• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Provereno: Kako da sprečite psa da obavlja malu nuždu u domu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dolazak šteneta je prava radost za ukućane, ali koliko god ono bilo slatko i milo, prva barica urina koju bude ostavilo biće otrežnjujući trenutak za vas. Šta da radite kako bi vaš kucov naučio da to mora da obavlja napolju?

  • 3
Pas i vršenje male nužde u domu Foto: Shutterstock/New Africa

Dolazak šteneta u dom je veoma srećan trenutak za porodicu.

Ipak, koliko god bilo slatko i milo, prva barica urina koju napravi biće otrežnjujući trenutak za sve novopečene vlasnike.

Evo nekoliko stručnih saveta o tome kako da sprečite psa da obavlja malu nuždu u domu.

Zbog čega psi obavljaju malu nuždu u domu?

Ako planirate da dovedete psa u dom, ili ste to nedavno učinili, verovatno ste nestrpljivi da ga naučite igrama donošenja lopte ili igračke, sedenja da biste mu dali poslasticu ili želite da izvodi trikove, poput udaranja šapicama ili prevrtanja. Osim toga, verovatno ćete želeti da ga naučite lepom ponašanju, da ne bi skakao na goste i radi druženja sa psima (pa i mačkama).

Ipak, ne dozvolite da bilo koji trik ili veština budu važniji od znanja gde može da obavlja malu (i veliku) nuždu.

Podučavanje šteneta da napolju obavlja malu nuždu zahteva mnogo vremena i strpljenja. Osim toga, verovatno ćete morati da saznate kako ćete najbolje očistiti pseću mokraću sa svog tepiha!

Čak i stariji pas, naučen gde treba da obavlja malu nuždu, usled mnogih zdravstvenih problema može pokazati promene u ponašanju i vratiti se na početak kad je reč o "piškenju" koje će obavljati u domu umesto napolju!

Bilo da je reč o "mladalačkom neiskustvu" ili nekom zdravstvenom problemu psa koji ga primorava da vrši malu nuždu u domu, uvek postoji rešenje.

Pas i vršenje male nužde u domu Foto: Shutterstock/Cunaplus

Koliko često psi moraju da obavljaju malu nuždu?

Ne postoje čvrsta pravila o tome koliko dugo psi mogu da izdrže da ne obave malu nuždu i nema značajnih razlika između mužjačića i ženkica. Starost psa takođe nije toliko važna, dok večićina ljubimca može da bude bitna.

Veći psi imaju veću bešiku, a samim tim mogu duže da zadrže urin.

Manji psi moraju češće da mokre u odnosu na veće pse, a štence treba izvoditi na pauze za mokrenje češće nego odrasle pse. To praktično znači da štenci moraju da izlaze napolje radi nužde svakih 45 do 90 minuta. Potom se vreme odlaska na toalet produžava na svakih 1,5 do 3 sata. Bešika psa sazreva sa oko 5 do 6 meseci, a dobar pokazatelj da je ljubimac dobro obučen za toalet je ako mesec dana ne napravi "štetu" u kući.

Štenci starosti do 7 meseci mogu da čekaju sedam ili više sati da obave malu nuždu. Do tog uzrasta, trebalo bi da znaju da signaliziraju vlasnicima kada moraju da izađu radi nužde.

Zašto neki psi stalno uriniraju u kući?

Ako vaše štene ili već odrastao pas ne mogu da primene naučeno znanje o toaletu, to sigurno ne rade zato što žele da vam napakoste.

Pas koji to radi u kući verovatno loše reaguje na spoljne faktore, loše podučavanje ili ima probleme sa zdravljem.

Neefikasna obuka kod kuće

Neke pse je lakše dresirati na "nošu", ali je važan kvalitet obučavanja u domu koje zahteva vreme i strpljenje. Obučavanje psa posebno je važno ako će ostajati dugo sam u stanu.

Pas nije sterilisan ili kastriran

Uriniranje koje znači obeležavanje teritorije uobičajeno je kod nekastriranih mužjaka. To je loša navika koja se uglavnom reguliše kada se pas steriliše.

Pas i vršenje male nužde u domu Foto: Pixabay/Picsbyfran

Psihološka pitanja

Anksioznost pasa, strah, preterano uzbuđenje ili pokornost mogu dovesti do toga da pas piški u domu. Ako mislite da vaš ljubimac pokazuje neke navedene simptome, konsultujte se sa veterinarom.

Medicinska pitanja

Ako vaš inače pravilno obučen i dobro prilagođen pas iznenada počne da urinira u kući, to može biti povezano sa njegovim zdravljem.

Doslednost u svim aspektima svakodnevice šteneta ili psa je jedan od najsigurnijih načina da im pomognete da se naviknu da napolju obavljaju malu nuždu.

Napravite dosledan raspored

Raspored hranjenja i pojenja šteneta je veoma važan, i mora se regulisati u najranijem uzrastu. Mnogim štencima creva prorade u roku od 30 minuta nakon obroka. Hranite psa obrocima i grickalicama u određeno vreme, a zatim ga odvedite na određeno mesto kako biste sačekali da obavi nuždu i da bi sve to lakše povezao.

Ako vaš pas pije mnogo vode, češće će urinirati. Zato ga izvedite napolje ubrzo nakon što popije vodu, kako bi bio na pravom mestu u pravo vreme.

Potrebe šteneta u pogledu ishrane ne treba menjati, osim u skladu sa uzrastom i eventualnim zdravstvenim potrebama.

Uvek počistite nered koji pas napravi. Očistite ga detaljno, kako ne bi postao omiljeno mesto za obavljanje nužde u domu.

Pas i vršenje male nužde u domu Foto: Pixabay/947051

Pohvale, nagrade i kažnjavanje

Kad vaše štene obavi nuždu kako valja, obaspite ga pohvalama i nagradite ga malom poslasticome. Tajming za nagrađivanje ili kažnjavanje (što treba svesti na minimum) nakon onoga što je obavio je pet do 10 sekundi.

Uvek nagradite željeno ponašanje. Obuka u kući može potrajati nekoliko nedelja do meseci da bi štene naučilo gde treba da obavlja nuždu, pa ostanite dosledni i strpljivi. Ova obuka je iscrpljujuća, pa ne treba prerano slaviti uspeh!

Obučavanje "na nošu" uvek mora da bude pozitivno iskustvo. Vikanje ili pretnja su velike greške, jer će samo uplašiti štene i naterati ga da pronađe skriveno mesto da mokri u kući.

Zapamtite da vaš kucov ne piški u domu da bi vam napakostio: on to radi jer još ne zna šta treba da radi, ne izvodite ga dovoljno često napolje ili ima zdravstveni problem koji ne može da vam objasni.

Doslednost, strpljenje i ljubav su vaši saveznici dok podučavate ljubimca higijenskim navikama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari