• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kalifornijski džepni miš Pati osvojio Ginisov rekord za dugovečnost: Ima 9 godina i 209 dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džepni miš ima manje od pet grama

  • 1
Pacifički džepni miš, Ginisova knjiga rekorda Foto: Tanjug/AP

Pacifički džepni miš nazvan Pat po glumcu iz "Zvezdanih staza“ Patriku Stjuartu, u sredu je dobio Ginisovo priznanje kao najstariji živi miš pod ljudskom negom, u zreloj dobi od 9 godina i 209 dana, objavila je Alijansa za divlje životinje zoološkog vrta San Dijega nakon sertifikacije.

Pat je rođen u Safari parku u zoološkom vrtu San Dijega 14. jula 2013. godine, u okviru programa uzgoja i očuvanja ove vrste, saopštila je Alijansa. Pacifički džepni miš, koji ima manje od pet grama, najmanja je vrsta miša u Severnoj Americi, a ime je dobila po kesicama koje životinje koriste za nošenje hrane i materijala za gnežđenje.

Ova vrsta miša nekada je bila rasprostranjena od Los Anđelesa južno do doline reke Tihuane, ali je populacija opala nakon 1932. zbog ljudskog faktora i uništavanja staništa, prenele je danas agencija AP.

Smatralo se da je miš izumro pre 20 godina sve dok male, izolovane populacije nisu ponovo otkrivene 1994. u Dana Pointu u okrugu Orindž, ali je vrsta i dalje ugrožena, saopštila je Alijansa.

Ta organizacija je 2012. godine započela program uzgoja kako bi spasila miša od izumiranja. Prošle godine, zabeleženo je 117 mladunaca rođenih u rekordnom 31 leglu. Mnogi miševi će ovog proleća biti ponovo pušteni u divljinu, navodi se u saopštenju.

Nova populacija pacifičkih džepnih miševa nastanjena je u parku divljine Laguna Cost u okrugu Orindž i miševi su počeli da se razmnožavaju bez ljudske pomoći 2017. godine.

Iako ne dobija publicitet kao veće i značajnije vrste, ova vrsta miša je važan faktor u ekosistemu, budući da raspršuje seme autohtonih biljaka, a njihovo kopanje podstiče rast biljaka „Ginisov rekord je zato posebno značajan za naš tim, kao i za vrstu.

To je priznanje za posvećenost i neverovatnu brigu koju mi kao organizacija pružamo svakoj vrsti životinja, od najveće do najmanje", rekla je Debra Šir iz Alijanse za divlje životinje, koja je uspostavila i nadgledala program očuvanja populacije miševa.

Video: Miš se časti lešnik kuglama u pekari u Beogradu: Slatko i odvratno u isto vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari