• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj Svetskog dana zaštite divljih vrsta je zaustavljanje patnje nedužnih životinja i njihovo izlovljavanje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezumlje ilegalnog lova životinja koje trpe sakaćenje i umiru zbog sve bešnjih želja bogataša za ekskluzivnim predmetima, poput slonovače ili supe od ajkulinih peraja, doveli su pojedine vrste do ivice opstanka

  • 0
Svetski dan očuvanja divljih vrsta 4. decembar Foto: Pixabay/aboeka

Predani napori da se zaštite neverovatne životinje koje žive na našoj planeti i njihova prirodna prebivališta, kako bi i njihovi potomci nesmetano uživali u bezbrižnoj budućnosti, imaju sve manje uspeha. Omiljene i prelepe vrste su u kandžama široko rasprostranjene i opasne mreže kriminalaca koji se neće zaustaviti ni pred čim da bi dobili ono što žele: delove tela pojedinih životinja koji služe svrhama koje niko zdravog razuma ne može da pojmi.

Iako je tako stotinama godina, bezumlje se nastavlja i vredi mnogo novca.

Iako postoje veštački proizvodi koji uspešno mogu da zamene predmete poput slonovače i krzna i ne zahtevaju ubijanje životinja, činjenica je da bogataši ne pitaju za cenu "originala" i ne interesuje ih da zaustave patnju živih bića kojima se, po svemu sudeći, ubrzano bliži iščezavanje sa ovog sveta.

Ne treba ni polemisati (ali je neizostavno spomenuti) sumanute zamisli poput one koja kaže da nijedno jelo na svetu nije tako ukusno kao supa od ajkulinih peraja, zbog koje mora da se unakazee stotine ovih stvorenja koja se, potom, tako osakaćene, vraćaju u okeane gde su osuđene na smrt.

Nema opravdanja za ovakve poteze koji su iz godine u godinu sve masovniji i bezumniji.

U poslednjih 15-ak godina bilo je 13 velikih zaplena slonovače, u kojima je oduzeto više od 23 tone povađenih slonovskih kljova zbog kojih je ubijeno najmanje 2.500 slonova.

Izveštaj Ujedinjenih nacija iz 2010. upozorio je da će gorile potpuno nestati iz velikih delova basena Konga do sredine tridesetih godina 21. veka.

Planinska gorila Foto: Shutterstock

Zbog bezumlja želje za velikom zaradom ne pate samo životinje.

Čuvari u parkovima, šumari, rendžeri..., pokušavajući da zaustave lovokradice, često stradaju, a lokalne ekonomije gradova i sela trpe ogromnu štetu kada se izvestan broj divljih životinja zbriše sa lica zemlje, jer su nevažne za neku regiju ili smetaju razvoju privrede. Korupcija i zastrašivanje ne dopuštaju sprovođenje zakona, a nestručno odloženi odbačeni delovi životinja koje se usmrćuju zarad uzimanja delova tela povećavaju rizik od nastanka epidemija.

Zbog svega navedenog, 4. decembra 20122. godine osmišljen je Svetski dan zaštite divljih životinja koji apeluje na svest očuvanja svih životinjskih vrsta koje trpe tragičnu sudbinu zbog hirova pojedinaca.

Tokom događaja "Trgovina i očuvanje divljih životinja: poziv na akciju" , koji je održan u Stejt departmentu 8. novembra 2012. godine, državni sekretarijat izneo je strategiju Bele kuće za rešavanje globalnog problema trgovine divljim životinjama.

Svetski dan očuvanja divljih vrsta 4. decembar Foto: Pixabay/Pexels

Kako je tada rečeno, "divlji život se ne može stvoriti, a kad nestane, ne može se dopuniti. Oni koji ilegalno profitiraju od toga, potkopavaju granice i ekonomiju zemlje i kradu budućnost od sledećih generacija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari