• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedna od najtežih odluka vlasnika: Šta da uradite ako više niste u stanju da čuvate kućnog ljubimca

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Život ponekad prinudi neke odgovorne ljude da podvuku crtu, a iza nje se nađe krzneni prijatelj sa kojim su doskora zajedno živeli

  • 0
Napušten pas Foto: Shutterstock/Fer Gregory

U životu svakog čoveka postoje snovi koje jaka želja i upornost umeju da ostvare. Tako je bilo i u vašem životu: uspeli ste konačno da uđete u svoj mali, lepi stan, opremili ste ga, možda je u vaš život došla draga osoba i stvorili ste porodicu. A onda ste rešili da zaokružite priču i u kuću ste doveli negog ko je poznat kao kućni ljubimac.

S ljubavlju i pažnjom ste ga negovali, vodili ga veterinaru na prve preglede i vakcine, skupljali ste njegove mlečne zubiće koji su ispadali čak i kad je jeo mekane obroke, bdeli ste nad njim dok je cvileo u snu, strahovali da ne dehidrira kad je prvi put imao dijareju, užasavali se jer je napolju pojeo nešto u šta obično ugazimo, radovali se njegovim trapavim koracima i trčkaranju, saplitanju o sopstvene noge i prvom dubokom lavežu.

A onda je on porastao, postao zahtevniji, nevaljao, tvrdoglav, previše lajav, pa i opasan. Ili ste se našli pred životnim izazovom zvanim otkaz koji vam je doneo glavobolju, ponajviše zbog nedostatka novca kojim ste dotad podmirivali ne samo svoje mnogobrojne potrebe, već i svakodnevne životne potrebe svog ljubimca.

Možda niste imali ništa od svega gorenavedenog, već ste bili prinuđeni da živite u stanu koji nije vaš, a vlasnik jednostavno nije imao sluha za vašu ljubav prema životinjama.

I tako, malo pomalo, život vas primorava da podvučete crtu iza koje ostaje vaš ljubimac, jer u nekim životnim situacijama čovek jednostavno ne može da bira.

Kako da izbegnete rastanak sa kućnim ljubimcem

Odricanje od kućnog ljubimca nije laka odluka. Ako na trenutak zaboravimo na ljude koji se igraju vlasnika, pa im pas, mačka ili druga životinja brzo dosade ili ih izgustiraju, udomljavanje odnosno odustajanje od životinje koju ste samovoljno doveli trebalo bi uvek da bude poslednja odluka.

Kako da izbegnete rastanak sa ljubimcem i šta da uradite ako nemate drugu opciju osim da svom psu ili mački pronađete novi dom?

Mnogi su razlozi zbog kojih se vlasnici odlučuju da udalje ljubimca iz doma. Jedan od najređih razloga, koji je ujedno i sasvim opravdan je iznenadna agresija koja rezultira nesrećom u vidu povređivanja članova porodice ujedima, čestim napadima i u najgorem slučaju nanošenja smrtonosnih povreda ujedima.

Ovakve nemile pojave uglavnom se završe humanom eutanazijom ljubimca, najčešće psa.

U drugim slučajevima, ljubimac pokazuje manje opasno problematično ponašanje u vidu neposlušnosti, tvrdoglavosti, anksioznosti, destrukcije, što uznemirava vlasnika i porodicu, poznanike, prijatelje i nepoznate osobe. Međutim, i ova manje "opasna" ponašanja ne smeju se zanemariti.

Napuštena mačka Foto: Shutterstock/Valeriya Popova 22

Problemi u ponašanju kućnog ljubimca

Ako vaš ljubimac ima problema u ponašanju, u vidu destruktivnosti, neprikladnih higijenskih navika i sličnog, konsultujte se sa veterinarima koji imaju iskustva sa otklanjanjem ovih pojava. U nekim slučajevima, trebalo bi da obavite konsultacije sa stručnjakom koji se bavi korigovanjem poremećaja ponašanja kućnih ljubimaca ili će u "prevasptavanju" lakših problema biti dovoljan stručni trener ili dreser.

Ukoliko smatrate da ljubimca možete da prevaspitate, odnosno dobili ste savet da se obratite stručnjacima za dresuru i obuku, učinite to bez imalo odlaganja, jer ćete na vreme otkloniti problematično ponašanje.

Previsoki računi za veterinara i hranu za ljubimca

Pre nego što odustanete od kućnog ljubimca zbog visokih računa za veterinare i sopstvenih niskih primanja, raspitajte se da li imate pravo na neke benificije i finansijsku pomoć.

Mnoge dobrotvorne organizacije imaju razumevanja za ovakve slučajeve.

Osiguranje kućnih ljubimaca jedna je od opcija koja "misli na sutra", pa se raspitajte o ovom načinu štednje za buduće "crne" dane.

Napušten pas Foto: Shutterstock/fotorince

Donošenje teške odluke da se odreknete ljubimca

Ponekad je odustajanje od kućnog ljubimca jedino rešenje i najverovatije će uznemiriti i vlasnika i životinju. Zato odaberite pravi način da rastanak učinite što manje bolnim.

Najpre se raspitajte među prijateljima, poznanicima i rođacima postoji li neko ko je raspoložen da udomi životinju. Negativna iskustva sa ljubimcem nisu uvek pravilo za odvajanje od životinje, pa pokušajte da prvo na ovaj način pronađete nekoga ko voli pse ili mačke i ima kuću sa dvorištem i uz to je materijalno obezbeđeniji.

Psi lutalice Foto: Shutterstock/Renisons

Zahvaljujući društvenim mrežama, vaša odluka da udomite ljubimca biće manje opterećujuća, jer čak i među nepoznatim ljudima ima onih koji su željni ljubimca, imaju mogućnosti za njegovo držanje i rado bi ga udomili.

Ako ne budete mogli da udomite ljubimca na ove načine, jedna od poslednjih mogućnosti je da stupite u kontakt sa dobrotvornim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem napuštenih ljubimaca i pripremaju ih za udomljavanje u nove domove. Oni imaju svoje procedure, pa pažljivo istražite pre nego što im date kućnog ljubimca o kome više ne možete da brinete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Papagaji Mića i Alen svako jutro svojoj vlasnici požele dobro jutro

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari