• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trulež iz Alabame ponovo napada: Psi u Velikoj Britaniji opet na udaru nedovoljno istražene bolesti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neizlečiva bolest izaziva bolne rane na šapama i nogama i uzrokuje otkazivanje bubrega, a trenutno jedini način da veterinari potvrde postojanje ovog oboljenja je ispitivanje "post mortem"

  • 0
Pas šape Foto: Shutterstock/Bublikhaus

Vlasnici pasa širom Velike Britanije upozoreni su na potvrđene slučajeve oboljenja poznatog pod imenom "trulež iz Alabame". Ova neizlečiva bolest izaziva bolne rane na šapama i nogama psa i često dovodi do otkazivanja bubrega. Rana intervencija je ključna, jer se većina slučajeva nažalost završava uginućem. Od 2012. godine, u Velikoj Britaniji je bilo 318 potvrđenih slučajeva, a od početka 2024. obelodanjeno je da je ovom nedovoljno proučenom bolešću zaraženo 10 kućnih ljubimaca.

Bolest, takođe poznata kao kožna i bubrežna glomerularna vaskulopatija, prvi put je prijavljena u Americi 80-ih godina 20. veka i prvobitno se smatralo da pogađa samo hrtove. Mokri i blatnjavi uslovi u kojima psi borave ili rade su povezani sa bolešću, pa vlasnici pasa treba da budu posebno oprezni tokom kišnog i vlažnog zimskog vremena.

Alabama trulež je bolest koja može uticati na bilo koju rasu, starost ili veličinu psa. Prvo oštećuje krvne sudove u slojevima kože što može dovesti do oštećenja bubrega.

Alabama trulež nije zarazna, što znači da je jedan pas ne može preneti drugom. Međutim, nekoliko pasa iz istog domaćinstva može se zaraziti bolešću, verovatno zbog šetnje u području gde je bolest prisutna, prenosi Mirror.

Alabama trulež je bolest koja pogađa samo pse i ne prenosi se na ljude.

Uzroci i simptomi truleži iz Alabame

Ne zna se šta uzrokuje alabama trulež, ali neka istraživanja sugerišu da bi to moglo biti povezano sa blatom i vlagom. Čini se da psi mogu dobiti bolest od nečega na zemlji i većina slučajeva se dešava zimi i u proleće, a manje leti.

RSPCA savetuje vlasnicima pasa da se odmah obrate veterinaru ukoliko primete znake truleži iz Alabame: rane na koži, vidljive otoke, crvene mrlje ili oštećenja na koži koji nisu uzrokovani poznatom povredom. Osim ovih simptoma, znaci zaražavanja su i smanjen apetit, pojačano pijenje vode, povraćanje i letargija.

Inkubacija bolesti traje od jednog do 10 dana nakon izloženosti patogenu. Otkazivanje bubrega može se desiti odmah nakon što se čirevi pojave na psu, pa je pravovremeno lečenje od velike važnosti.

Pas šape Foto: Shutterstock/Napat

Može li da se spreči trulež iz Alabame

Stručnjaci još ne znaju u potpunosti šta uzrokuje trulež iz Alabame, niti znaju kako se ona može sprečiti. Za sada, savet je da psu operete i osušite šape posle šetnje. Mnogi psi vole da se valjaju po blatu i igraju u vodi, gde mogu da pokupe štetne patogene.

Vlasnici pasa treba da operu šape svog ljubimca posle svake šetnje, posebno ako su bili blizu vode ili blata i da pregledaju telo psa kako bi na vreme uočili rane i tipične čireve. Ako vlasnik posumnja na Alabama trulež, veterinari je obično tretiraju antibioticima i proveravaju funkciju bubrega psa. Ako su bubrezi pogođeni, pas mora da bude hospitalizovan.

Nažalost, trulež iz Alabame se može potvrditi tek posle obdukcije uginulog psa, što znači da nije poznat procenat preživljavanja obolelih ljubimaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari