• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mrežasti piton, jedna od najjačih zmija na svetu, nije dobar izbor za početnike i porodice sa decom

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je daleko od umiljatog kućnog ljubimca, agresivan je i nepredvidiv i upravo zato je veliki izazov iskusnim ljubiteljima zmija koji za držanje ovog džina imaju dovoljno prostora, vremena i novca

  • 2
Mrežasti piton Foto: Shutterstock/Dwiputra

Mrežasti piton je među najvećim zmijama koje se drže kao kućni ljubimci.

Nije za početnike, niti za decu, ali ih neki iskusni ljubitelji čuvaju kao kućne ljubimce.

Poreklom iz jugoistočne Azije, mrežasti piton može da naraste do 5 metara, veoma je težak (preko 90 kg) i može da živi od dve do tri decenije. Da bi ostvario tako dug životni vek, i da biste vi i vaša porodica ostali bezbedni, potrebna mu je dobra nega.

Ponašanje i temperament mrežastog pitona

Mrežasti piton (Malayopython reticulatus) nije umiljat kućni ljubimac.

Ima sposobnost da se omota oko nekoga i da ga uguši, ali ako se vodi računa, njim može da rukuje više ljudi. Sporo se kreće, provodi veći deo dana u mirovanju ili čeka plen. Obično boravi na tlu, ali uživa i u vodi. Smatra se agresivnom vrstom, iako nije otrovan.

Mrežasti piton Foto: Shutterstock/Mark Kostich

Smeštaj mrežastog pitona

Pošto je odrasli mrežasti piton izuzetno veliki, tipičan terarijum mu neće odgovarati. On traži izuzetno veliki prostor, sa svim neophodnim dodacima i obaveznim prostorom za skrivanje. Bezbednost je od najveće važnosti kad je ova zmija u pitanju. Mrežasti piton je izuzetno jak i lako može da pobegne iz neobezbeđenog terarijuma, ili ako mu je prebivalište napravljeno od slabijeg materijala. Zaštitne brave treba da budu na svim poklopcima i vratima kako bi se osiguralo da ne izađe iz terarijuma.

Higijena prostora u kome boravi ova zmija je neophodna, i to najmanje jedanput mesečno, čime se sprečava nakupljanje otpada i bakterija. Neki ljudi se odlučuju da čiste polovinu terarijuma dok je piton u njemu. Bilo bi dobro da neko bude pored vas, ako ste vlasnik ove zmije i odlučite da na ovaj način očistite njen životni prostor. Nećete obraćati pažnju na to šta zmija radi, a ćete biti sigurni ako vas neko bude nadgledao.

Mrežasti piton Foto: Shutterstock/Nynke van Holten

Toplota, svetlost, vlaga i podloga

Mrežasti piton potiče iz okruženja prašuma, ali mu nije potrebna ekstremna toplota. U terarijumu treba da postoje topliji i hladniji delovi. Svetlo za grejanje ili keramička toplotna sijalica su idealne za obezbeđivanje ovih temperatura vazduha, ali zmija ne bi smela da ih dodiruje, jer bi termalne opekotine bile fatalne. Uvek proverite temperaturu unutar terarijuma da biste bili sigurni da nema previše vrućih ili hladnih delova.

Ako koristite belo toplotno svetlo, na taj način obezbeđujete i svetlost za mrežastog pitona. Ukoliko koristite drugu vrstu sijalice, i dalje će postojati potreba za izvorom bele svetlosti. Dvanaestočasovni ciklusi smene dana i noći su neophodni da bi se smanjio stres i oponašalo prirodno okruženje zmije.

Mrežastim pitonima potrebna je vlažnost u terarijumu između 50 i 70 posto. Tokom presvlačenja, vlažnost mora biti na najvišem nivou, ali da ne prelazi dozvoljenu vrednost. Previsoka vlažnost će doprineti rastu buđi i bujanju bakerija što stvara veći rizik od razvoja infekcija kože i truleži usta.

Podloga za mrežastog pitona treba da se sastoji od bioaktivne zemlje, novina, strugotine, malča od čempresa ili kartona. Prirodnije okruženje je teže za održavanje. U zavisnosti od vašeg slobodnog vremena, posvećenosti i materijalnih mogućnosti, izaberite pristupačnu opciju podloge koja se lako menja, kao što su novine.

Mrežasti piton Foto: Shutterstock/3sby

Hrana i voda

Pilići, kunići i pacovi su uobičajeni plen kojim se hrane odrasli mrežasti pitoni u zatočeništvu.

Veličina plena treba da bude u skladu sa najširim delom zmijskog tela. Ponudite obrok pitonu svake nedelje do čak dve sedmice. Preterano hranjenje može da izazove zdravstvene probleme, ali ne treba ni zapostaviti davanje obroka. Kičma zmije ne treba da se vidi ispod kože, inače će ona biti pothranjena.

Obezbedite zmiji veliku posudu sa vodom u koju će moći da se potopi, pa čak i da pliva (ako prostor dozvoljava). Ovo će pojačati vlažnost u terarijumu i obezbediti zmiji mesto za namakanje, plivanje i vršenje nužde.

Mrežasti piton Foto: Shutterstock/fivespots

Uobičajeni zdravstveni problemi

Kao i kod drugih zmija, trulež u ustima, paraziti, rane koje zmije mogu da zadobiju dok jedu živi plen, respiratorni problemi zbog prevelike hladnoće u terarijumu, bakterijske i gljivične infekcije, udarci, kašnjenje presvlačenja... uobičajeni su zdravstveni problemi mrežastih pitona. Održavanje odgovarajuće toplog i vlažnog okruženja pomoći će da zmija bude zdrava i srećna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    27. avgust 2023. | 21:12

    Zabraniti i strogo kaznjavati drzanje zmijurina

  • Snežana

    28. avgust 2023. | 01:08

    Ćao sve sam pročitala i nikad ne bi drzala Zmiju kao kućnog ljubimca. Znam da U celom svetu drže zmije , koje im je to zadovoljstvo neznan! Pre neki dan izbačen video gde u kuću 2 ogromna pitona ne znam. koji naziv imaju jedan zuti ogroman i drugi sivo crno odvratni su, i među njih je devojčica oko 3 godine ona se igra vuče onog žutog za glavu, on na divano i devojčica leži na njega! Koliko mu treba da je zadavi? Minut, Dva ne moze biti zmija kućni ljubimac da se deca igraju sa njima, nikad ne znaš kad će da se probudi zverstvi u njima.....