• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Celje je odnedavno dom najvećeg goluba na svetu: On je nikobarski "princ" i rođak izumrle ptice dodo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova velika ptica odnedavno je stanar Tropske kuće, gde je donet iz zoološkog vrta u Brnu i trenutno ga Crvena lista IUCN svrstava u kategoriju skoro ugroženih vrsta

  • 0

Tropska kuća u Celju (Slovenija) zajednica je pet različitih svetskih ekosistema i domaćin je brojnim životinjskim i biljnim vrstama.

U ovoj zanimljivoj prirodnoj zajednici žive i malobrojne tropske vrste golubova kojima se odnedavno pridružio i nikobarski golub. On je pripadnik najveće vrste goluba na svetu, a u Celje je donet iz zoološkog vrta u Brnu, prenosi 24ur.

Nikobarski golub je najbliži živi rođak izumrle ptice dodo i, kako su naglasili u Tropskoj kući, brojnost populacije ovog goluba u prirodi opada. Njegovu egzistenciju ugrožavaju ljudi, prekomernim lovom, smanjivanjem teritorije prirodnog prebivališta, unošenjem alohtonih vrsta, industrijom i poljoprivredom.

Pošto se broj nikobarskih golubova u divljini stalno smanjuje, Tropska kuća odlučila je da pomogne vrsti uzgojnim programom. Opstanak vrste u narednim godinama može zavisiti od stabilnosti populacije u veštačkoj sredini.

Planira se formiranje priplodnog jata sa oko šest jedinki, pa će se mužjaku u Tropskoj kući pridružiti još dva predstavnika ove vrste, koji će u narednim nedeljama stići iz poljskog zoološkog vrta u Vroclavu. Uprava tropske kuće traga za tri ptice koje ne smeju biti u bliskom srodstvu, jer se parenjem nesrodnih životinja čuva veći genetski diverzitet, što je važno za zdravu populaciju nikobarskih golubova.

"Ukoliko je prirodno okruženje očuvano i bezbedno, potomci naših golubova, zahvaljujući projektima reintrodukcije, moći će da se nasele u sredini u kojoj su oduvek živeli“, rekao je o planovima Simon Cirkulan, osnivač i direktor Tropske kuće u Celju.

Nikobarski golub u divljoj prirodi živi na Nikobarskim ostrvima, u pojedinim oblastima Malezije, Tajlanda, Vijetnama, Indonezije i Filipina. Dugačak je oko 40 cm od vrha kljuna do kraja repa. Glava mu je prekrivena sivim finim perjem, koje se preliva u zelenim i bakarnim nijansama. Rep mu je beo i veoma kratak, a ostatak perja bleštavo zelen sa narandžastim i plavim nijansama. Na kljunu iznad nozdrva ima izraslinu u obliku dugmeta koja je veća kod mužjaka. Noge su mu snažne i prilagođene hodanju.

On je usamljena ptica, ali se okuplja u jatima od 20 do 30 jedinki. Iako je jak letač i leti na velike udaljenosti, uglavnom u potrazi za područjima sa izvorima hrane, on se uglavnom zadržava na šumskom tlu, gde se hrani sočnim plodovima drveća i žbunja i njihovim semenom. Tokom sezone parenja, ženka plete krhko gnezdo od grančica u krošnjama drveća i, nakon parenja, obično polaže jedno jaje. Izleganje ptića traje od 15 do 18 dana. Mladi se izlegu slepi i dlakavi, ali brzo rastu zbog hranljivog mleka golubova kojim ih hrane oba roditelja.

Ovaj golub je ekološki izuzetno važna vrsta, jer brine o širenju semena i očuvanju šumskih biljnih vrsta, a seme koje jede sa izmetom izbacuje u okolinu.

Iako nikobarski golub još nije ugrožena vrsta, stavljen je na njenu listu i u Dodatak 1 CITES konvencije. Trgovanje sa njim je strogo kontrolisano.

Pošto nikobarski golub ima izuzetno upečatljiv izgled, često je meta divljih lovaca koji ih love za potrebe tržišta kućnih ljubimaca. Trenutno ga Crvena lista ugroženih vrsta (IUCN) svrstava u kategoriju skoro ugroženih vrsta, objašnjava Tropska kuća.

(Telegraf.rs)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari