• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali prugasti australijski torbar danas opominje svet na svoju neizvesnu budućnost i pitanje opstanka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sedamdesetih godina prošlog veka valpurti je proglašen ugroženom vrstom, a 2015. godine, 4. novembra, Project Numbat Inc. obeležio je prvi svetski dan sisara čija je današnja globalna populacija jedva 1.000 jedinki

  • 0
Numbat, prugasti mravojed Foto: Pixabay/seashalia

Mali mravojed numbat, australijska životinjica duguljaste njuške nalik veverici, danas slavi svoj praznik.

Numbat (Myrmecobius fasciatus) je mali torbar koji je nekada živeo širom južne Australije.

Nažalost, od 70-ih godina prošlog veka smatra se ugroženom vrstom. Danas je njegova populacija ograničena na nekoliko izolovanih zajednica u jugozapadnoj i zapadnoj Australiji, kao i na dve male, ponovo uvedene kolonije u Novom Južnom Velsu i Južnoj Australiji.

Za one koji nisu čuli za numbata i nisu videli trakastog malog mravojeda koga još zovu i valpurti - ovo malo stvorenje podseća na vevericu sa šiljatim nosem i manje gustim paperjastim repom.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika numbata je njegov dugačak jezik, prekriven lepljivom pljuvačkom kojom hvata insekte. Pošto je telo numbata dugačko samo 30-ak cm (bez repa), to što ima jezik dug deset centimetara je stvarno nešto posebno!

Numbat je ugrožen zbog gubitka prirodnog prebivališta i predatora kao što su lisice i divlje mačke. Procena da u divljini ima još samo oko 1.000 numbata ne ide u prilog opstanku ove sićušne životinje.

Numbat, prugasti mravojed Foto: Pixabay/terrianneallen

Svetski dan numbata ustanovljen je da bi se više pažnje obratilo na ovog jedinstvenog malog sisara iz zapadne Australije i podstakla javnost da preduzme akciju za očuvanje vrste.

Prvi Svetski dan numbata pokrenuo je 2015. godine Project Numbat Inc, neprifitna organizacija volontera, i od tada se on obeležava na globalnom nivou.

Stanovništvo Australije može da pomogne numbatima ukoliko podstiču odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca i prošire vest o ugroženosti ovog torbara. osim toga, od pomoći može da bude i ukazivanje na to da ne uklanjaju šuplja deblja u kojima se ove životinje skrivaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari