• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan reptila koje teraristi prosto obožavaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine 14. avgusta obeležava se praznik guštera koji mogu da se pohvale izuzetnim koloritom i brzinom, a svojstveno im je i odbacivanje sopstvenog repa u slučaju da se uplaše ili ih neko napadne

  • 1
Gušteri Foto: Pixabay/cleverpix

Svetski dan guštera proslavlja se 14. avgusta svake godine.

Kao i kad je reč o većini neobičnosti, poreklo Međunarodnog dana guštera je nejasno, ali ga obeležavaju udruženja, ali i pojedinci, ljubitelji i vlasnici gmizavaca.

Proslava “praznika guštera” odvija se na uglavnom lokalnim nivoima, kroz događaje koje organizuju škole, prirodnjački ili naučni muzeji, zoološki vrtovi, nacionalni parkovi, nevladine organizacije za zaštitu prirode… Dan guštera je i lepa prilika da se više razmišlja o njima i poveća protok informacija o ovim bićima.

Svetski dan guštera još nije u fokusu svetskih udruženja ili organizacija kao što su IUCN ili WWF i baziran je na podizanju svesti o gmizavcima, uglavnom kao kućnim ljubimcima.

Gušteri su hladnokrvni gmizavci koji žive širom sveta u mnogobrojnim staništima, od urbanih mesta do amazonskih prašuma. Različite vrste se hrane različito, a postoje insektojedi, svaštojedi i mesojedi. Mnoge vrste su retke i teške za proučavanje i o njima nema relevantnih podataka.

Gušteri Foto: Pixabay/yancabrera

Opšte je poznato da gušteri u slučaju opasnosti odbacuju svoj rep i beže nepovređeni. Ova pojava se zove autotomija, rep im naknadno izraste, ali ne izgleda kao “original”.

Zanimljiva ali naučno nedovoljno objašnjena činjenica je da rogati gušteri prskaju krv iz očiju kako bi zbunili i osujetili predatore.

Danas postoji više od 5. 600 vrsta guštera, a mnoge od njih su ugrožene.

Primarnu pretnju predstavljaju gubitak prirodnog prebivališta i grabljivci neautohtonih vrsta, kao što su psi i mačke. Postoje i otrovne vrste guštera, a oni koji se drže kao kućni ljubimci obično nemaju otrov ili je on slabo toksičan za ljude.

Čuvanje kućnih ljubimaca guštera je pomalo kontroverzno, ali je i to jedan od načina da se održi interesovanje za ova divna stvorenja.

Gušteri Foto: Pixabay/SS lw

Dokle god na bilo koji način budu pred očima javnosti, ima nade za njihovo očuvanje.

Svetski dan guštera je i lepa prilika da naša deca nauče dosta o životu ovih fascinantnih bića. Ipak, čini se da je ovaj dan više usmeren na pomoć onima koji uživaju u gmizavcima, a manje je posvećen obrazovanju o ovim životinjama.

Tokom zime, gušteri su uglavnom neaktivni, dok se leti sunčaju na kamenju koje upija sunce tokom celog dana.

I zapamtite: pre nego što nabavite reptila, raspitajte se i obrazujte o vrsti koju želite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari