• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatno otkriće: Mravi izvode operacije na povređenim članovima kolonije i saniraju povrede

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je jedini medicinski sistem u prirodi koji može da se takmiči sa ljudskim, tvrde autori studije

  • 0
Mravi drvodelje Foto: Shutterstock/Pavel Krasensky

Naučnici su otkrili da mravi stolari sa Floride izvode operacije kojima spasavaju živote članovima svoje kolonije. Oni su tek druga vrsta na svetu za koju se zna da to čini, zajedno sa čovekom. Istraživači su otkrili da mravi floridski stolari (Camponotus floridanus) identifikuju rane na ekstremitetima svojih prijatelja iz kolonije, a zatim ih čiste ili amputiraju. Naučni tim objavio je svoja zapažanja u utorak (2. jula) u časopisu Current Biology, prenosi Livesscience.

"Kada se govori o ponašanju pri amputaciji, ovo je bukvalno jedini slučaj u kojem se sofisticirana i sistematska amputacija pojedinca od strane drugog člana njegove vrste dešava u životinjskom carstvu", tvrdi prvi autor studije Erik Frank, bihejvioralni ekolog na Univerzitetu u Vircburgu u Nemačkoj. Godine 2023, Frankov tim otkrio je da afrička vrsta mrava, Megaponera analis, može da leči zaražene rane svojih "sunarodnika" antimikrobnom supstancom koja se proizvodi u njihovim žlezdama. Mravi stolari nemaju ekvivalentne žlezde, pa je tim želeo da sazna kako ova vrsta leči rane.

Istraživači su posmatrali dve vrste rana na nogama mrava: razderotine na butnoj kosti i povrede nižih delova nogu. U eksperimentima su primetili da su mravi lečili povrede butne kosti članova kolonije tako što su ranu čistili ustima pre amputacije: oni bi je više puta ugrizli, dok su rane na nižim delovima nogu samo čistili. Operacije su rezultirale značajnim poboljšanjima u preživljavanju "pacijenata" mrava: stope preživljavanja kod povreda butne kosti poboljšale su se sa manje od 40 posto na između 90 i 95 procenata kada su izvršene amputacije, dok su se stope preživljavanja za povrede donjih delova ekstremiteta poboljšale sa 15 na 75 procenata nakon čišćenja.

Mravi drvodelje Foto: Shutterstock/waffa

Naučnici kažu da mravi amputiraju samo povrede butne kosti, a ne sve povrede nogu, zbog ograničenja brzine: amputacija traje najmanje 40 minuta.

Nakon proučavanja mikro-CT skeniranja mrava, istraživači su pretpostavili da oštećenje mišića butne kosti dovodi do usporavanja cirkulacije krvi, što znači da bi krvi punoj bakterija trebalo duže da uđe u telo, a to mravima "hirurzima" daje dovoljno vremena da odstrane ud. Donji delovi nogu mrava, tzv. tibije (golenične kosti), imaju malo mišićnog tkiva, pa se infekcije brže šire. To znači da bi amputacija trajala predugo da bi mravi zaustavili širenje štetnih bakterija, pa se umesto toga fokusiraju na čišćenje rane.

"Mravi su u stanju da dijagnostikuju ranu, da procene da li je inficirana ili sterilna i potom je tretiraju u skladu s tim - i to je jedini medicinski sistem u prirodi koji može da se takmiči sa ljudskim", kaže autor studije.

Sposobnost mrava da identifikuju i selektivno leče rane je urođena, tvrde istraživači koji su proučavali ovu veštinu kod mrava i nisu pronašli dokaze učenja.

Naučnici planiraju da prošire istraživanja na druge vrste mrava koje ne poseduju posebne antimikrobne žlezde kako bi videli da li i oni primenjuju znanja iz hirurgije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hrabri maleni "vojnici" ubili bubašvabu: Možda mogu da prežive nuklerku ali ne i ovu armiju

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari