• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi dokumentovani slučaj kanibalizma među pitonima u Indiji: Burmanac progutao mrežastog "rođaka"

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fotografije napravljene na farmi životinja u Bangladešu

  • 0
Burmanski piton jede plen Burmanski piton jede plen (ilustracija) Foto: Shutterstock/DSlight_photography

Jedan burmanski piton viđen je i fotografisan kako napada i guta mrežastog pitona. Neobičan susret možda je prvi poznati slučaj da dve najveće zmije na svetu love jedna drugu, kažu naučnici.

Istraživači u Indiji su posmatrali ovaj redak događaj još 2020. godine: na slikama je uhvaćen trenutak kad burmanski piton (Python bivittatus) guta mrežastog pitona (Malayopython reticulatus) od repa nagore, dok je još bio živ, a za ovaj poduhvat mu je bilo potrebno oko dva sata, objavljeno je u učnici u istraživačkoj belešci objavljenoj 20. avgusta u časopisu Reptiles and Amphibians.

"Bilo je zaista neobično što smo pronašli ova dva pitona u istoj oblasti“, rekao je koautor studije Ašikur Rahman Šome, ekolog za divlje životinje na Univerzitetu Daka u Bangladešu.

Naučnici su posmatrali kako se burmanski piton od 3 metra omotao oko repa malo većeg mrežastog pitona koji je pokušao da uzvrati napadom, ali je bio prinuđen da olabavi stisak, što ga je koštalo života.

Burmanski pitoni mogu narasti do 6 m dok mrežasti pitoni mogu dostići čak 7,6 metara. U ovom slučaju, mrežasti piton je bio veći od burmanskog, ali tačna dužina nije izmerena, izjavio je Šom.

Događaj se odvijao na farmi divljih životinja Akiz u Čitagongu, jednom od 8 administrativnih delova Bangladeša. Ovo područje je jedno od retkih zajedničkih prebivališta burmanskih i mrežastih pitona, a ove dve zmije se hrane sličnim životinjama kao što su sisari, ptice i gušteri.

Mrežasti piton Foto: Shutterstock/Mark Kostich

Nejasno je zašto je mrežasti piton bio žrtva, ali s obzirom na bolje opcije za ishranu na ovom lokalitetu, možda je to bio teritorijalni spor koji se završio tako što je dominantna zmija pojela rivala. Prema rečima istraživača, ovo je prvi dokumentovani slučaj kanibalizma koji je izveo burmanski piton.

(Live science/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kobra progutala pitona! Ona njega ubila otrovom on nju rascepao snagom mišića

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari