• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Karaburmi pronađena mačka koja donosi sreću

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maca "pobegulja" spasena je sa drveta u Ulici Patrisa Lumumbe i čini se da pripada malobrojnim kornjačevina mačkama, potomcima zanimljive genetske mutacije zahvaljujući kojoj njihova dlaka ima mramornu šaru

  • 2

Broj izgubljenih kućnih ljubimaca raste iz dana u dan i primetan je trend porasta broja rasnih vlasničkih pasa i mačaka koji nestaju ili bivaju namerno izbačeni iz domova. Među rasnim kućnim ljubimcima koji nestanu iz domova su i mačke, mada one nisu u situaciji da lako izađu iz kuće ili da ih neko ukrade.

Slučaj koji smo pronašli na fejsbuku u grupi Izgubljeni i nađeni ljubimci u Beogradu predstavlja mali presedan: jedna članica grupe objavila je fotografiju mačke koju je pronašla u blizini svoje zgrade. Na prvi pogled mačka deluje pomalo zapušteno, ali iskusnom oku poznavalaca sasvim sigurno neće promaći šara na njenom krznu.

Maca pobegulja najverovatnije pripada malobrojnim pripadnicama kornjačevina mačaka: one su potomci zanimljive genetske mutacije, zahvaljujući kojoj njihova dlaka ima mramornu šaru.

To nije posebna rasa mačaka, već je njihovo krzno nalik šari koju imaju kornjače na svojim oklopima. Boje krzna su slivene ili su poput "mrljastih" zakrpa, većina ovih maca su ženke i kako tvrde priče iz davnina, donose veliku sreću svojim vlasnicima!

Ponekad se mačka sa krznom kornjačevine ukrsti sa tabi macom pa nastaje "torbi", maca sa šarom "prugaste kornjačevine" koja ima prelepo, šareno prugasto krzno sa mnogo varijacija. Još interesantnije deluju šare na licu pronađene mačke koje kao da dele njenu glavu na dve različito obojene polovine, čime neodoljivo podseća na malobrojne mačke himere.

Sve u svemu, maca lepotica interesantnih šara spasena je sa drveta pored apoteke na Karaburmi, u Ulici Patrisa Lumumbe. Žena koja je pronašla mačku kaže da se mačka najverovatnije popela na drvo ispred njene zgrade, jer ju je nešto uplašilo. Maca je veoma mlada i pretpostavlja se da živi u tom delu Beograda. Mačka se trenutno nalazi kod dobrotvorke koja je životinju nahranila i pružila joj utočište dok se vlasnik ne javi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    28. mart 2024. | 19:12

    Sve mace donose sreću!

  • Samo ja

    29. mart 2024. | 11:51

    I mi imamo sličnu mačku. Našla sam je u centru grada pre oko 5 godina. I naravno da je i dalje kod nas 💖🐱💕