• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pažljivo pogledajte lice vuka i kažite koje su mu namere: Da li se sprema za igru ili će uskoro napasti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najnovija studija tvrdi da vuk koji planira napad otkriva jednu tačnu na vrhu svojih desni u znak upozorenja

  • 0
Vuk Foto: Shutterstock

Kada se vukovi prevrću, grizu i pokazuju zube jedni drugima, to može da znači kako se sprema sveopšta tuča, ili je možda reč o pomalo grubljoj igri. Kako predatori znaju šta njihovi drugovi misle pre nego što postane prekasno?

Prema novoj studiji, objavljenoj u Animal Behaviour, suptilni znaci na licu pomažu vukovima da signaliziraju svoje namere. Ova komunikacija ne predstavlja samo stvar dobrog vaspitanja vukova, već ​​pomaže u održavanju mira i stabilnosti unutar čopora.

Izrazi lica vukova govore da li su raspoloženi za igru i zabavu ili se pripremaju za svađu. Većina istraživanja o izrazima lica vukova stara su decenijama i isključivo su posmatračka. Mnoge savremene studije su koristile metode osmišljene za proučavanje pasa, ali se pokazalo da je to loše, jer psi pokazuju manje izraza lica nego njihovi preci.

Grupa istraživača sa Univerziteta u Pizi proučavala je vukove koje su navikli na svoje prisustvo. Čopori sivih, arktičkih i kanadskih vukova lutali su šumovitim ograđenim prostorima veličine polovine fudbalskog terena, a naučnici su satima sedeli ispred ograđenih delova ove oblasti. U prvoj nedelji, ljudi su naučili da prepoznaju svakog vuka u čoporima, ne samo po njihovim licima, već i po načinu na koji su hodali i zvucima koje su ispuštali.

Oči suženih proreza i otkrivene gornje desni upozoravale su protivnike na potencijalnu borbu. Ali, opuštena gornja usna i otvorena usta "kažu" da je vuk spreman za igru.

Nakon što su se vukovi navikli na prisustvo istraživača (posle otprilike nedelju dana), tim je počeo da ih snima, pokušavajući da uhvati svaku razigranu i agresivnu interakciju životinja. Posle 135 sati snimanja, istraživači su uhvatili 379 takvih interakcija. Analizirajući kadar po kadar, tražili su pojedinačne pokrete mišića na licima vukova, a potom i druge znake, da bi svaku interakciju kategorisali kao prijateljsku ili borbenu.

Tim je pronašao pet različitih izraza lica koje vukovi koriste da komuniciraju u vezi sa različitim nivoima razigranosti i agresije. Tokom razigranih interakcija, vukovi otvaraju usta i opuštaju usne. Ako borba ode predaleko, vuk povlači usne, otkriva desni i sužava očne proreze. Ako stvari nastave da se intenziviraju i prete da se pretvore u borbu, vuk otkriva svetlosnu tačku na samom vrhu svojih desni: plamteću "crvenu zastavu" upozorenja. Ovi izrazi su bili zajednički za sve čopore sivih, arktičkih i kanadskih vukova koje su istraživači proučavali.

U budućnosti, naučnici žele da istraže zašto je repertoar izraza lica domaćih pasa, u odnosu na njihove pretke, s vremenom postao pojednostavljen.

(Science/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prelepa slika u Beo zoo vrtu: Vukovu zavijaju na zimskoj idili

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari