• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Revolucija na pomolu: Naučnici u ljudske ćelije ubacili proteine iz tardigrada koje usporavaju metabolizam

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamrznite ih, zagrejte, smrvite... ali im nećete nauditi, jer su ovo najizdržljivija stvorenja koja "vaskrsavaju" zahvaljujući formuli CACH D

  • 0
Tardigrade, vodeni medved Foto: Shutterstock

Da li je na pomolu naučna revolucija koja bi za potrebe ljudskog roda od najizdržljivijih bića na našoj planeti "poznajmila" malo proteina zaduženih za "vaskrsavanje"? Istraživanja su odavno počela, a naučnici imaju pone ruke - tardigrada!

Zamrznite ih, zagrejte, odbacite, smoždite... sa neverovatnim veštinama preživljavanja, za razliku od bilo kog drugog organizma na planeti, ova izdržljiva stvorenja poznata kao tardigrade će se uvek vraćati u život. Iako je jasno da je njihova sposobnost da izdrže stres delimično posledica njihove sposobnosti da svoju unutrašnjost pretvore u želatin, mehanizmi koji stoje iza ovog čina metaboličkog očuvanja još nisu jasni.

Nova studija koju su vodili istraživači sa Univerziteta u Vajomingu otkrila je da ubacivanje najvažnijih proteina iz tardigrada u ljudske ćelije usporava metabolizam, pružajući uvid u to kako ovi praktično neuništivi beskičmenjaci mogu da prežive u najekstremnijim uslovima.

Životinje i partenogeneza Foto: Shutterstock/Dotted Yeti

Studijski tim se fokusirao na određeni protein nazvan CAHS D koji, kako je već poznato, štiti od ekstremnog isušivanja. Različitim metodama istraživači su pokazali kako se CAHS D transformiše u stanje nalik gelu kada je tardigrada pod stresom, čuvajući molekule i štiteći ih od sušenja, piše Sciencealert.

"Ova studija pruža uvid u to kako tardigrade, i potencijalno drugi organizmi tolerantni na isušivanje, preživljavaju zahvaljujući biomolekularnoj kondenzaciji", pišu istraživači. "Osim tolerancije na stres, naša otkrića pružaju mogućnost za praćenje tehnologija koje su u mogućnosti da uspore starenje. Tardigrade su već pokazale da mogu da prežive ekstremno tople i hladne temperature i visoke nivoe radijacije koje bi bile fatalne za ljudska bića, kao i duge periode bez vode. Ovi organizmi mogu da prežive i u svemiru".

Prethodna istraživanja otkrila su impresivan broj trikova koje tardigrade koriste da ostanu žive, a gradile su ih stotinama miliona godina. One su naučile da usporavaju životne procese uz pomoć proteina CAHS D, što bi moglo biti korisno i u ljudskim ćelijama.

"Kada ubacimo ove proteine u ljudske ćelije, dešava se neverovatna promena: one postaju želatinozne i usporavaju metabolizam, baš kao i kod tardigrada", kaže molekularni biolog Silvija Sančez-Martinez sa Univerziteta Vajoming.

"Kada ljudske ćelije koje imaju ove proteine stavite u biostazu (krioprezervacija), one postaju otpornije na stres, prenoseći neke od sposobnosti tardigrada ljudskim ćelijama."

Vodeni medved, Tardigrade Foto: Profimedia/Ferrari/Schokraie E; Warnken U; Hotz-Wagenblatt A; Grohme MA; Hengherr S

Posle ovog eksperimenta možda ćemo shvatiti kako da prenesemo deo neverovatne otpornosti tardigrada na ljudske ćelije i tkiva, potencijalno usporavajući biološko starenje i pomažući u tretmanima u kojima je bezbedno očuvanje ćelija na niskim temperaturama od vitalnog značaja, kao što je čuvanje organa za transplantaciju. Biće potrebno još mnogo istraživanja da bi se iskoristio ovaj "prenos sposobnosti": istraživanja su u toku i bave se pitanjem da li tardigradni proteini mogu stabilizovati važne krvne proizvode koji se koriste za lečenje genetskih bolesti. Rani znaci istraživanja u nekoliko oblasti su pozitivni, uključujući način na koji se proteini "pametno" aktiviraju kada je stres iz okoline prisutan, i deaktiviraju kada stres nestane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari