• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstvena i prelepa himera sa dva DNK: Šansa da se rodi ovako čudesna mačka je samo jedan posto

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dominino pripada mačkama koje se ne uzgajaju prirodno - one nastaju spajanjem dva embriona u majčinoj utrobi i mogu imati dve krvne grupe

  • 0
Mačka himera Mačka himera Foto: Shutterstock/Mikhail Leypounsky

Da li ste ikada čuli za mačku himeru? Malo koji ljubitelj mačaka je imao priliku da uživo vidi ovu jedinstvenu mačku, ali je zahvaljujući internetu i to postalo dostupno milijardama ljudi. Jedan od kraljeva himera u ovom trenutku je Dominino čija je vlasnica objavila video zapis svog kućnog ljubimca na platformi TikTok i zadivila svet.

Domininova vlasnica je na nalogu @frostysnowysweety postavila video u ponedeljak, 4. marta, a Dominino nije radio ništa... osim što je izgledao prelepo, piše Pethelpful.

@frostysnowysweety #Domiino #QueenDomiino #britishshorthair #britskorthaar #cutepets #oddeyedcat #ginger #catsoftiktok #gatostiktok #bsh #FrostySnowySweety ♬ Until I Found You - francis greg

Video zapis traje samo 13 sekundi i prikazuje mačku kako sedi i gleda unaokolo.

Dominino je predivan: jedna njegova polovina je narandžasta, a druga crna, a boje su dijagonalno postavljene. Osim toga, Dominino ima različito obojene oči. I šta drugo još treba pitati o ovom čarobnom mačku, osim gde se može nabaviti?!

Komentari ispod video snimka Dominina samo pljušte, od onih koji potvrđuju da je mačak prelep pa do onih koji ovakvu mačku vide prvi put u životu.

Mačka himera je rezultat spajanja dva embriona u majčinoj utrobi u ranim fazama razvoja što dovodi do toga da jedna mačka nosi dva "seta" DNK umesto jednog. Fizički, različiti geni se manifestuju kroz boju dlake i očiju.

Mačka himera Mačka himera Foto: Shutterstock/Valeriana002

Zanimljivo je da se himerizam javlja i kod pasa i magaraca.

Himera je intrigantno stvorenje iz grčke mitologije: to je čudovište koje bljuje vatru i sastoji se od delova tela različitih životinja, obično sa telom lava, gornjim delom tela koze i zmijskom glavom na kraju repa.

Većina mačaka mužjaka sa krznom uzorka kornjačevine su himere, a osim ovog podatka, himera može imati dve različite krvne grupe i dva tipa DNK, pošto tehnički predstavlja dve mačke u jednoj! Šansa da mačka himera dođe na svet je oko 1 posto, tako da su ovo zaista retke i veoma skupe mačke. Himere se ne mogu uzgajati, jer se proces koji ih pretvara u ti što jesu dešava tokom mačijeg graviditeta.

Stoga, zaljubljenici u ovu rasu mogu samo da se oslone na sreću, pod uslovom da imaju prijatelja uzgajivača koji će ih možda, jedanput u životu, pozvati sa radosnom vešću da se u leglu pojavila čudesna mačka himera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari