• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Tako mi je žao": Očajnički potezi vlasnika ljubimaca koji više nemaju para da ih izdržavaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Troškovi života u Australiji toliko su porasli da se vlasnici pasa i mačaka odlučuju na potez koji i njima i životinjama lomi srce

 • 3
Kućni ljubimci i male boginje

Foto: Pixabay

Troškovi života u Australiji toliko su porasli da se vlasnici kućnih ljubimaca odlučuju na potez koji i njima i njihovim ljubimcima lomi srce.

"Tako mi je žao što ovo radim..." Ovako počinje srceparajuća poruka koja je bila pričvršćena za stari kavez ostavljen ispred veterinarske ordinacije u Sidneju. Unutra je bila gladna mačka i njenih pet mačića.

"Ne mogu više da priuštim da je hranim", zaključuje se u poruci.

Nakon što je pronađena u petak, o Grej i njenim mačićima sada brinu u skloništu za životinje koje vode volonteri. Ali, ona je samo jedna od stotina mačaka i pasa koji su napušteni širom te zemlje, jer rastući troškovi života u Australiji nastavljaju da opretećuju kućne budžete.

Mali operateri skloništa sada se bore sa prilivom kućnih ljubimaca i očajnički šalju poruke jedni drugima kako bi pokušali da im nađu domove.

"Mi smo kapacitet za mačke", napisalo je jedno sklonište. "Očajnički pokušavamo da oslobodimo prostor", navodi se u drugom, te dodaje da "trenutni zahtev za predajom ljubimaca postaje veliki problem".

Iz RSPCA NSW su rekli za "Yahoo News Australia" da postoji "neprijatan trend" koji uključuje povećanu predaju ljubimaca u kombinaciji sa nižom stopom usvajanja. Svaki odrasli pas košta oko 1.000 dolara po boravku, a prosečan broj dana koje odrasli psi provode u brizi u RSPCA NSV vrtoglavo raste.

 • 7,7 dana u oktobru 2020
 • 16,5 dana u oktobru 2022
 • 34,3 dana u martu 2023

"Što su ove životinje duže pod našom brigom, to će imati više izazova u ponašanju, tako da je imperativ da iscrpimo naše resurse da životinje budu spremne za usvajanje", rekao je portparol RSPCA.

Troškovi života su jedan od glavnih razloga za napuštanje, tako da RSPCA sada pruža pristup pristupačnim veterinarskim uslugama i podršci u ponašanju kako bi pomogli da se kućni ljubimci i vlasnici ostanu zajedno.

Ovo su razlozi zbog kojih ljudi odlučuju da napuste svoje ljubimce:

 • Previše životinja — 30%
 • Ne mogu priuštiti osnovnu negu — 12%
 • Selidba — 8%
 • Ne može da obezbedi veterinarsko lečenje — 5%
 • Vlasnik previše bolestan da bi brinuo o kućnom ljubimcu — 4%

Očekuje se da će Grej i mačići sklonište koštati hiljade dolara

Nažalost, Australijanci više ne mogu sebi priuštiti da drže kućne ljubimce, a i donacije dobrotvornim organizacijama koje se brinu o napuštenim životinjama takođe presušuju. Osnivač "Mini Kitty Commune" Derek Noks rekao je da se skloništa "razbijaju".

On procenjuje da je novac koji "Mini Kitty Commune" dobija od zajednice pao za 80 odsto u odnosu na pre dve godine. Kada je Noks uzeo Grej i njene mačiće bio je primoran da se na društvenim mrežama moli za donacije kako bi pokrio procenjenih 2.000 dolara koliko će koštati deseksualizacija, hranjenje, sklonište i vakcinacija majke i njenih mačića.

"Kao organizacija za spasavanje životinja, činimo sve što je u našoj moći da Grej i njenim mačićima obezbedimo negu koja im je potrebna. Ali ne možemo to da uradimo sami", napisao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srb

  29. mart 2023. | 09:24

  Koja lazna ljubav, kad nekog iskreno volis onda volis do samog kraja, a ne ovo kao nemam pare da mu dam da jede pa odvoji iz svojih usta pa mu daj

  29
  1

  Podelite komentar

 • Kiki

  29. mart 2023. | 08:24

  Kakva lažna ljubav...

  25
  0

  Podelite komentar

 • Veteran

  29. mart 2023. | 08:57

  Nekad su mačke i psi jeli ono što i mi. Hrana se nije bacala,naravno ljubimci su bili zdraviji,

  22
  0

  Podelite komentar