• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Oni mogu da naškode radoznalim psima: 9 plodova i predmeta koji u jesen preplave naša dvorišta i bašte

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvi znak trovanja bilo kojim od ovih vesnika jeseni je povraćanje

  • 0
Pas i žir Foto: Shutterstock/TimmerTammer

Stare pletene korpe, lampioni, gomile lišća... sve su to stvari koje zauzimaju mesta u dvorištima u ovo doba godine i gotovo po pravilu su veoma intrigantne za naše pse. Mnogi ljubimci neće imati probleme ako tu i tamo nešto gricnu, ali neki predmeti ili plodovi jeseni mogu da budu veoma toksični.

Da bismo pomogli da razlikujete štetno od bezopasnog, evo šta veterinarski toksikolozi kažu o devet uobičajenih predmeta koji se nalaze na otvorenom tokom jeseni i kako mogu uticati na psa koji ih grize ili pojede.

1. Lišće

Pas i lišće Foto: Shutterstock/Julia Zavalishina

Glavna stvar na koju treba obratiti pažnju kad su u pitanju gomile lišća je pojava buđi na njima. Lišće većine drveća samo po sebi nije problematično, ali listovi na kojima se razvije buđ mogu izazvati ozbiljne neurološke probleme kod pasa koji ih pojedu. Jesenje vreme, pogotovo vlaga koja se pojavljuje gotovo svakog jutra, olakšava razvoj plesni na gomili raspadnutog lišća. Kada se buđ formira, može proizvesti mikotoksine koji su otrovni za pse i mogu da izazovu neurološke probleme kao što su drhtanje tela i napadi.

Psi koji progutaju buđavo lišće obično pokažu znake trovanja u roku od nekoliko sati. Ovakvi slučajevi zahtevaju posetu veterinaru. Ukoliko pas jede lišće koje nije buđavo, u većini slučajeva će biti dobro, osim pojave lakših stomačnih tegoba. Psi koji pojedu veću količinu lišća mogu da dobiju opstrukciju ili zatvor.

2. Žir

Žir Foto: Shutterstock/Chase D'animulls

Osim što predstavlja opasnost od gušenja, žir može biti otrovan za pse i izaziva povraćanje, dijareju i bolove u stomaku. Kod malih pasa, oni će izazvati gastrointestinalne opstrukcije. Ozbiljnost trovanja žirom zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja psa i količine žira koju pojede. Ako je u pitanju veliki pas i proguta nekoliko žirova, mogu imati epizode ​​​​povraćanja i mnogo retke stolice, a uz to će odbijati da jedu. Mali psi, poput čivave ili jorkija, koji progutaju ceo žir, treba da odu kod veterinara.

3. Orah

Orah Pixabay

Orasi mogu da naprave dar mar u stomaku psa, pogotovo ako se na njima pojavi buđ. Orasi imaju visok sadržaj vlage i posebno su podložni rastu plesni koja izaziva neurološke probleme kod psa. Zato pregledajte orahe u vašem dvorištu i uklonite ih pre nego što se buđ pojavi. Pojedini orašasti plodovi, poput crnog oraha koji je specifična sorta poreklom iz SAD i Kanade, otrovni su za pse. U slučaju da pas proguta crni ili buđavi orah, odmah se obratite veterinaru.

4. Pečurke

Pečurke u ishrani pasa Foto: Pixabay

Postoji mnogo različitih vrsta pečurki: većina koje ljudi mogu da jedu su bezbedne za pse, a mnoge divlje pečurke koje rastu u prirodi često su otrovne.

Otrovne pečurke koje pas pojede mogu da izazovu stomačne tegobe, kao što su povraćanje i izostajanje apetita, neke vrste pečurki uzrokuju otkazivanje jetre, ima vrsta koje izazivaju halucinacije,  a postoje i vrste koje izazivaju napade i druge neurološke probleme. Ako pas proguta divlju gljivu nepoznate vrste, odvedite ga veterinaru. Ne zaboravite da fotografišete pečurku ili je poneite, ukoliko je ostalo nešto od nje.

5. Semenke jabuke

Psi i voće Foto: Shutterstock/Ellina Balioz

Semenke jabuke sadrže cijanid i toskične su za pse. Međutim, psi bi morali da pojedu veliku količinu jabuka i zgnječe semenke da bi doživeli trovanje. Sreća je da pas proguta a ne sažvaće semenke jabuke, ali da bi se sprečile nevolje, jabuku uvek očistite od semenki pre neg što ponudite psu.

6. Bundeva

Pas i bundeva Foto: Pixabay/elfinfox

Bundeva je generalno bezbedna u ishrani psa i veterinari je preporučuju kao dodatak koji obezbeđuje vlakna i vitamine. Ukrasna bundeva na verandi ili bundeva na lozi u bašti nije za pseću ishranu i neće napraviti mnogo problema ako je pas pojede. Isto važi i za izrezbarene bundeve, sve dok se ne ubuđave.

7. Tikve

Selo Osonica u Ivanjici Foto: Milena Đorđević

Povedite računa da pas ne pojede veliku količinu tikve ili proguta velike cele komade koji mogu da naprave blokadu. Male količine tikve mogu dovesti do stomačnih tegoba kod psa.

8. Hrizanteme

hrizantema Foto:Pixabay

U većini slučajeva, konzumiranje cveta hrizanteme može da izazove kod psa povraćanje, retku stolicu i gubitak apetita.

9. Otrov za glodare

Tokom jeseni, mnoge porodice postavljaju zamke za miševe ili druge glodare u baštama. Otrov za pacove može biti veoma štetan ako ga pas konzumira. Zato ove preparate držite van domašaja psa ili na mestu kome ne može da pristupi.

Prvi znak trovanja bilo kojim od ovih uobičajenih vesnika jeseni je povraćanje, pa ako primetite da pas povraća ili se čudno ponaša nakon boravka na otvorenom, odmah se konsultujte sa veterinarom.

(Thesprucepets/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ono kad pse ostaviš same pa zatekneš opšti haos i džak hrane na glavi jednog od njih

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari