• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od najređih i najneobičnijih delfina na svetu otkriven u vodama Australije

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Morski sisar prekriven crno-belim mrljama jedan je od ukupno šest dokumentovanih slučajeva pegavog delfina u svetu i drugi slučaj koji je zabeležen na celoj južnoj Zemljinoj hemisferi

  • 0
Šareni delfin

Šareni delfin Foto: Shutterstock/A Cotton Photo

Jedan od najneobičnijih delfina na svetu otkriven je u Australiji. Morski sisar prekriven neobičnim crno-belim mrljama iznenadio je istraživače sa Univerziteta Sanšajn Koust, koji su se nalazili u zalivu Hervi, na obali Kvinslenda.

"Pred kraj dana, spremali smo se da krenemo i videli kako iz vode iskače nešto neobično, pa smo poželeli da istražimo", izjavila je istraživačica Džordžina Hjums, a prenosi Nypost.com.

Naučni tim je utvrdio da je u pitanju izuzetno redak pegavi delfin, sa genetskom mutacijom koja uzrokuje delimičan gubitak pigmentacije i daje jedinstvenu obojenost.

Delfini su uobičajeno sive boje, a ovom došljaku još se ne zna pol. Delfin ima izraženo leđno peraje i bele pruge na telu i stomaku i kako kažu istražiivači, do sada nije dokumentovana pojava pegavih delfina u Australiji.

Pegavi delfin primećen je još u septembru 2022. godine i od tada ga istraživači "jure". Ovo je jedan od ukupno šest slučajeva u svetu gde su snimljene fotografije pegavog delfina i drugi slučaj koji je zabeležen na celoj južnoj hemisferi.

Šareni delfin

Šareni delfin Foto: Shutterstock/Gonzalo Jara

"Radim u ovom delu sveta već 15 godina i na tri različita kontinenta i nikada nisam video pegavog delfina. Bilo je veoma uzbudljivo pregledati fotografije ovog pomalo mističnog morskog bića", izjavio je Aleksis Levengud, ekolog sa Univerziteta Sanšajn Kost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari