• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Svetski dan svesti o saobraćajnim nesrećama sa životinjama

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve više životinja - kućnih ljubimaca i divljači - gube živote ili bivaju povređene u sudarima na putevima

  • 0
Pas u automobilu Foto: Pixabay

Svetski dan vesti o saobraćajnim nesrećama sa životinjama osmišljen je da skrene pažnju na sve veći broj životinja koje izgube živote u vozilima ili bivaju povređene i obeležava se danas, 10. oktobra. Budući da je prevencija tragičnih događaja najvažnija, posebno osmišljenim programima koji se intenziviraju na Dan saobraćajnih nesreća sa životinjama, oni se mogu svesti na minimum.

Svakog dana, bezbroj životinja postaju žrtve saobraćajnih nesreća: ovde nije samo reč o kućnim ljubimcima, kao saputnicima u vozilu, već stradaju i divlje životinje koje se slučajno zadese na prometnom putuVećina nesreća u kojima učestvuju divlje životinje dešava u jesenjim mesecima, jer je to sezona parenja divljači i ujedno sezona lova.

Šta ako ste imali saobraćajnu nesreću sa životinjom

Na mestu bilo koje saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovala životinja, postarajte se da budete bezbedni. Priđite povređenoj životinji isključivo ako je bezbedno, a ako je reč o divljoj životinji, pozovite nadležnu službu, jer povređena životinja – posebno divlja – može biti veoma uplašena i agresivna. Ako ste imali saobraćajku sa domaćom životinjom koja nije agresivna, neka bude utopljena i mirna do dolaska pomoći.

Divljač Foto: Pixabay

Životinjama nemojte nuditi hranu i vodu, snimite fotografije s mesta nesreće, uključujući lokaciju, vremenske uslove i uslove vidljivosti, stanje životinje, povrede koje ste i sami zadobili i bilo kakvu štetu na vašem vozilu. Ukoliko je bilo svedoka, uzmite njihove kontakt podatke. Prijavite se nadležnim organima i ako je moguće odvedite povređenog ljubimca ili životinju u veterinarsku ordinaciju.

Prevencija saobraćajnih nesreća sa životinjama

U cilju sprečavanja nesreća sa životinjama, pridržavajte se sledećeg:

Vozite bezbedno: Pridržavajte se ograničenja brzine, posebno u oblastima poznatim po prelazima životinja. Budite oprezni i spremni da kočite ako se životinja iznenada pojavi na putu.

Podižite svest o važnosti opreza na putu koji će sprečiti ili smanjiti broj neželjenih saobraćajnih nesreća sa životinjama.

Obavezno prijavite incident: Ako naiđete na povređenu životinju na putu, kontaktirajte lokalne veterinarske centre ili službe za spasavanje divljih životinja, koji će možda spasiti životinju. U slučaju da ste i sami povređeni ili imate štetu na automobilu,  pozovite policiju.

Iako svakog vlasnika plaši pomisao da ljubimac može biti umešan u saobraćajnu nesreću, budite uvek spremni na sve. Ljubimac mora biti mikročipovan i treba da ima ogrlicu sa kontakt podacima vlasnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Neverovatan prizor sa Ozrena, one su najpitomije i najumiljatije medvedice na Balkanu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari