• 0
 ≫ 

Sve nedoumice oko čipovanja ljubimaca: Da li je bezbedno i kad je najbolje ugraditi čip?

 ≫ 

Čipovanje ljubimaca treba da bude prioritet svakog vlasnika

  • 0
pas i mačka Foto: Pixabay

Da biste bili odgovoran vlasnik nije dovoljno samo da volite vašeg ljubimca ili da ga dobro hranite. Postoje još mnogi aspekti vlasništva koji mogu odrediti sudbinu životinje koja vremenom postaje član vaše porodice. Jedan od njih je i čipovanje ljubimaca, a portal apetit.rs objašnjava zašto je ono toliko važno.

Ko i kako vrši čipovanje ljubimaca

Mikorčip za kućne ljubimce (mačke i pse) je mali i lako se postavlja. Proceduru obavlja veterinar pomoću specijalnog aplikatora, a po nalogu vlasnika životinje. Mirkočip je presvučen specijalnim materijalom i, uprkos mnogim bojaznima vlasnika, potpuno je bezbedan za ljubimca.

Ovaj proces je u skladu sa novim Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka i obavezno je mikročipovati sve pse i mačke na teritoriji Republike Srbije.

Kada treba čipovati ljubimca

Što se tiče uzrasta kada se obavlja mikročipovanje, to je obično između šest i osam nedelja starosti ljubimca, mada je potpuno bezbedno ovo primeniti i kasnije. Ukoliko se osvrnemo na obavezu koju određuje država, toleriše se period najkasnije do prve vakcinacije protiv virusnih bolesti.

Mikis, mačka, mačke foto: Telegraf.rs

Zašto je važno da čipujete vašeg ljubimca

Mirkočipovanje psa i mačke je najbolji način da sprečite njihov bespovratni nestanak, ili druge nepredviđene situacije kao što su recimo neplanirana legla u slučaju da imate nekastriranog/nesterilisanog ljubimca.

Naime, može se dogoditi da vaš pas ili mačka odlutaju od kuće i u pokušaju da se njoj vrate upadnu u brojne nevolje. To mogu biti recimo tuče sa drugim životinjama, povrede - bilo da oni povrede nekoga ili neko njih povredi, hvatanje od strane nadležne službe i slično. Svakako biste želeli da vašeg psa ili mačku vrate vama, a to će biti moguće upravo uz pomoć mikročipa. Zar to nije dovoljan razlog?

Video: Video mačke koja spava je obišao internet, a saznaćete i što

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari