• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gušteri uglavnom ćute, ali ima i onih koji klikću, škrguću, škripe i šište: Danas svet proslavlja njihov dan

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan guštera obeležava se svakog 14. avgusta

  • 0
Gušter Foto: Shutterstock/Kate La Carte

Svetski dan guštera se obeležava svakog 14. avgusta i slave ga škole, parkovi i ljubitelji gmizavaca, uz obrazovne i zabavne događaje koji se fokusiraju na svest o gmizavcima kao kućnim ljubimcima.

Sa četiri noge, krljuštima na koži, dugim telom i pokretnim kapcima, gušteri postoje u najmanje 5.000 različitih vrsta širom sveta.

Tokom hladne zime, gušteri su neaktivni, dok se tokom toplih meseci sunčaju tokom celog dana.

Mnoge vrste guštera ćute, ali neke vrste su veoma bučne. Gekoni mogu da cvrkuću, klikću i škripe, dok gila čudovište ima modar jezik i šišti da bi odvratio potencijalne predatore.

Neke vrste guštera izduvavaju velike mehure ispunjene kiseonikom koji im se lepe za glavu, a potom uvlače kiseonik u nos, što im omogućava da dugo borave pod vodom.

Gušteri Foto: Pixabay/cleverpix

Gušteri su interesantne životinje, ali su često žrtve trgovine - legalne, ali i ilegalne. Ne zadovoljavajući se mogućnošću da se izdaleka dive gušterima, neki ljudi kupuju ih kao kućne ljubimce. Određene vrste, kao što su dugorepi gušteri i gekoni sa "trepavicama" se čak prodaju u velikim pet šopovima, što je ipak jedan vid njihove eksploatacije.

Ako želite guštera kao ljubimca, on zahteva ozbiljne pripreme koje se odnose na uslove smeštaja, pogotovo kad je reč o temperaturi terarijuma.

Pre nego što odlučite da nabavite guštera i dovedete ga u dom, detaljno se informišite o vrsti koju želite.

(Internationaldays/Daysoftheyear/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li ste znali da gušteri imaju ovako dugačak jezik? Ni mi

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari