• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na obali reke Merzi u Engleskoj pronađeni ostaci nepoznatog stvorenja: Da li je ovo Nesi iz Nju Brajtona

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

72-godišnji Stiven Dejvis, koji je bio na jutarnjem džogingu, primetio je truplo bića koje je ubrzo prozvano "džinovskim vanzemaljcem", a pojedinci su ga uporedili sa misterioznim čudovištem iz čuvenog škotskog jezera

  • 1

Petog januara 2024, 72-godišnji stanovnik Nju Brajtona Stiven Dejvis, koji je bio na jutarnjem džogingu u blizini reke Merzi, u Velikoj Britaniji, na obali je primetio ostatke nepoznatog stvorenja. Vest o grdosiji se brzo proširila: neki meštani Brajtona lešinu su nazvali "džinovskim vanzemaljcem", a pojedinci su bili maštovitiji, pa su uljeza prozvali "Nju Brajton Nesi“. Dejvis je ubrzo saznao da je pronašao telo džinovske morske ajkule (Cetorhinus maximus) koja naraste više od 6 metara.

"Trčao sam plažom i kad sam ugledao truplo, pomislio sam: "Šta bi to moglo da bude?", jer je izgledalo prilično veliko", izjavio je Dejvis i dodao da je razgovarao sa ribarom koji je rekao da je to morska ajkula. Pomislio sam na to da se ona ovde ne viđa, ali je plima mogla da je donese. Nikada ranije nisam naišao na nešto slično."

Morska ajkula (Cetorhinus maximus) Foto: Shutterstock/Martin Prochazkacz

Sciencealert piše da je velika morska ajkula jedna je od najvećih ajkula na našoj planeti i od nje je veća samo kit ajkula (Rhincodon typus). Sa reputacijom morskog stvorenja koje voli da se penje u toplije površinske vode da bi se sunčalo, ova ajkula se zaista viđa u blizini obale sa širom otvorenim ustima.

Tokom istorije, morski psi bili su sinonim strašnih morskih čudovišta, zbog veličine i jedinstvenih navika u ishrani. Mornari su ih se plašili, jer su bile monstruozno velike i vrebale su ispod talasa. veruje se da su priče o morskim zmijama potekle upravo od posmatrača koji su videli ovu ajkulu kako pliva blizu površine vode.

Istraživači tvrde da su ova bića ipak nežni i bezopasni divovi. Obično plivaju polagano, usisavajući sićušan zooplankton u svoja ogromna usta, koja dostižu širinu od metra. Studija iz 2018. godine dokazala je da ova morska ajkula može da se uporedi sa velikom belom ajkulom, jer dostiže zapanjujuću brzinu od oko 5 metara u sekundi. Prilikom hranjenja ona izvodi akrobacije, ali se smatra da to radi da bi eliminisala parazite, odvratila predatore ili možda privukla pažnju drugih morskih ajkula.

Uprkos impresivnoj veličini, smatra se da nedavno pronađeno telo pripada mladuncu čija veličina jedva dostiže polovinu maksimalne dužine svoje vrste. Koordinator britanske "Divers Marine Life Rescue" (BDMLR) Kris Cureton potvrdio je identitet životinje nakon pregleda na licu mesta.

"Rep ove životinje je pun kostiju: da je u pitanju kit, u repu bi bilo više mesa."

Ova neuhvatljiva ajkula obično se viđa tokom letnjih meseci duž obala jugozapadne Engleske, Velsa, ostrva Man i zapadne Škotske. Njen svakodnevni život je velika misterija i tek treba da se prouči. Naučnici su nedavno otkrili da predstavljaju redak slučaj delimično toplokrvne ribe.

Pretpostavlja se da ajkula nije nastradala u blizini Mersija, ali možda nije imala sreće u skorašnjim olujama. Satelitsko praćenje otkrilo je njene zimske migracije na velike udaljenosti, a neke jedinke pojavile su se kod vulkanskih ostrva Azora i Njufaundlenda. Ribari ih viđaju zimi u Velikoj Britaniji, a nakon velikih oluja pronalaze i uginule jedinke.

Morski psi su navedeni kao ugrožena vrsta na Crvenoj listi IUCN zbog pretnji od prekomernog izlova i zaplitanja u ribolovačku opremu. Komercijalna oprema za pecanje ponekad "ulovi" njihove raspadajuće leševe: relativno mala lobanja ajkule u poređenju sa njenim izduženim telom često navodi ljude na pomisao da je reč o lešu nepoznatog čudovišta.

Kad počne da se raspada, telo ove ajkule se izobliči, počev od donjeg dela glave, te leđnog i repnog peraja, pa truplo izgledom podseća na pleziosaurusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ribar sa dolovca

    11. januar 2024. | 09:40

    Ja na Tamisu imam ovakav ulov somovi braleee