• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznajte krilatog šumskog duha iz Nove Kaledonije

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kagu je zagonetan i elegantan, kad se udvara ili upadne u nevolju on zapleše, ima krila ali ne leti i jedina je ptica koja na kljunu ima "kurje" oči

  • 0
Ptica kagu Ptica kagu Foto: Shutterstock/Martin Pelanek

Među najelegantnijim i zagonetnijim pticama na svetu, kagu zaslužuje divljenje zbog specifične lepote i čudnih osobina. Ograničen na život u gustim planinskim šumama i žbunju Grande Terea, glavnog ostrva Nove Kaledonije, kagu je jedini živi predstavnik svog roda i porodice. Pepeljasto-sivim perjem, ukrašenim krilima i impresivnom grbom koja "niče" tokom udvaranja i sukobljavanja, kagu je osvojio srca onih koji su imali sreće da ga vide u divljini, piše Australiangeographic.com.

Njegovi krici, koji odjekuju na velikim udaljenostima u ranim jutarnjim satima, inspirisali su Kanake, starosedelačko stanovništvo Nove Kaledonije, da ovu misterioznu pticu nazovu "duhom šume".

Kagu Ptica kagu Foto: Shutterstock/Spatuletail

Naučno ime kagua Rhinochetos jubatus potiče od grčke reči rhis, što znači nos, i chetos, što znači kukuruz, što se odnosi na male "formacije" koje se nalaze iznad nosnih otvora na njegovom kljunu. Poznate kao "nazalne kurje oči", ove izrasline nisu pronađene ni na jednoj drugoj vrsti ptica.

Smatra se da su "kurje oči" evoluirale kod kagua kako bi sprečile da prašina i druge čestice uđu u nozdrve, jer ova ptica provodi mnogo vremena u svakakvim nečistoćama, tražeći puževe, bube, guštere i crve. Ova ptica koja gotovo nikad ne leti čitav život provodi u niskom rastinju i na tlu. Tokom rituala udvaranja i prilikom rešavanja teritorijalnih sporova, kagu podiže svoju "grbu", uspravlja se i širi krila, a potom igra oko suparnika ili budućeg partnera. Kada oseti pretnju, kagu raširi krila i usmerava ih prema predatoru, sa nadom da će ga zbuniti.

Nažalost, kagu je u nepovoljnom položaju kad je reč o njegovom opstanku: procenjuje se da je u divljini ostalo manje od 2.000 ovih ptica kojima prete divlje mačke i psi.

Ptica kagu Ptica kagu Foto: Shutterstock/Holger Kirk

Godine 2017, velika populacija kagua u Parc des Grandes Fougeres, parku za divlje životinje u Novoj Kaledoniji, desetkovana je nakon što su dva psa za samo dva meseca usmrtila polovinu svih radio-lociranih ptica. Navodno je tada ubijeno 1.000 kagua, ali je taj broj porastao na više od 75 posto zbrisanih jedinki.

Vrsta je klasifikovana kao ugrožena, a neki naučnici smatraju da je kaguov najbliži rođak nizijski kagu (Rhynochetos orarius), koji je odavno izumro, a njegovi delimično fosilizovani ostaci pronađeni su na paleontološkom lokalitetu Pindai Caves na ostrvu Grande Tere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari