• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hačiko, pas zbog koga svet tuguje već čitav vek

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedanaestog novembra ove godine prošlo je sto godina od dolaska na svet psa koji je na železničkoj stanici Šibuja svakodnevno deset godina čekao preminulog vlasnika, dok i sam nije uginuo

  • 2
Hachiko Foto: Taidgh Barron / Zuma Press / Profimedia

Na užurbanoj železničkoj stanici u Tokiju, jedan spomenik podseća svet na psa koji je postao sinonim odanosti svih vremena.

Jedanaestog novembra ove godine prošao je čitav vek od dolaska na svet psa Hačika: on je svakodnevno čekao svog vlasnika na železničkoj stanici Šibuja koji se vraćao s posla da bi potom zajedno krenuli kući.

Hačiko je bio ljubimac univerzitetskog profesora Hidesabura Uena koji je iznenada preminuo 1925. godine. Usamljeni Hačiko nastavio je da svakodnevno deset godina dolazi na stanicu dok i sam nije uginuo, prenosi Index.hr.

Priča o Hačiku je rasplakala milione ljudi širom sveta. Hačikova statua napravljena je 1934. godine. U Drugom svetskom ratu kip je otopljen radi metala, ali je novi postavljen 1948. godine.

Danas se i stanovništvo i stranci rado fotografišu sa kipom akite inu, rase koja ima svoj muzej u gradu Odati, gde je Hačiko došao na svet.

"Voleo bih da i mene moj pas čeka toliko dugo koliko je on čekao", rekao je 33-godišnji Španac Omar Sančez koji je sa suprugom došao u Japan na medeni mesec i fotografisao se pored kipa.

"Priča je lepa, a nama su takve priče potrebne", rekao je američki biznismen Danijel Kalahan.

Hačikova priča nadahnula je snimanje holivudskog filma iz 2009. sa Ričardom Girom u ulozi profesora Uena, a Japanci su o njemu snimili film 1987. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari