• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate kako mravlja kraljica leči svoju bolesnu decu: Njena briga o potomstvu je munjevita i zastrašujuća

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Matice pokazuju surovu ljubav prema bolesnim potomcima, jer nemaju vremena da ih maze, pa primenjuju brzinski "higijenski kanibalizam"

  • 0
Mravlja kraljica Foto: Shutterstock/Vinicius R. Souza

Ako se tek izleženi crni baštenski mrav izloži patogenu, mravlja kraljica će progutati svaki delić njegovog malog bolesnog tela pre nego što zarazi druge mrave u koloniji, tvrdi najnovija studija ametičkih istraživača. Ovaj čin se zove higijenski kanibalizam i sprečava druge larve, pa i samu maticu, da se razbole dok su zajedno zatvoreni i ujedno osigurava da mravlja majka ima više energije za proizvodnju novih jaja.

U studiji koja je objavljena u časopisu Current Biology, biolog Flin Bizel sa Oksforda tvrdi da "mravlje kraljice same osnivaju svoje kolonije i isprva gladuju da bi podigle svoje prve radnike", prenosi Sciencealert.

"Matice koje proizvode najviše radnika imaju najbolje šanse za preživljavanje, tako da mogućnost da jedu i "recikliraju" zaražene larve znači da se vredni resursi nikad ne rasipaju", piše u studiji. Bazel i njegov kolega biolog Kristofer Pul otkrili su i to da mravi radnici u uspostavljenim kolonijama ne pokazuju iste kanibalističke tendencije.

Radnici i vojnici nekih vrsta mrava leče bolesne ili povređene pripadnike kolonije lekovima ili ih "operišu" kako bi im spasili život. Ali, ove mere se ne primenjuju kod crnih baštenskih mrava (Lasius niger), posebno kada se kolonija tek formira. U ovom ranjivom stanju, matice ne mogu samo da odvuku bolesne larve iz svog gnezda, pa one ostaju tesno zbijene sa svojim mladuncima.

Rizik od širenja infekcije u ovom okruženju je previše ozbiljan da bi ga kraljica ignorisala, pa kad otkrije patogen u svom gnezdu, ona eliminiše svaku zaraženu larvu koju pronađe. Istraživači su otkrili da će kraljica, ako je neophodno, pojesti čak 92 posto zaraženih larvi, ali će sledeći put položiti čak 55 odsto više jaja.

U nedavnim eksperimentima, Bizel i Pul su izložili mravlje matice bolesnim larvama: svaka je "dobila" po pet larvi inficiranih gljivicama. Larve su prethodno ostavljene same 24 sata kako bi mogle da razviju smrtonosnu infekciju i potom su vraćane u "gnezdo", gde su ih Bizel i Pul posmatrali. Mravlje kraljice za nekoliko sati su pojele sve obolele larve, a većinu zdravih ostavile su u životu.

Gljivični patogen nije uticao na matice, čak i nakon što su ga pojele, a Bizel i Pul pretpostavljaju da ih štiti imunitet.

Mravlja kraljica Foto: Shutterstock/Vinicius R. Souza

Pre i nakon posmatranja ponašanja mravljih kraljica, biolozi su primetili da one čiste na stomaku žlezdu koja proizvodi kiseli, antimikrobni otrov, a gutanjem otrova, mravi bi mogli da neutrališu patogen u svojim crevima. U daljim eksperimentima, kada su maticama donesene bolesne larve koje su već uginule i počele da stvaraju plodno tlo sa zaraznim sporama, matice su prskale leševe otrovom iz svojih žlezda. Ova faza infekcije je, međutim, očigledno prilično opasna za maticu: čak i nakon prskanja larvi, kraljice mrava bi uginule od zarazne bolesti u skoro 80 posto slučajeva.

Kad god bi kraljica preživela zaražavanje patogenom, njeno leglo nije uspevalo da se izbori i svi mravi bi uginuli od sekundarnih infekcija.

Rezultat ovog istraživanja pokazao je da kraljice mrava jedu svoje mlade i to je njihov adaptivni odgovor na bolesti, kad štite svoje živote i živote svojih potomaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hrabri maleni "vojnici" ubili bubašvabu: Možda mogu da prežive nuklerku ali ne i ovu armiju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari