• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se obeležava dan besmrtnih stvorenja iz mora i okeana u čijem telu nema krvi i telesnih organa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine 3. novembra posebna pažnja posvećuje se životinjama koje žive na našoj planeti duže od 500 miliona godina

  • 0
Meduza Foto: Pixabay/12019

Svetski dan meduza obeležava se svake godine 3. novembra, sa ciljem da se više pažnje obrati na ovog neobičnog beskičmenjaka.

Uprkos reči "riba" u njihovom nazivu (jelly fish), meduza nije riba, jer nema kosti, škrge, mozak i srce. U njenom telu nema krvi i umesto toga ona se sastoji od 95 odsto vode. Meduza apsorbuje kiseonik kroz kožu i pliva kontrahujući i opuštajući mišiće. Njeni pipci služe za ubadnje plena i odbranu od opasnosti.

Savršeno očuvani fosili ovih stvorenja pokazuju da su nastala pre oko 500 miliona godina.

Naučnici ih dugo nisu klasifikovali, jer su se značajno razlikovale od ostalih morskih vrsta, budući da imaju providna tela, žilave pipke i nedostaju im telesni organi.

Nemački zoolog i prirodnjak Ernst Hekel pokušao je da objasni zbog čega meduze izgledaju toliko drugačije od ostalih vrsta, pa je izjavio da su se možda odvojile od drugih organizama.

Meduze navodno mogu da ubodu žrtvu nakon uginuća. One jedu rakove, ribu i biljke i brzo vare hranu, žive u svim okeanima i morima sveta i neke vrste su jestive. Poznato je da je 2.500 meduza otputovalo svemirskim šatlom Kolumbija 1991. godine.

Zahvaljujući obeležavanju Svetskog dana meduza, putem brojnih radionica, predavanja i stručnih programa javnost može saznati mnogo više čnjenica o ovim neobičnim stanarima svetskih mora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari