• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Autotomija u terarijumu: Zašto gekon ponekad odbaci svoj rep?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pojedine vrste guštera koji žive u domu, zbog stresa, straha, bolesti, neadekvatnih uslova i drugih razloga pribegavaju samodestrukciji. Kako i zbog čega to rade?

  • 0
Gekon odbacivanje repa

Foto: Shutterstock

Pojedine vrste životinja razvijaju posebne mehanizme odbrane od predatora.

Jedan od načina da odvrate grabljivce od napada je odbacivanje delova tela koji su žrtvi “manje važni”.

Gubitak repa je jedan od najpoznatijih odbrambenih mehanizama, posebno svojstven gušterima.

U slučaju opasnosti, oni mašu repom kako bi ometali napadača, ili rep jednostavno odbace.

Rep im je ponekad upadljivije obojen i na taj način oni preusmeravaju pažnju grabljivca na manje ranjiv i zaštićeniji deo svog tela.

Odbacivanje repa je češća pojava kod mlađih guštera. Srećom, ovo je prirodan fenomen i može se desiti i vašem kućnom ljubimcu.

Zašto gekon gubi rep?

Pojedine vrste gekona u zarobljeništvu ponekad odbace rep.

Dok im rep raste, potrebno je da znate nekoliko važnih činjenica kako biste bili sigurni da će proces obnavljanja repa proći u najboljem redu.

Ako uzmete gekona za rep ili ga držite previše čvrsto dok pokušava da pobegne, verovatno ćete se iznenaditi kad među prstima budete ugledali - rep. On će se trzati kao da je još povezan sa telom guštera. Iako ovo može biti šokantno, važno je da ne paničite.

Gekon odbacivanje repa

Foto: Pixabay

Gubitak određenog dela tela je odbrambeni mehanizam koji se zove autotomija i koriste ga mnoge životinje. Repovi gekona su posebno “dizajnirani” da otpadnu: u repu se nalazi specijalno vezivno tkivo koje stvara “perforaciju” i na tom mestu se može lako “odlomiti” ako zatreba. Kad se to desi, krvni sudovi do repa se sužavaju i gušter gubi vrlo malo krvi.

Gekonu će rep ponovo izrasti, ali možda neće izgledati potpuno isto. Novi rep je često kraći i drugačije obojen, a kraj mu postaje tup u odnosu na originalni rep.

Iako je autotomija prirodan proces, odbacivanje repa stresno utiče na gekona i njegovo zdravlje. Važno je da znate koje su okolnosti dovele do toga kako biste pokušali da izbegnete ove probleme u budućnosti.

Pretnje i uzan prostor

U divljini, gubitak repa gekonima služi veoma dobroj svrsi. Pokret repa odvlači pažnju potencijalnih predatora i omogućava gekonu da pobegne, ostavljajući grabljivcu samo mrdajući rep.

U zatočeništvu, gekoni su relativno sigurni, ali se dešava da budu u grupi i maltretiraju pojedinca što bi moglo da pokrene njegov odbrambeni mehanizam. Ako imate više od jednog gekona u ograđenom prostoru, a uočite ovakvo ponašanje, treba da odvojite potencijalnu žrtvu od ostalih pre nego što izgubi rep.

Gekon može da izgubi rep i u slučaju da se zaglavi u kavezu zbog uskog prostora ili ako na njega padnu nepričvršćeni predmeti.

Stres, strah i bolest

Osećanje pretnje ili druge vrste ugroženosti će izazvati stres i strah kod gekona. Buka, jako svetlo i drugi ekstremni stimulansi mogu uticati na to da odbaci rep.

I uslovi u kavezu mogu biti izvor stresa. Zato održavajte temperaturu i vlažnost prostora (30 do 40 posto) u kome boravi.

Ako se ne može pronaći drugi uzrok opadanja repa, to može biti posledica nekog oboljenja ili infekcije. Bilo da direktno utiču na područje repa ili je njegov gubitak simptom neke bolesti, odnesite ljubimca veterinaru.

Tretman gekona

Gekon odbacivanje repa

Foto: Shutterstock

Gekoni dobro podnose gubitak repa. Ipak, možete preduzeti neke higijenske mere kako bi proces oporavka prošao bez problema.

Koristite papirne ubruse umesto uobičajene podloge za terarijum nakon što gekon odbaci rep. Sitne čestice iz posipa mogu doći u kontaktt sa ranom, na mestu gde je bio rep, i izazvati infekciju. Papirna podloga će osigurati čistoću rane dok gekonu ne poraste novi rep.

Ako imate više gekona, izolujte “ranjenika”, jer ga drugari mogu maltretirati.

Proveravajte ranu: ako vam se bilo šta učini sumnjivim, konsultujte veterinara. Svako crvenilo, otok ili iscedak su znaci za uzbunu!

Nakon gubitka repa, pojačajte obrok gekonu. Stres mu može “pojesti” masnoću, pa povećajte količinu hrane.

Ako gušterčić jede živu hranu, izbacite sve što ne pojede u roku od 15 minuta, kako insekti ne bi pokušali da grickaju ranu na njegovom repu!

Kako sprečiti gekona da odbaci rep

Gekon odbacivanje repa

Foto: Pixabay

Šta možete preduzeti da gekon ne izgubi rep?

Održavajte okruženje vašeg ljubimca - idealnu temperaturu, svetlost i vlažnost. Redovno čistite terarijum i u ograđeni prostor ne stavljate predmete koji mogu da izazovu povrede.

Ako imate više od jednog gekona, možda ćete morati da ih razdvojite. Ovo je posebno važno ako primetite znakove agresije.

Gekoni obično ne uživaju da ih uzimate, pa to svedite na minimum. Ovo može smanjiti rizik od slučajnog povlačenja repa.

Čak i pod idealnim uslovima i uz pravilno rukovanje, ne možete imati potpunu kontrolu nad ovom pojavom: uprkos vašim naporima, uvek je moguće da gekon odbaci rep.

Pogledajte kako izgleda oporavak gekona posle odbacivanja repa i ponovni rast ovog dela tela!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari