• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je 23. jul, Svetski dan kitova i delfina

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodna komisija za kitolov (WC) proglasila je globalni dan ovih morskih životinja 1986. godine

  • 0
Kit Foto: Shutterstock/Jsegalexplore

Svetski dan kitova i delfina, koji skreće pažnju javnosti na probleme ovih morskih sisara, obeležava se svake godine 23. jula.

Međunarodna komisija za kitolov (WC) proglasila je Svetski dan kitova i delfina 1986. da bi odbranila ova divna stvorenja od bezbrojnih pretnji sa kojima se suočavaju.

Svet je izgubio 80 posto svetske populacije kita zbog lova i ljudske eksploatacije okeana. Naučnici odavno shvataju da su kitovi neophodni za zdravo funkcionisanje okeana i ključni u borbi protiv klimatskih promena. Budući da je okean najveći "ponor" ugljenika, ove vodene životinje su važne jer uklanjaju ugljendioksid iz naše atmosfere.

Komercijalni ribolov je u prošlosti dostigao takav nivo da postoji realna opasnost od izumiranja nekoliko vrsta morskih sisara, među kojima su kitovi i delfini. Po prvi put su uvedene restriktivne kvote i potpuna zabrana komercijalnog lova na kitove proglašena je 23. jula 1982. godine. Ovaj datum je kasnije (1986.) izabran za Svetski dan kitova i delfina.

Svetski dan kitova i delfina podiže svest o problemima sa kojima se suočavaju ovi morski sisari. Organizacije za zaštitu životne sredine osmišljavaju razne događaje radi očuvanja ovih vrsta morskih sisara, a 2013. godine održane su demonstracije u kojima se promoviše zatvaranje svih delfinarijuma u ​​Evropskoj uniji.

Winter The Dolphin Dies At Clearwater Aquarium Dolphin Tale Delfin Foto: Profimedia/Zuma Press/Jim Damaske

Kitovi i delfini su postali popularni u javnosti zbog jedinstvenih karakteristika i inteligencije. Orke, na primer, mogu da žive od 30 do 60 godina u divljini i 10 do 30 godina u zatočeništvu. Delfin, poznat kao jedna od najpametnijih životinja na planeti, komunicira i učestvuje u ublažavanju tegoba koje izazivaju određene bolesti kod ljudi.

Iako naziv današnje proslave uključuje kitove i delfine, njen glavni cilj je da privuče pažnju javnosti, vlasti i čitavog čovečanstva na pitanja zaštite svih morskih sisara. Prema podacima Svetskog fonda za divlje životinje (WWF) i londonskog Zoološkog društva Living Blue Planet Report, broj morskih sisara, ptica, riba, gmizavaca i drugih životinja koje žive u svetskim morima i okeanima opao je na 49 posto u periodu od 1970. do 2010. godine. Glavni razlozi nestanka ovih jedinstvenih životinja uključuju ne samo lov na kitove već i hvatanje ovih životinja za delfinarijume, akvarijume i cirkuse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Usnimljen trenutak kada morska neman iskače iz vode

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari