• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skandal trese tron "najstarijeg psa na svetu": Da li će nedavno preminuli 31-godišnji Bobi izgubiti titulu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ginisova knjiga rekorda pokrenula je istragu o legitimnosti Bobijevih dokumenata i fotografija, a u slučaju da se dokaže prevara, najstarijim psom na svetu ponovo će biti proglašena 24-godišnja čivava Spajk

  • 0
Portugal najstariji pas Bobi Foto: Tanjug/AP

Ljubitelje pasa, poštovaoce kućnih ljubimaca koji su na bilo koji način dobili mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, nedavno je neprijatno iznenadila odluka da se Bobiju, nedavno uginulom 31-godišnjem antelejskom pastirskom psu, koji je proglašen najstarijim psom na svetu, oduzme titula. Ginisova knjiga rekorda objavila je da povodom ove odluke pokreće istragu i da bi titula najstarijeg psa na svetu mogla da "padne u šape" 24-godišnjeg Spajka, čivave iz Ohaja.

Najstariji pas na svetu izgubio je titulu nakon što je pokrenuta istraga o legitimnosti njegovog uzrasta.

Bobi, čistokrvni antelejski pastirski pas, osvojio je krunu Ginisove knjige rekorda kad je imao 30 godina i 268 dana, u februaru 2023. Bobi je živeo u Portugalu gde je i uginuo kad je imao 31 godinu i 163 dana, oktobra prošle godine.

Ali, nakon njegove smrti, pojavila su se pitanja o tome da li je on zaista bio najstariji pas ikada, piše Thesun.

Ljubitelji pasa primetili su da su Bobijeve šape na starim fotografijama bile bele, a na slikama iz dana pre nego što je uginuo su smeđe.

Zato je i bilo logično da se postavi pitanje legitimnosti starih fotografija, što je dovelo do toga da Ginisova knjiga rekorda povuče Bobijevu titulu dok se istraga ne završi.

"Odlučili smo da privremeno pauziramo i naslove o "najstarijem živom psu" i "najstarijem psu ikada" sve dok ne budemo imali dokaze o njegovoj legitimnoj starosti", izjavila je za Tajms portparolka "Ginisove knjige rekorda".

Bobijevo rođenje potvrđeno je u bazi podataka kućnih ljubimaca Portugala, ali je, prema rezultatima istrage časopisa Wired pokazala je da je Bobi registrovan tek 2022. godine, godinu pre nego što je umro.

Bobijev vlasnik Leonel Kosta izjavio da je pas oštenjen 1992. godine, a zvaničnik baze podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade rekao je da on nema papire da to dokaže. Kao rezultat potencijalnog skandala, titula najstarijeg psa na svetu mogla bi da bude predata 24-godišnjoj čivavi Spajk iz Ohaja. Spajk je držao titulu najstarijeg psa pre 12 meseci, kada je imao 23 godine, pre nego što ju je Bobi preuzeo. Ali, Spajkova vlasnica Rita Kimbol predala je legitimne veterinarske zapise i drugu dokumentaciju Ginisovovoj knjizi rekorda, na kojima se vidi da je pas rođen 1999. godine, a fotografije pokazuju i kako stari tokom života.

Kimbol kaže da nije bila Spajkova vlasnica od njegovog dolaska na svet, jer ga je udomila nakon što ga je pronašla na parkingu 2009. godine. Odlazak kod veterinara tad je potvrdio da Spajk ima oko deset godina. Predstavnik Ginisove knjige rekorda obavestio je Kimbolovu da "proveravaju rekorde starosti životinja" i preporučio je da psa odvede kod drugog veterinara radi dalje procene i potvrde njegovih godina, navodi Wired.

"Verovatno će mnoge naše rekordne kategorije zahtevati dodatna mišljenja za buduće verifikacije i titule", dodao je predstavnik Ginisove knjige rekorda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari