali zubima koji neprestano rastu, pa može da jede sve što mu padne na pamet - travu, korenje, granje, povrće - i da ne brine da će imati tegobe sa polomljenim zubima.

Jedna od neobičnijih činjenica o vombatima je to što je njihov izmet u obliku kocke, što sprečava kotrljanje kad god vombat obavi nuždu na svojoj teritoriji.

Vombat ima veliku zadnjicu koja je njegov glavni adut prilikom odbrane od predatora: kad ga spopadne grabljivac, on se "zabode" glavom u svoju jazbinu i zadnjim delom tela blokira ulaz. Kako se njihove zadnjice uglavnom sastoje od hrskavice, veoma su otporne na ogrebotine i ugrize. Čudo jedno, ali vombat je u stanju da zadnjicom smrska lobanje predatorima.

Postoje tri podvrste vombata: vombat golog nosa, južni vombat dlakavog nosa i severni vombat dlakavog nosa.

Vombat Foto: Shutterstock/Lukas_Vejrik

Zabeleženo je da je najstariji vombat imao 31 godinu, a najteži vombat bio je Patrik golog nosa koji je živeo u parku divljih životinja Balarat i imao čitavih 38 kilograma, koliko bi otprilike težile četiri koale.

Vombat može da trči brzinom od oko 40 km/h što je samo 7 km/h sporije od Juseina Bolta!

Creva vombata mogu da oddrže hranu do 70 sati, jer je ovoj životinji potrebno oko četiri do šest dana da svari obrok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bila je napuštena i sama a sada je najvoljenija: Od siročeta do omiljenog člana zoološkog vrta

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari