• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova studija potvrdila da kokoškama krv udari u glavu kad su pod stresom: Crvenilo odaje strah i uzbuđenje

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje ukazuje na važnost pokazatelja emocija živine radi procene njihove dobrobiti i sreće

  • 0

Mark Tven je napisao da je "čovek jedina životinja koja pocrveni", ali se čini da je ipak pogrešio, jer novo istraživanje pokazuje da kokoške imaju sposobnost da pocrvene i koriste druge oblike izraza lica.

Istraživači u Francuskoj su otkrili da se kokoške zacrvene kada se uplaše ili uzbude i nakostreše perje na glavi kada su zadovoljne. Ovo otkriće nudi novi način razumevanja emocija ptica što bi moglo da pomogne uzgajivačima da procene da li su njihove životinje srećne ili ne.

Mimika kod ljudi veoma je važna u komunikaciji, a istraživanja pokazuju da isto tako komuniciraju i miševi, psi, mačke, svinje... pa i neke vrste ptica. Emocionalni svet ptica uglavnom je neistražen u poređenju sa svetom sisara, pa su naučnici pokušali da saznaju da li i ptice imaju "pokazivače" emcija, kako bismo bolje razumeli njihova osećanja.

U studiji, objavljenoj u Plos One, istraživači su snimili ponašanje dve grupe kokošaka – 10 uzgajanih na komercijalnoj farmi i osam koje drži privatni uzgajivač – tokom situacija koje su izazvale različite emocionalne reakcije i nivoe uzbuđenja. Nagrađivanje hranom se smatralo pozitivnim i stimulativnim, dok je hvatanje kokoški i držanje bilo povezano sa uzbuđenjem i strahom.

Analizirajući snimak, tim je otkrio da koža na licima kokoški crveni kad se uplaše ili uzbude, na primer kada ih neko podigne ili ako čuju buku koju shvate kao pretnju. One su takođe podizale perje na glavi kada su bile opuštene, dok su se čistile ili odmarale.

Postoji nekoliko načina da se pouzdano procene emocije ptica i ovo je prvi put da je crvenilo lica povezano sa raspoloženjem živine. Autori studije predlažu uzgajivačima živine da obrate pažnju na svoja jata i povedu računa o ovim pokazateljima stresa kako bi poboljšali dobrobit koka i učinili da one budu opuštenije i srećnije.

(Theguardian/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari