• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

Stari predmeti - nove igračke za ljubimce: "Krofne" od farmerki, "hobotnice" od čarapa, otirač kao grebalica

B. P.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Stare majice, kartonske rolne, kutije, plastične flaše... samo su deo stvari koje završe u kanti, ali ne mora da bude tako ako imate psa ili mačku

  • 0
Mačka i kartonska igračka Foto: Shutterstock/Olya Detry

Opšte je poznato da kućni ljubimci nisu jeftin "dodatak" u porodičnom domu i mnogi vlasnici, posle izvesnog vremena, shvate da moraju da pretumbaju svoje finansije i osmisle racionalniji budžet kojim će obezbediti životinji sve što joj je neophodno - hranu, negu, zdravstvene preglede i drugo, a da pritom i sami ne oskudevaju u svakodnevnim potrepštinama.

Jedan od načina da smanjite troškove je prepravka starih predmeta u kući koji vam više nisu potrebni i obično ih bacate, ali ako imate dovoljno vremena i mašte, možete ih pretvoriti u nove i uzbudljive igračke za ljubimca.

Neke prepravke će biti veoma jednostavne, dok druge zahtevaju i veštine, piše Cuteness.

Nakon što završite "uradi sam" poslove, vaš ljubimac će imati punu kutiju novih igračaka, a vi ćete imati manje nereda u domu i što je najvažnije nećete potrošiti novac.

Karton iz rolne toalet papira

Umesto da bacite ovaj predmet u kantu, pretvorite ga u novu igračku za psa. Ove igračke neće biti dugotrajne zbog materijala od kojih su napravljene, ali se lako prave pa vam neće biti teško da svake nedelje napravite novu.

Stavite nekoliko poslastica u maramicu koju ćete zgnječiti i gurnuti u rolnu toalet papira. Alternativno isecite rupu na bočnoj strani rolne koja treba da bude dovoljno velika da kroz nju gurnete poslasticu i potom zatvorite otvore. Imaćete lepu i mekanu igračku za doziranje hrane. Ako nemate mnogo strpljenja za izradu igračaka, dovoljno je da skupljate ove kartonske rolne sa kojima će se ljubimac dobro zabaviti samo žvakanjem i slušanjem zvukova koje proizvodi.

Ako imate gomilu praznih kartonskih rolni iz toalet papira, stavite ih u kartonsku kutiju i unutra razbacajte poslastice. Vaš ljubimac će ispreturati sve prepreke da bi došao do ukusnih zalogaja.

Stare majice

Ako je psu upaljena koža ili ima rez od hirurške intervencije, morate ga onemogućiti da liže zahvaćeno područje koje mora pravilno da zaraste kako se ne bi inficiralo. Kragna će biti neophodna za ljubimce koji se preterano ližu kako ne bi mogli da dođu do osetljivog područja. Ako veterinar trenutno nema ovo plastično pomagalo, stara majica može biti privremeno rešenje za zaštitu. Majica će verovatno biti prevelik za vašeg ljubimca i vući će se po podu, pa višak vežite u čvor iznad struka psa.

Majice se takođe mogu pocepati da bi se stvorila zabavna i izdržljiva igračka za potezanje. Pocepajte stare majice na tri dugačke i dve kraće trake, povežite duge trake sa jednom od kratkih, a zatim ispletite duge trake. Kada dođete do kraja, koristite drugu kratku traku da zavežite donji deo pletenice kako se ne bi otvorila.

Kartonske kutije

Kartonska kutija je odlična za čuvanje predmeta za kućne ljubimce i spasonosno rešenje za mačku koja u njoj voli da se sklupča, jer ima osećaj da je u skrovištu koje je čini sigurnom i tu joj je toplo. Kutije od kartona su odlične za istraživanje mačkama, dok su psi manje zainteresovani za kartonske kutije koje će žvakati i kidati. Ako imate mnogo malih kartonskih kutija, one će biti višesatna zabava vašem psu. Ipak, potrebno je da nadgledate ljubimca da ne jede karton i da posle igre odmah počistite za njim.

Mački možete napraviti sjajnu igračku od kutije koju ćete okrenuti naopako i iseći otvor sa strane, ili ćete ukombinovati više kutija koje možete da zalepite i isečete nekoliko otvora u njima. Prethodno pregledajte kutije da na njima ne ostanu spajalice ili lepljiva traka koje može da proguta. Čvršće kartonske kutije iskoristite da fizički odvojite opasne delove u domu gde se nalaze žice, štekeri i toksične biljke.

Plastične flaše

Mnogo namirnica i tečnosti je upakovano u plastične flaše koje možete reciklirati tako što ćete ih pretvoriti u igračke za doziranje poslastica za ljubimca. Ovo je jedan od lakih projekata za čiju izradu je potrebno malo vremena, ali će pružiti ljubimcu mnogo zabave. Uzmite flašu i isecite rupu na strani koja je dovoljno velika da kroz nju ugurate poslastice. Otvorite poklopac, sipajte poslastice i poklopite i imate dobar dozator za poslastice. On neće možda biti dovoljno izdržljiv kao kupovni dozator, ali će ljubimac morati da shvati kako da izvuče nagradu. To će pomoći i da jede sporije, što je dobro za varenje, i oslobodiće nagomilanu energiju.

Ne dozvolite psu ili mački da se bez nadzora igra sa plastičnom flašom, jer gutanje plastike može dovesti do unutrašnjih blokada ili rasecanja usana i drugih delova tela oštrom plastikom.

Stare čarape

Verovali ili ne, čarape su važni predmeti za vaše ljubimce, posebno psa kome ih možete obuti ako se pojave žarišta od prekomernog lizanja. Čarapa neće izlečiti psa, ali će zaštititi povrede da ih pas lizanjem ne pogorša. Za zabavnu alternativu, koristite stare (čiste) čarape da napravite zabavne igračke. Ako je u pitanju mačka, napunite čarapu pamučnim kuglicama i pospite malo mačije trave unutra, pa vežite čarapu u čvor ili trakom od tkanine.

Drugim ljubimcima napravite "hobotnicu" od čarapa: stavite pamučne kuglice u vrh čarape i zavežite čvorom. Preostali materijal isecite na trake iz čvora koje mogu da budu vidljive pa će ih mačka radije uzimati. Bez obzira na vrstu igračke, uvek motrite na mačku kako ne bi pocepala čarapu i pojela pamučne kuglice u njima.

Otirač i ram za slike

Mačke vole grebalice na kojima oslobađaju jake emocije i održavaju zdravlje noktiju. Ako mački ne priuštite grebalicu, ona će se "snaći" na vašem nameštaju. Da do ovoga ne bi došlo, dajte mački stari otirač (ako je od bezbednog materijala) i postavite ga iskošenog ili u uspravnom položaju. Ukoliko imate veći ram za fotografije, možete ga iseći i umetnuti u ram. Mački je svejedno kakav je dizajn grebalice, važno je da može da upotrebi kandže. Okvir sa otiračem dobro učvrstite da ne bi pao na mačku.

Stari koferi

Mačka u koferu Foto: Shutterstock/Linn Currie

Ako ne želite da bacite stari kofer, prilagodite ga svom ljubimcu. Stari koferi mogu da postanu udobni kreveti za životinje koje mogu da stanu u njih, kao što su mačke i mali psi. Stavite u kofer jastuk ili ćebe gde će mačka ili pas uživati u popodnevnoj ili noćnoj dremki, ili pretvorite kofer u ostavu za stvari vašeg ljubimca. Možete ga pregraditi i u njemu držati igračke, potrepštine za negu i druge predmete.

Stari džemperi

Stari džemper možete da pretvorite u udoban, topao krevet za mačku ili psa. Postavljanje starih džempera u krevet kućnog ljubimca ima nekoliko prednosti: osim što nećete morati da ga bacite, džemper će se dopasti psu ili mački jer miriše na vas, što ljubimci izuzetno vole.

Kalupi za mafine

Osim što se u njima prave ukusne poslastice, kalupi za mafine su odlični za igranje psima i mačkama, izdržljivi su za grubu igru i lako se čiste. Igre slagalice pomažu umovima pasa i mačaka da zaborave na anksioznost i pređu na produktivno ponašanje, a one su efikasne i u smirivanju ljubimaca sa jakom energijom.

Za pse, možete staviti poslastice u svaku posudu za mafine i sakriti ih teniskim lopticama. Pas će morati da smisli kako da ukloni svaku loptu da bi dobio nagradu. Za mačke iskoristite plišane igračke ili loptice da pokrijete njihove poslastice.

Pomoćni stočići

Preokrenuti pomoćni sto može da postane zanimljivo mesto za odmor ljubimca. Sa stola uklonite nepotrebne prečke i eventualne eksere, izbrusite drvo da biste uklonili iverje ili okrnjena mesta i ukrasite novu postelju zanimljivim trakama, jastukom ili imenom ljubimca. Ukoliko farbate drvo, povedite računa o vrsti farbe koju koristite.

Prazni ormarići ili TV stalci

Mali kućni ljubimci, poput mačaka, odličan su izbor ljubimaca za ljude koji žive u malim kućama, malim stanovima i kamperima. Sve dok imate mesta na koja mačka može da se penje i sakriva, ona se neće buniti zbog veličine vašeg prostora. Za razliku od pasa, kojima su potrebne velike površine za trčanje i igru, mačke moraju da imaju dobro mesto za spavanje i obavljanje fizioloških potreba.

Ako nemate dodatni prostor da ubacite još neki ormarić uz kutiju sa posipom za mačku, možete da obavite prenamenu ormarića u koji ćete ubaciti kutiju sa posipom. Da bi mačka ulazila unutra, isecite rupu na bočnoj strani ormarića. Ovakvo skonište će biti vaoma zanimljivo, jer mačke vole da se kriju i da imaju privatnost.

Automobilske ili kamionske gume

Gume mogu da postanu izdržljivi, vodootporni kreveti za kućne ljubimce, a pošto ih ima u različitim veličinama, prilagodite ih ljubimcu. Gumu dobro operite, a možete je ofarbati netoksičnom bojom. Kada se to osuši, stavite jastuk ili ćebad u gumu kako bi ljubimcu bilo udobno. U manje gume postavite činije za vodu i hranu koje će biti uzdignute pomažući ljubimcima sa artritisom i drugim problemima sa zglobovima, jer ne moraju da se savijaju kada jedu ili piju. Guma takođe sprečava da posuda klizi po zemlji kada je ljubimac koristi.

Papir za pakovanje

Ako ste onlajn kupac, verovatno imate dosta kartonskih kutija i papira za pakovanje koje ne bacate, što je savršeno, jer ih vole podjednako i mačke i psi. Po papiru za pakovanje možete da pobacate granule ili poslastice koje će ljubimac dugo tražiti i zabavljati se, ali ga nadgledajte, kako ne bi pojeo papir ili karton.

Farmerke

Farmerke su napravljene od izdržljivog materijala pa su odlične za igračke za kućne ljubimce, pogotovo za štence kojima izbijaju ili se menjaju zubi, pa žele da žvaću sve oko sebe. Ako im date igračku od džinsa u obliku krofne, ona će im biti odlična igračka koju će grickati čime će ublažiti nadražaje otečenih i bolnih desni.

Da biste napravili ovu igračku, odrežite nogavicu i nekoliko traka sa starih farmerki i okrenite nogavicu nagore, a trake omotajte oko umotanog materijala koji treba da liči na krofnu, i zašijte. Trake će ojačati "krofnu", smanjujući mogućnost oštećenja zuba ljubimca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dali smo jazavičaru da bira između parizera i veganskog burita: Šta mislite šta je izabrao?

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari