• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnovije naučno otkriće: Mačke su opsednute tunjevinom, jer ona pokreće njihov osećaj za - umami

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačke vole da jedu tunu koja sadrži visoke koncentracije hemikalija odgovornih za aktiviranje posebnih receptora ukusa koji osećaju i ljudi

  • 4
Mačka i tunjevina Foto: Sutterstock

Konzerva tunjevine je jedan od omiljenih mačijih obroka. Čini se da čak i najizbirljivije mačke vole tunu, a sada naučnici znaju zašto je tako.

U studiji objavljenoj u avgustovskom izdanju časopisa Chemical Sense, otkriveno je da mačke, kao i ljudi, koriste receptore ukusa koji otkrivaju umami. To je jedan od osnovnih ukusa pored slatkog, kiselog, gorkog i slanog. Ali, za razliku od ljudskih umami receptora, receptori umami ukusa kod mačke se vezuju za dve hemikalije koje su visokokoncentrovane u tunjevini. Ove hemikalije pojačavaju umami kod mačke, zbog čega one najviše vole riblje poslastice.

Umami je ono što hrani daje sočnost, pa ima smisla da mesojed poput mačke preferira hranu koja aktivira umami.

Prethodna istraživanja su pokazala da mačke nisu mnogo zainteresovane za šećer, jer ne mogu da ga okuse zbog nefunkcionalnog gena receptora slatkog ukusa. Stručnjaci pretpostavljaju da su izgubile sposobnost da osete ukus ugljenih hidrata i zaslađivača, jer ovi makronutrijenti nisu neophodni za njihov opstanak. Osim toga, mačke imaju manje receptora za gorak ukus od ljudi. I ovo je zanemaren ukus kod mačaka, jer im osećaj gorkog nije toliko koristan kao što bi bio biljojedima ili svaštojedima koji na osnovu stepena gorčine mogu da procene da li je biljka koju jedu toksična ili ne.

"Otkako smo otkrili da mačke nemaju funkcionalan receptor slatkog ukusa, pitanje je bilo na šta bi reagovale“, izjavio je za Live Science vodeći autor studije Skot Mekgrejn, stručnjak na Institutu za nauku "Waltham Petcare".

Po prvi put, Mekgrejn i njegove kolege su objasnili da mačke mogu da osete umami. Oni su to utvrdili nakoš što su secirali jezik 6-godišnjeg mačka (koji je bio eutanaziran iz drugih razloga) kako bi pogledali ekspresiju gena na jeziku. Kod ljudi, dva gena, TAs1r1 i Tas1r3, funkcionišu zajedno da bi se osetio umami. Naučnici su znali da se kod mačaka aktivia TAs1r3, ali nisu bili sigurni u vezi sa Tas1r1. Međutim, ovo istraživanje je otkrilo da mačke imaju oba gena potrebna za umami ukus.

Mačka i tunjevina Foto: Sutterstock

Bliži pogled na proteine koje kodiraju geni TAs1r1 i Tas1r3 mačaka pokazao je da se oni razlikuju od ljudskih gena. Kod mačke su mutirana mesta vezivanja za glutaminsku i asparaginsku kiselinu, dve aminokiseline koje su najodgovornije za ljudsko iskustvo umamija. Ispostavilo se da se, za razliku od ljudi, aminokiseline ne vezuju samo za mačiji umami receptor. Umesto toga, nukleotidi, uobičajeni u mesu i kvascu, vezuju se za mačiji receptor, a aminokiseline kao što su glutaminska i asparaginska, imaju efekat poboljšanja ukusa što je suprotono onome što se dešava kod ljudi. Ovo čini tunjevinu omiljenom za mačke, jer sadrži nukleotid inozin monofosfat, koji se vezuje za umami, a sem toga, tuna sadrži velike količine aminokiseline L-histidina koja je izuzetan pojačivač umamija.

"Sadržaj L-histidina mnogo je veći u tunjevini nego kod ostalih vrsta ribe i mesa", dodao je Mekgrejn.

Ispitivanje ukusa kod 25 mačaka potvrdilo je ove nalaze. Tim je postavio niz posuda za vodu ispred mačaka koje sadrže različite količine aminokiselina i nukleotida, kao i kontrolnu vodu. Mačke su pokazale izuzetnu sklonost prema kombinacijama koje su najviše aktivirale njihove umami receptore.

Ove preferencije bi mogle da podstaknu proizvodnju ukusnije hrane za mačke. Iako se znalo da mačke vole mesnatu i slanu hranu, veoma je važno saznanje da životinje žele da jedu ovu industrijski proizvedenu hranu, izjavila je Melisa Vančina, art direktorka proizvoda u Hill's Pet Nutrition.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гоца

    6. septembar 2023. | 13:07

    Када сам први пут понудила туњевину мом Жући, добила сам поглед који је говорио - ја да ти једем ово?! Никада није хтео да је проба.

  • Ja

    5. septembar 2023. | 12:31

    Imam 3 mačke. Ni jedna neće da jede tunjevinu. Čak i mačiju hranu koja je sa ribom dve neće, samo jedna jede i posle odmah povrati. Tako da ne znam da li su moje mačke samo izuzetak i to sve tri, ili je ova studija loša.

  • Ćića moja

    5. septembar 2023. | 20:28

    Ni moja maca ne voli tunjevinu.Mislila sam da je neki osobenjak i da je mačke,generalno,vole ali sudeći prema komentarima ovde ,izgleda da je ne vole.