• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čovek iz Kolorada umro nakon što ga je ugrizao kućni ljubimac: Vlasniku presudilo hila čudovište

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stanovnika okruga Džeferson navodno je ujeo jedan od njegova dva reptila koje je ilegalno držao kao kućne ljubimce

  • 0
Otrovni gušter heloderma Otrovni gušter heloderma Foto: Shutterstock/Vaclav Sebek

Gušter hila, poznatiji kao otrovna heloderma, glavni je osumnjičeni za smrt svog vlasnika koji je, kako se pretpostavlja, bio alergičan na toksičnu pljuvačku ove vrste reptila. Muškarac iz Kolorada preminuo je 16. februara, samo četiri dana nakon što ga je ugrizao gmizavac i tako je postao druga osoba u ovom veku koja je umrla od otrova hila čudovišta (Heloderma suspectum), prenosi Sciencealert.

"Ovo je neuobičajena posledica ujeda hila čudovišta", rekao je Stiven Mekesi, biolog sa Univerziteta Severni Kolorado.

Stanovnika okruga Džeferson, 34-godišnjeg Kristofera Vorda, navodno je ugrizao jedan od njegova dva hila guštera (Vinston i Krompir) koje je ilegalno držao kao kućne ljubimce.

Prema rečima njegove devojke, Vord je počeo da povraća i imao je probleme sa disanjem, nekoliko minuta nakon ujeda. Uprkos tome što je hitno prevezen u bolnicu i stavljen na aparate za održavanje života, Vord je preminuo posle četiri dana.

Hila čudovišta su gušteri dugački pola metra: poreklom su iz jugozapadnog dela SAD i države Sonora u severozapadnom delu Meksika. Telo hile je karakteristične kvrgave površine, sa crno-narandžastom kožom prošaranom mrljama. Ovaj gušter ima temperament miša i samo se zove čudovište, ali mu nije nimalo nalik i veoma je cenjen među ljubiteljima reptila.

Međutim, obično stidljiva hila sposobna je da nanese opasne ujede što otvara put mešavini toksičnih enzima u njegovoj pljuvački koja razara mišiće.

Iako ne postoji protivotrov, ugrizi se retko isklomplikuju i izazivaju relativno kratkotrajnu, ali intenzivnu bol, u kombinaciji sa otokom, mučninom i malaksalošću koji traju oko jedan sat. Ujedena osoba može danima da pati od pulsirajućih bolova koji su mnogo jači od tegoba koje izazivaju ujedi pčele, ose ili škorpije.

Otrovni gušter heloderma Otrovni gušter heloderma Foto: Shutterstock/Reptiles4all

Od posledica ujeda hile navodno je preminulo desetak ljudi, ali su ovi primeri nedovoljno ispitani. Čak i u slučaju preminulog muškarca iz Kolorada, veza između ujeda i uzroka smrti je spekulativna.

Nelegalno držanje hila čudovišta u Koloradu nije neuobičajena praksa, pa vlasti Kolorada smatraju da ovaj događaj treba da upozori ljude da budu posebno oprezni u rukovanju gmizavcima.

Vinston i Krompir su odneseni u prihvatilište za gmizavce u Južnoj Dakoti, a uzorci Vinstonove pljuvačke su poslati na analizu. Vordova smrt se pripisuje osetljivosti na otrov ovog reptila koji se, bez obzira na destruktivnost, koristi u pravljenju farmaceutskih proizvoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari