• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za vlasnike starijih pasa: 6 proverenih saveta za uspešnu socijalizaciju ljubimca veterana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako vaš kucov nije socijalizovan dok je bio štene, ili ste udomili vremešnog psa koji je iz nekog razloga "preskočio" obuku, ne brinite, jer za dobre stvari nikad nije kasno

  • 0
Socijalizacija starog psa Foto: Pixabay/1195798

Da li se stari pas može socijalizovati?

To je moguće, iako je potrebno dosta vremena i strpljenja. U idealnom slučaju, socijalizacija ljubimca treba da se odvija u prvih 12 meseci njegovog života. To je najbolji period kad pas usvaja pravila ponašanja i formira navike.

Ali, nemojte brinuti ako imate psa koji svemu tome nije naučen. Uvek ima nade za vašeg starog drugara, piše en.pawshake.be!

Šta je socijalizacija?

Socijalizacija se odnosi na obučavanje psa da bude poslušan i miran u blizini novih ljudi, kućnih ljubimaca i u okruženju u kome boravi ili izlazi u šetnju.

Pas pre svega mora da se oseća bezbedno u svom okruženju, što je veoma važno prilikom njegove socijalizacije. Kad je reč o starijem psu, naoružajte se strpljenjem i vremenom koji su neophodni da bi ljubimac promenio stare navike.

Na sve ovo ćete morati da budete spremni i ako udomite psa iz prihvatilišta. On može biti nervozan, povučen, pa čak i agresivan bez odgovarajuće socijalizacije. Zato je važno da u prevaspitavanje psa uložite vreme, a ako niste sigurni da ćete sami uspeti u ovom poduhvatu, angažujte stručnjaka.

Strpljenje, doslednost i otvoren um će pomoći da vaš stariji pas nauči kako da se pravilno ponaša u društvu.

Zapamtite: ljubimac upija vlasnikovu energiju, pa budite opušteni i raspoloženi.

Šest saveta o tome kako socijalizovati starijeg psa

1. Naučite da čitate govor tela psa: svog ljubimca možete udaljiti iz stresne ili opasne situacije ako znate da prepoznate govor njegovog tela. Signali koje pas šalje su veoma suptilni, pa je neophodno da umete da ih prepoznate.

2, Družite se sa ljudima u domu: ovo je odličan i siguran način da naviknete svog psa na nove ljude. Dozvolite mu da se upozna sa vašim prijateljima i dajte im poslastice koje s vremena na vreme mogu da ponude psu.

3. Redovne šetnje: šetnje omogućavaju psu da se navikne na nova dešavanja, mirise i zvuke. Šetajte psa svakodnevno i vodite ga u različite parkove. Ako ne možete da ga izvodite svakog dana, angažujte osobu koja će to raditi.

4. Upoznavanje novih pasa: ako je vaš ljubimac napolju, gotovo je nemoguće da ne sretne druge pse. Obavezno ga sklonite iz potencijalno nesigurnih situacija! Nemojte žuriti da se pošto-poto upoznaje sa psima ili da radi bilo šta što ne želi.

5. Obučavanje: ukoliko je pas prošao obuku poslušnosti, lakše ćete kontrolisati njegovo ponašanje. Dobro pamćenje i pristojno ponašanje će olakšati upoznavanje sa drugim psima i druženje s njima. Ovo ćete najlakše i najbrže postići ukoliko angažujete profesionalnog trenera.

6. Pet siter: naviknite psa na nove ljude, pa i na nekoga ko će provoditi deo vremena sa psom dok ste na poslu ili imate druge obaveze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari