• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bobiju, najstarijem psu ikada, oduzeta titula Ginisove knjige rekorda nakon pregleda dokaza

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do ovog trenutka nijedan pas nije preuzeo Bobijevu titulu

  • 0

Pas Bobi proglašen je "najstarijim psom ikada" u Ginisovoj knjizi rekorda u februaru 2023. i uginuo je u oktobru 2023. kad je imao 31 godinu. Njegova titula suspendovana je u januaru 2024, nakon što je istraga pokrenula pitanja o starosti psa.

U četvrtak, 22. februara, Ginisova knjiga rekorda objavila da je ta organizacija oduzela titulu Bobiju nakon pregleda dokaza, piše People.

Antelejskom pastirskom psu Bobiju, koji je zvanje "najstarijeg psa ikada" stekao u februaru 2023. pre nego što je uginuo oktobra 2023. u 31. godini, posthumno je oduzeta titula Ginisove knjige rekorda nakon što je organizacija završila istragu o dokazima o Bobijevim godinama, objavio je u četvrtak Mark Mekinli, direktor evidencije u ovoj instituciji.

"Veoma smo ponosni na činjenicu da možemo da obezbedimo tačnost i integritet svih naslova naših rekorda", izjavio je Mekinlijeva izjava. "Nakon sumnji koje su obelodanili veterinari i drugi stručnjaci, kako privatno, tako i u okviru javnih komentara, i nalaza istraga koje su sproveli neki mediji, otvorili smo Bobijev dosije i nakon pregleda svih informacija, uključujući i podatke o mikročipu psa i izjavu veterinara, Ginisova knjiga rekorda "ostala je bez ubedljivih dokaza koji bi definitivno mogli da utvrde datum Bobijevog rođenja", navodi se u saopštenju.

Bez uverljivih dokaza koji su nam trenutno nedostupni jednostavno ne možemo zadržati Bobija kao rekordera i pritom tvrditi da održavamo visoke standarde", zaključuje se u saopštenju.

Bobijev vlasnik je obavešten da njegov uginuli ljubimac više ne nosi titulu "najstarijeg psa ikada". Ovu vest su preneli i Asošijeted pres i Forbs, a kako navodi AP, Bobi je rođen 11. maja 1992. godine i bio je pas čuvar koji je živeo na farmi u selu Konkeiros u Portugalu, sa svojim vlasnikom do svoje smrti u 31. godini života.

Kao što je ranije objavljeno, Bobijeva titula "najstarijeg psa ikada" suspendovana je u januaru nakon što je Wired objavio istragu o tome da li je Bobijeva starost potvrđena preko baze podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade.

Što se tiče vremena kada će novi nosilac titule "najstarijeg psa ikada" biti krunisan, Mekinli je u svojoj izjavi od četvrtka rekao:

"Biće potrebno mnogo vremena da se širom sveta provere mikročipovi kućnih ljubimaca, posebno starijih“. On je pozvao vlasnike kućnih ljubimaca da kontaktiraju Ginisovu knjigu rekorda, napominjući da će organizacija zahtevati "dokaze za sve godine života kućnog ljubimca", kako bi pas osvojio laskavu titulu "najstarijeg na svetu ikada". Osim toga, Ginisova knjiga rekorda planira da konsultuje veterinare i proveri podatke o mikročipovima radi potvrde.

Do ovog trenutka nijedan pas nije preuzeo Bobijevu titulu.

(Telegraf.rs9

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari