• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo upozorenje odgajivačima i vlasnicima: Hibridna mačka buli živi samo 6 godina, otkriven niz komplikacija

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Organizacije za dobrobit životinja uznemirene zbog ogromne potražnje za ljubimcima zastrašujućeg izgleda, po diktatu društvenih mreža i platformi kao što su Instagram i TikTok

  • 0
Mačka buli Foto: Printskrin/TikTok/@bullycatsuk

Nova rasa mačaka koje liče na pse rase buli stigla je na tržište i za njima vlada prava pomama. Ljubitelji mačaka u Velikoj Britaniji suočavaju se sa sve masovnijim uzgojem "bezdlakih" mačaka širom zemlje. Stručnjaci kažu da nova rasa mačke bez dlake ne bi trebalo uopšte da postoji, jer se na samom početku suočava sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Mačiji hibrid nazvan "buli" uzgojen je u SAD, ukrštanjem bezdlake mačke sfinks i rase mančkin. Stručnjaci za dobrobit životinja upozoravaju da ove mačke imaju ekstremno kratak životni vek - žive samo šest godina - i pate od brojnih zdravstvenih problema, piše Dailystar.

Dr Grejs Kerol, specijalista za ponašanje životinja na Kvins univerzitetu u Belfastu, upozorava na oprez prilikom kupovine eksperimentalnih rasa. Odbijanje kupovine rase sa lošim osobinama obeshrabruje odgajivače koji daju prednost estetici u odnosu na zdravlje i dobrobit životinja. Dr Kerol poziva odgajivače i ljubitelje da "puste mačke da budu mačke", istovremeno upozoravajući da će se buli mačka suočiti sa mnoštvom zdravstvenih komplikacija tokom svog skraćenog života.

Mačka buli ima komunikacijski hendikep zbog nedostatka brkova, lošu orijentaciju u prostoru i nesposobnost navigacionih veština koje su i te kako potrebne mačkama.

Prema rečima dr Kerol, mačke zbijenog tela imaju respiratorne komplikacije, a bezdlakost ih čini podložnim raku kože i opekotinama od sunca. Buli mačići već imaju ograničenu sposobnost da regulišu telesnu temperaturu, što je dodatno komplikovano gubitkom dlake, pa su izloženi i respiratornim infekcijama i problemima sa kožom.

Rase buli pasa u Engleskoj i Velsu su zabranjene od februara, ali ne postoji istovetan zakon i za mačke rase buli. Organizacije koje se bore za dobrobit životinja uznemirene su zbog sve veće potražnje za takvim rasama, koju u velikoj meri pokreću društvene mreže i platforme kao što su Instagram i TikTok.

@dylan.page
KSI, dont get any ideas…
♬ original sound - Dylan Page

Cene buli mačaka u Velikoj Britaniji su između 200 i 800 funti. Organizacija RSPCA nedavno je apelovala na uzgajivače buli mačaka da stave zdravlje i dobrobit životinja ispred njihovog izgleda. Opšte je poznato da kad ova moda bude nestala, ljudi će jednostavno preći na sledeći trend, a ove trenutno obožavane mačke će završiti na ulici ili u azilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kada je ona prošetala modnom pistom svi su ostali bez teksta: Ovakvu mačku do sada niste videli

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari